268    11    0  

Bygging av Granitt støttemur fallende lengder

 40     0
Hei,

jeg skal etablere en støttemur av granitt. Leverandørene av granitten selger steinen i fallende lengder altså lengdene på steinene varierer fra 90cm til 140cm.

hvordan gjøres dette da for å få et pent resultat?

1. sorterere jeg steinene etter beste evne så skjøtene ikke treffer på samme sted i neste rad?

eller

2. kapper jeg steinene slik at alle blir like lange og jeg sitter igjen med en hel masse kapp?

muren blir ikke så lang, den skal være ca 1,5 meter høy og 3 meter før den knekker i en vinkel på 90 grader og nye 3 meter. det skal gå en trapp fra hjørnet og opp. Det betyr at deler av den ene veggen blir skjult under terreng. Her kunne jeg sikkert brukt Leca, støpt opp eller fylt opp, men det får jeg se på

kom gjerne med innspill til dette. Det er sikkert en hel masse greier jeg ikke har tenkt på

TSt
   #1
 6 582     0
Det er viktig at en iallfall sørger for at en får fordelt skjøtene. Har sett flere ras av slike murer og den siste jeg så hadde bare ca 20cm forskyvning av skjøter oppover hele muren. Skal muren være vertikal ville jeg aldri turt denne muren uten å legge inn stein på tvers inn innimellom etter å ha sett flere ras av denne murtypen.
  (trådstarter)
   #2
 40     0
Hvor lang "overlapp" burde det være over hver skjøt?

hvis steinene er 1meter vil det i beste fall være 50 cm på hver side av underliggende skjøt. er steinen 50 cm vil det være 25 cm "overlapp" etc etc.

nå sier vel strengtatt leverandøren at steinene er fra 90cm, men det blir en hel del kapping av stein hvis man til enhver tid skal ha maks overlapp. Da må jeg kappe alle steinene til 90cm.

Jeg klarer ikke se for meg hva som vil bli finest. Jeg mener da om annethvert sjikt har skjøten på samme sted vs. litt varierende plassering av skjøten.

Jeg har alltid innbilt meg at støttemurer har skjøten likt på annethvert sjukt, men det kan selvsagt bare være noe jeg tror.

Hva er det som er vanlig?

jeg har vanskelig for å tro at noe kapper til hver eneste stein, eller at det er noen som leverer/sorterer ut like lengder på steinene
   #3
 703     Bærum     0
En av mine murer er satt opp med 30cm granittstein i tre høyder. Her har jeg overlapp fra 30cm til rundt 60cm og den synes jeg ser veldig bra ut, selv om det er vaiereiende. Her har jeg kun brukt utgangspunktet i de steinene som er levert og det er en del variasjon. Men spørsmålet er jo hvordan starten din blir og om du må kappe mye om det er inntil en vegg eller annet.

Det viktigste er et godt arbeide i vinkelen slik at du får til en god låsing der.

Tipper din blir satt opp med 40cm stein pga høyden?
  (trådstarter)
   #4
 40     0
Hei,

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å sette opp med 30x30, men jeg burde kanskje få opp til 40x40?

Hva anbefales fra leverandør?
   #5
 703     Bærum     0
Hei,

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å sette opp med 30x30, men jeg burde kanskje få opp til 40x40?

Hva anbefales fra leverandør?Varierer jo litt fra hvem du spør. Tror de pleier å si 3-4 høyder, veldig avhengig av jordtrykk og vinkel på muren osv. Jeg ville bok gått opp til 40cm når den er 150cm osv.

HSt
   #6
 23 802     Lillestrøm kommune     0
I en mur jeg går forbi av og til har de lagt noen av steinene på tvers, dvs eksponert kortenden og resten ligger innover bak muren.

Vil tro de har gjort dette for å unngå utrasing
   #7
 487     0
I en mur jeg går forbi av og til har de lagt noen av steinene på tvers, dvs eksponert kortenden og resten ligger innover bak muren.

Vil tro de har gjort dette for å unngå utrasing

Det var en veldig god idè. Mulig dette gjør muren mer stødig da steinen stikker inn i fyllmassen bak.

HSt
   #8
 23 802     Lillestrøm kommune     0
Ja det er sikkert hensikten. Så slo de ned gjerdestolper på toppen etterpå, ikke så lurt å prøve å slå den ned gjennom en av disse tverrsteinene (de prøvde mer enn en gang ...)
   #9
 703     Bærum     0
Her ser du et vinklet hjørne på et av prosjektene jeg var på her om dagen. Vil også anbefale seg å benytte endestein om du har synlige ender på sidene. Det ser mye penere ut og koster ikke så mange kronene ekstra for de steinene.

Bygging av Granitt støttemur fallende lengder - 2020-01-23 13.46.23.jpg - Pål10
  (trådstarter)
   #10
 40     0
Lars N:

Det der så jo ganske så fint ut. Jeg tenkte å ha endestein ja, da det blir et utvendig 90grader hjørne.
Blir ikke så mange steiner med vis på enden/kortsiden, så hvis det koster noen kroner ekstra så får det bare gjøre det.

Muren skal være 1,5 meter høy, hvis jeg bruker 30X30 stein blir dette 5 skift som igjen betyr 10 stein som må være endestein.

Hva anslår du prisdifferansen til å være?

Deet ser ut som du jobber mye med slike stein, finnes det noen tabell over når man skal bruke de forskjellige størrelsene? Jeg innbiller meg at 30x30 er vesentlig lettere å håndtere enn 40x40 osv


bruker man geonett på slike murer?