5 324    4    4  

Bygge terrasse - valg av løsning

 2     0
Hei,

Årest prosjekt er ny terrasse på to side av huset (i vinkel). Problemet er at vi er usikre på hva som er enkleste/beste måten å legge fundamentet på.

På den ene siden av huset er det jord/endel stein i grunnen, og blåleire lengre nedre, på den andre siden av huset ligger det ugjevne asfalt (røtter har delvis brutt gjennom noen steder, og det er endel høydeforskjeller.

Vi ønsker helst ikke å støpe fundamenter, har derfor tenkt på å legge lecablokker, deretter bærebjelker oppå dette og så dragere. Da vi var innom maxbo mente han vi snakket med der at det var bedre å legge dragerne rett på lecablokker, altså droppe bærebjelkene under. Problemet med denne løsninger er imidlertid at det blir veeeldig mange lecablokker som skal graves ned å justeres så de er i vater. Terrassen på den ene siden av huset skal være ca. 8 x 5,5 meter, med dragere med 60cm mellomrom og en lengde på 5,5 m ble vi anbefalt å bruke 4 leca pr drager - dvs rundt 60 leca totalt på den ene siden av huset. For meg virker det som en helt enorm stor jobb... Dersom vi legger bærebjelker på lecablokker, og deretter dragere slipper vi unna med kanskje 20 lecablokker til sammenligning...

Er det noen som kan fortelle meg hva som ev. vil være minuset med å gå for løsningen med bærebjelker? Bør vi da f.eks bruke en større dimensjon på materialene enn dersom vi legger dragerne rett på leca? Mannen på maxbo foreslo 2"4 til denne løsningen... Hvor langt kan vi ha mellom lecablokkene dersom vi legger bærebjelker, og deretter dragere oppå disse igjen?

En annen utfordring er hvordan vi enklest bygger på den siden hvor det ligger ujevn asfalt. Antar at lecablokkene fort blir liggende å vippe der siden det ikke er helt slett. Kan man f.eks legge dragere rett på asfalten og bare bygge opp med treklosser der det trengs, eller blir dette ustabilt/utsatt for fukt?

Håper på tips og råd, er som dere kanskje skjønner ganske "grønn" på dette området:P

   #1
 4 525     Akershus     2
Med fare for å tråkke noen på tærne her, d***t i han på Maxbo, han har ikke peiling.

Men jeg tror det råder litt begrepsforvirring her. Drager er eventuelt den du legger bjelkene på. Bjelker er de du legger terassebordene på. Med det ryddet opp i det, over til problemstillingen.

Uten å ha sett tilfellet deres, det som er desidert minst jobb, er å legge ( og her må dimensjoner og høyder tilpasses etter hvilken høyde man skal ende opp med) lecablokker med ønsket, helst telefritt, underlag, så *dragere*, gjerne av dobbel 48*198, da kan man f.eks. sette en lecablokk hver 2-2,5 meter, deretter legge gulvbjelkene på tvers av dette, sånn ca som skissert under. Dette er bare en generell skisse, men jeg tipper du skjønner tegninga.

På asfalt er det helt greit å bruke treverk til bygge opp med, men (igjen, avhengig av høyden dere skal ende opp med), vurder å legge en bjelke på flasken rett på asfalten, deretter kloss opp differansen fra denne og opp til ønsket høyde. Ikke vær gjerrig på klosser, skal dere f.eks. 20 cm opp, legg en hel bjelke i bunnen, deretter f.eks. kapp av 48*198 under, slik at dere kan feste dette skikkelig sammen. Stabilt som bare det, dersom det er skikkelig gjort.

.Thag
Bygge terrasse - valg av løsning - Untitled Picture # 6.jpg - Thag
Bygge terrasse - valg av løsning - Untitled Picture # 7.jpg - Thag
Signatur
HSt
   #2
 28 346     Lillestrøm kommune     1
For områder med telefarlige masser så må det legges markisolasjon som stikker godt utenfor lecablokkene litt avhengig av avstand så blir det fort nesten like greit å dekke hele flaten under opplegget for drageren. Som det beskrives over en terasse med bjelker festet til en drager blir stivere enn hvis bjelker bare ligger løst.
   #3
 5 990     Finnmark     1
Det som er fint med drager under,  er at da er det lett å justere terrasse om den er kommer ut av stilling. Bare å jekke opp drager :) Signatur
  (trådstarter)
   #4
 2     0
Tusen takk for god help!:)

Da går vi definitivt for løsningen vi opprinnelig hadde tenkt, og som du også beskriver Thag!