28 528    3    20  

Bygge terrasse, måling av diagonaler

 2     0
Hei.
Jeg skal bygge terrasse og ha satt opp salinger med snor for og markere søylepunktene. Jeg har et spørsmål ift. å måle diagonalene på oppmerkingen jeg har gjort: Er det viktig at de fire punktene er i samme høyde ved måling av diagonalene?  :-\

   #1
 3 412     Akershus     2
Det er ikke veldig kritisk at de fire punktene er i eksakt samme høyde.  Et lite avvik i høyde vil føre til et veldig lite avvik i målingen av diagonalen.  Det er viktigere at målepunktet er rett over eller under der det skulle vært. 

Matematikere vil si at dette er fordi cosinus-funksjonen er veldig flat for små vinkler. 

Mer praktiske personer vil kunne bekrefte dette med tommestokken: Finn deg en vegg uten gulvlist, og bruk tommestokken til å finne et punkt en meter fra veggen.  Hold tommestokken fast i dette punktet, og løft den enden av tommestokken som er ved veggen et par centimeter.  Hvor mye har da tommestokk-enden nærmest veggen flyttet seg bort fra veggen?  Svært lite?  :-)

Hvor mye snakker vi om i et reelt eksempel?  La oss tenke oss at en diagonal i virkeligheten er 10 meter, og så skødder du litt og måler i et punkt som er 10 cm for høyt i den ene enden av diagonalen, men rett over der du skulle målt.  Hva vil du da (feilaktig) måle?  Vår gamle greker gir oss som vanlig svaret:  I stedet for å måle 10 meter vil du nå måle

sqrt(10*10  + 0.1*0.1) = sqrt(100+0.01) =  sqrt(100.01) = 10.0005 m

Altså: 10 cm avvik i høyden du skulle brukt for måling resulterte i en målefeil på en halv millimeter. 
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     2
Takk for svar. Det var godt og høre, da slipper jeg og justere alle snørene. Da gjenstår det og finne 90 grader, og det er vel 120, 160 og 200?