481    9    1  

Drite i reguleringsplanen? Vil ha høy hekk eller gjerde...

 5     0
Hei Smile 

Fant nylig drømmeboligen som har alt etter å ha lett i flere ÅR. Så viser det seg at denne boligen (med terrasse og hage på fremsiden) har en servitutt som sier at hekk eller gjerde ikke kan være høyere enn 1 meter mot vei eller nabo. Vanlige regler sier jo 1,5 meter, men kommunen her har altså bestemt på 60 tallet at man må holde seg til 1 meter i dette området av byen. Det vil jo si at man blir sittende som en utstillingsmodell i hagen/på terrassen. 

MEN, så ser jeg at flere naboer i området har hekker som ser høyere ut enn 1 meter. Det er til og med et hus som har gjerde på 1,5 meter. Når jeg søkte opp disse adressene kunne jeg ikke finne at dette var søkt om. 


Er det slik at man faktisk kan for å si det rett ut, drite litt i disse gamle bestemmelsene? Det er vel ikke slik at kommunen kommer med målebånd og måler opp hekken/gjerde? Hvem bryr seg egentlig såfremt det ikke går ut over trafikk og sikt? Eventuelt, går det an å søke? Eller blir det dumt mtp. at man plutselig får avslag?

   #1
 2 018     Strømmen     0
Har aldri hørt om kommuner som kommer hjem til folk og klipper hekken, dersom det ikke gjelder trafikksikkerhet.
Signatur
jaf
   #2
 6 048     tromsø     0
Det står mye rart i reguleringsplaner fra 1960 som ikke blir praktisert 50 år senere. I vår står det at alle trær er skal tas vare på. De har blitt praktisert i 40 år og nesten alt har vokst igjen. De 10 siste åra har motorsag blitt brukt flittig, for å kunne få sol tilbake  til huset. Et gjerde på 1,5 meter blir det ikke gjort noe med, så lenge ingen klager. servitutt som sier at hekk eller gjerde ikke kan være høyere enn 1 meter mot vei eller gjelder vel for at trær ikke skal bli 4-5 meter høye?
   #3
 5 333     Tromsø     0
Det som kan skje hvis man bryter mot reguleringsplanen og kommunen oppdager det og har kapasitet til å reagere, er at du får pålegg om å rette forholdet sånn at det blir i samsvar med reguleringsplanen eller søke dispensasjon innen en frist. Hvis fristen overskrides uten at forholdet verken er rettet eller at det er søkt kan du bli nødt til å betale dagbøter.
Signatur
TDJ
   #4
 1 625     Asker      0
Er det slik at man faktisk kan for å si det rett ut, drite litt i disse gamle bestemmelsene? Det er vel ikke slik at kommunen kommer med målebånd og måler opp hekken/gjerde? Hvem bryr seg egentlig såfremt det ikke går ut over trafikk og sikt? Eventuelt, går det an å søke? Eller blir det dumt mtp. at man plutselig får avslag?

Tror det vil være dumt å søke, da blir jo kommunen tvunget til å reagere. Dersom ingen naboer har overholdt pålegg i reguleringsplanen er det også lite sannsynlig at de vil sende inn en "naboklage"; et pålegg fra kommunen vil jo bare slå tilbake på de selv. Gro hekk (eller gjerde), men unngå å bli "verst i gata" Angel
Signatur
jaf
   #5
 6 048     tromsø     1
Ikke ignorer reguleringsplan og ikke bryte den fullstendig. Men om du hekken vokser over 1 meter og blir 1,5 og ingen klager så gjør du ingenting. Om gjerdet er 1,5 meter og kommunen får en klage....Så sager du av 51cm slik at gjerdet blir 99cm høyt. For å unngå dagbøter. Ikke sett opp et gjerde på 3 meter....Bli ikke verst i gata..Ikke søk og få et avslag, før du gjør noe som ikke er helt etter reguleringsplanen.
   #6
 3 640     Asker     0
Bare ikke ta kontakt med kommunen rundt slikt som dette. Ikke fordi kommunen er vanskelige, men da må de reagere. Ellers har de viktigere ting å ta seg til, forutsatt at dette ikke er trafikkfarlig. Ha også i tankene hensikten bak bestemmelsen når du anlegger hage. Det kan tenkes at det er noe slikt som at de ønsker en type uttrykk i nabolaget. Da bør det ikke ignoreres helt. Men å forsømme en hekk noen år er ikke noe som du blir hengt for. Men å hå helt på kant med reguleringsplan er aldri veldig veldig smart. Noen ganger er det mulig å få fjernet gamle servitutter. Men da åpner du dialogen igjen
Siste redigering: 19. januar 2020 16:52:08 av Børhaug
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Hallo igjen og takk for svar. Jeg var faktisk en tur i nabolaget der i kveld og så at flere av hekkene rundt hos naboene er langt over 1 meter høy. Noen av dem
bort i mot 2 meter så jeg er nokså sikker på at kommunen eller naboene ikke tar så strengt på det Grin Så da tenker jeg at den servitutten ikke skal være et hinder for denne boligen.

   #8
 143     0
Mange slike servitutter ble laget for at feltet skulle bevares slik det var planlagt. Om 50 cm til med hekk skal til, kommer ingen til å klage. Poenget er å ha et regelverk som gjør at man kan reagere hvis noe blir i overkant. Som 3 meter gjerde. Moderasjon og måtehold er ofte nøkkelen. Type hekk kan også gjøre at du kan slippe unna med høyde. En diffusjonstett thuja på 2 meter gir et annet uttrykk enn en mer luftig hekk som slipper gjennom litt lys.
   #9
 465     Stavanger     0
Tja, det er ikke verre enn at en har en hekk på 20 cm mot veien som er feks. 20 cm bred. 20 cm innenfor denne setter en opp en hekk som er så høy som en vil, 2 meter 3 meter.... Da er hekken mot vei 20 cm høy og det en kan kalle godt innenfor...

En bør være oppmerksom på solforhold og hekk type, slik at den lille hekken overlever en eventuell skygge fra den store.

Når der står "eller gjerde", så kan en muligens sette opp et lite gjerde som er "40 cm høyt" i stedet for hekken, så planter en hekken innenfor.

Firkantede regler må gjerne håndteres firkantet.