107    5    15  

Forsegle kuttender i impregnert konstruksjon?

 26     3
Holder på med terrasseprosjekt og ser av div youtube videoer at det i USA spesielt virker å være vanlig å forsegle endeved/kuttflater med en spesiell "sealer" olje e.l. I tillegg bruker en del en slags tape oppå bjelkelaget som ekstra beskyttelse. 

Er dette vanlig praksis her i landet? Vet det er anbefalt å olje kuttender på terrassebord, men på impregnert konstruksjonsvirke har jeg ikke sett dette nevnt noe sted. 

Overforsiktige amerikanere/dårligere impregnerte materialer der borte, eller en selvfølge blant norske snekkere?

   #1
 1 695     Sandefjord     3
Tape på bjelkelag er godt diskutert her: https://byggebolig.no/hage-uterom/tape-bjelkene-pa-terrassen

Forsegle endeved er aldri feil. Men om det betyr noe i praksis, vet jeg ikke. Er nok ikke mange som gjør det. Men vurder selv. Og påfør feks oljebeis. Det vil holde overflaten vannavvisende i en del år (lengre enn hva olje vil gjøre). 
HSt
   #2
 34 596     Lillestrøm kommune     5
Visir grunning er også et godt valg på endeved
   #3
 598     2
Er normalt å behandle kuttflater på ferdig uttørkede produkter, feks royal, kebony, ubh malmfuru osv..

Grønn imp leveres normalt ikke ferdig uttørket, så kuttflater behandles normalt ikke. Der olje/grunning skal fylle tomrom er det allerede vann... så må evt vente til det er tørt.

Er store variasjoner fra stat til stat hva som leveres i USA. De har imp virke der også men ikke like mye brukt i overalt, ofte er den lysebrun istedefor grønn. Er også litt større variasjon i tresorter som ikke er like avhengig av impregnering for å stå ute. Men har sett de har imp trelast. Er også mulig disse leveres ferdig uttørket.
   #4
 1 695     Sandefjord     2
Visir grunning er også et godt valg på endeved

Foreslo oljebeis (som ikke krever grunning) fordi den trekker inn i underlaget, og danner en mer vannavvisende og varig overflate enn en grunning. Altså gir den lengre effekt enn en olje eller en grunning.
Olje vaskes raskt ut (tenk hagemøbler som må oljes nærmest hvert år). Grunninger er designet for å trekke inn i treverket, men krever viderebehandling for å gi en beskyttende og vannavvisende overflate.
HSt
   #5
 34 596     Lillestrøm kommune     2
Visir olje grunning er ikke som terasseolje men som en beis som trenger bedre inn enn oljebeis derfor trolig like bra eller bedre enn ditt forslag derav min kommentar

Det er også dette som spesifiseres av flere leverandører.