4,064    2    0  

Fundamentering av terasse på jord / silt / leire

 13     Øygarden     0
Hei

Skal bygge terrasse på sørsiden der grunnforholdene består av jord, silt og leire (tørr).
Terrassen skal ligge nedpå terrenget, med 2/8'' kantbjelker og 2/4'' bjelkelag rett over terreng kommer jeg i flukt med parketten i stua når terrassebordene er på plass.

I hht. etablerte standarder skal det graves til frostfri dybde (80 cm Sør Rogaland) og støpes søyler for å forankre 2/8'' kantbjelker som fundament for bjelkelaget.

Dette virker på meg som en omfattende og kanskje unødig prosess som  ikke passer for denne type grunnforhold, og jeg er usikker på om punktbelastningen på søylene blir så stor at jeg risikerer at det siger ned i massen.

Planen er at det skal settes opp levegger som står oppå terrasse, og glasstak fra huset som hviler på leveggen. Mulig glass erstattes med korrugerte doble plastplater for å redusere vekten.

To naboer har fundamentert sine terrasser med nedgravde betongsøyler på samme type grunnforhold og begge har opplevd svikt med påfølgende reparasjon. Jeg er derfor skeptisk til "korrekt" fremgangsmåte hvis dere skjønner.

Huset er bygget i -69, og godstogene som gikk forbi frem til 2008 har nok bidratt til å pakke grunnmassen godt slik at jeg anser den som fullstendig stabil.

Hva tror dere om følgende metode å gjøre dette på:

- Kjører på med et 10 cm gruslag som pakkes med hoppetusse, og drenerer grunnen slik at vann ledes vekk.
- Legger 2/8'' kantbjelker direkte nedpå grusen, eventuelt bruker gamle betongheller som  er til overs og legger kantbjelkene oppå hellene.
- 2/4'' bjelkelag låses til kantbjelkene slik at hele rammeverket blir en stiv konstruksjon. Ved mindre svikt i grunnen skal rammen tåle dette.

Kan nevne at det er 3 meter takutstikk som beskytter mesteparten av terrassen som blir 5 meter fra vegg, det planlagte glasstaket beskytter resterende 2 metrene. Naboens garasje og en 2 meter høy Tujahekk i tillegg til Rhodondendron i sør bidrar til at svært lite regnvann lander i området, noe som minsker risikoen for frostbevegelse i grunnen.

Håper noen har gode innspill å komme med slik at jeg kommer i gang, fruen er utålmodig ser dere  ;)



TSt
   #1
 14,584     0
Virker ikke helt som du kan garantere hva tele ville føre til med massene under.  Jeg ville gått for markisolasjon under og rundt fundamentene, ofte er dette mest effektivt å lage som en hel stripe.  Pass på litt fall bort fra huset på platene slik at de ikke samler vann inn mot veggene. Ellers Ok etter min mening.
  (trådstarter)
   #2
 13     Øygarden     0
Takk for svar TSt.
Ser den med markisolasjon og stripefundament, og har vurdert dette også.
Sør Rogaland har landets mildeste klima (beregnet på årsbasis) og vi er følgelig lite plaget med teleproblematikk. Synes derfor det blir litt "overkill" å fundamentere for tele.
To grunner for det:
- Det er lite tele i området
- Både tilstrekkelig tele og nok fuktighet i bakken må slå inn for å få skadelig effekt av tele.

Som nevnt i første innlegg vil området rundt og under terrassen være tilnærmet tørt med så godt som intet tilsig av vann da det er høyeste punktet på tomta.

Misforstå meg rett, jeg er tilhenger av å "fortøye for storm" uansett årstid, men når det gjelder dette har jeg altså 2 naboer som fundamenterte korrekt og fikk problemer.
Den ene terrassen ble revet, og det ble støpt betongplate i stedet.
Den andre måtte ha inn proffer med jekkeutstyr for å støype nye søyler.

Tatt i betraktning at det har ligget belegningsstein i hagen siden på samme type grunn som der jeg har tenkt å bygge terrassen, og steinen ligger som den ble lagt i -82, tror jeg at jeg bør greie meg med en enklere form for fundamentering enn det som trengs i de dype skoger på østlandet.

Eller ser jeg for enkelt på det?