14,010    10    23  

Er trykkimpregnert trevirke giftig?

 5,569     5
Etter et terrasseprosjekt har jeg masse god matjord + en del trykkimpregnert materiale til overs. Familien ønsker seg grønnsaksbed/kasse. Tenkte å bygge en kasse av mitt varierte utvalg trykkimpregnerte lekter, kle med barkduk, fylle med jord - så kan de plante så mye kaninmat de gidder.

Men er det sunt å spise grønnsaker som vokser i en kasse laget av trykkimpregnert materiale?

Ebe
   #1
 4,452     Vestlandet     2
Jeg har lest anbefalinger om at man ikke burde ha matvekster i kasser som er trykkimpregnerte. Selv moderne trykkimpregnering.

Men jeg har absolutt ingen kilder eller kunnskap ut over det jeg har lest på nettet... Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 5,569     1
Jeg har også googlet ganske mye i dag, og det ligger mye synsing der ute + en del referanser til "gammel" type trykkimpregnert. Kanskje jeg kan kle med kraftig plast på innsiden, det burde hjelpe mot arsenikken.
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Sett en remse grunnmursplast på innsiden. Byggmax hadde smale 0.5m(?) høyder når jeg handlet i fjor høst.
Ebe
   #5
 4,452     Vestlandet     2
Bærte en del trykkimpregnerte matterialer i går, man får jo et slags belegg på hendene dersom materialene er våte. Vet ikke helt om jeg hadde likt å hatt det i matjorden, uansett om det er giftig eller ikke. Vil ikke tro det er helsefrembringende akkurat...
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 5,569     0
Nei, det er jo dumt å sjanse. Nå skal det sies at materialene det gjelder har ligget lagret under terrassen min siden 2013, så man kan jo tenke seg at det verste overtrykket er borte og at det ikke skal komme mer ut. Men det koster meg lite å legge plast, f.eks. grunnmursplast som foreslått av HSt på innsiden. Så det blir nok løsningen!
   #7
 3,412     Akershus     2
Impregnering av treverk vil si å tilføre gift til treverket slik at bakterier, alger, sopp og annet ikke skal greie å spise av treverket.

Tidligere tiders impregnering, blant annet basert på arsen, var temmelig giftig for mennesker også. Nyere typer impregnering (etter 2002) er basert mest på kobber (i form av kobbersalter), fordi det har vist seg å være mye verre for småkrypene enn for oss. Littegrann kobber tåler vi greit, og en liten mengde kobber er tillatt i drikkevann.

Likevel: Kobber ER en gift. I en kasse for dyrking av grønnsaker ville jeg velge å se på impregnert materiale som en helserisiko inntil jeg har en god grunn til å tro noe annet.

Å kle vegger og bunn med plast høres ut som en god ide.
Signatur

   #9
 3     2
Selvom dette er en gammel tråd, legger jeg inn en kommentar som kanskje vil hjelpe andre som leser gjennom her!

I følge Abels tårn episode med forskere og eksperter på områder som tas opp ble det konkludert med at både dagens impregnering og knotteplast er helt trygt å dyrke i, urter/tomater osv.

Min anbefaling for noe som kommer til å vare minst 30 år er impregnerte materialer, og deretter stifte på knotteplast med knottene inn mot materiale og den flate siden ut mot jorden. Dette vil gi noe lufting mellom plast og plank og vil ha svært lang levetid.

Husk å lag noen dreneringshull i gulvet på kassa, så kan det dyrkes kaninfór trygt i mange år. 
   #10
 3     8
https://radio.nrk.no/podkast/abels_taarn/l_ec75d859-62d8-4b0f-b5d8-5962d85b0fb8?utm_source=nrkradio&utm_medium=delelenke-android&utm_content=podcast:l_ec75d859-62d8-4b0f-b5d8-5962d85b0fb8

Fra 12 min ca snakkes det om ulike materialer i direkte kontakt med matjord, bla knotteplast impregnert trevirke og diverse.

Planters egne selektive cellemembraner snakkes om en av årsakene til at det ikke er farlig. De slipper inn uorganisk og mye av giftstoffene slippes ikke inn. Kobber er i dagens impregnering og det er et sporstoff vi gjerne skal ha litt av, og det samme gjelder bor.

Røttene og jorda filtrerer også vekk ting vi ikke skal få i oss, så konklusjonen er ganske klar - fritt frem med både trykkimpregnert og knotteplast.