1 984    48    5  

Grave grøft for hånd

Pww
 151     0
Hei,

Jeg sitter allerede nå å gruer meg til jeg skal grave en avskjæringsgrøft til våren. Dette fordi jeg må gjøre det for hånd er jeg redd. Jeg håper det kan komme noen gode tips og råd her som bidrar til å bevare min mentale helse frem til våren og min fysiske helse når jeg skal gjøre dette.

Saken er at det er hel umulig å komme til med noen form for gravemaskin, ei heller noe utstyr som kjedegraver eller liknende. Hvis man ikke kan slepe det opp en trapp som er smal og bratt, så blir det ikke med opp.

Grøften trenger ikke være så dyp, vi snakker om 20-30 cm. Det samme gjelder bredden. Massene jeg skal grave i er jordmasser med mengder av røtter. 

Det eneste jeg kommer på er å ofre en motorsag og begynne å spa.

   #1
 17 440     Akershus     0
Det der går helt fint. En bekjent hadde fått seg tomt. Sammen med broren grov de ut for hele kjelleren og trillet ut på trillebår. Leira var så hard at til slutt fikk de fatt på dynamitt for å løsne den. (Jeg brukte borhammer på et mindre prosjekt, fungert strålende)

Motorsag kan gjøre nytten, men det kan bli litt filing. Vurder vamlig grensaks om det ikke er for grovt. Sett i gang og vær forberedt på at all trening tar litt tid.
Signatur
HSt
   #2
 20 142     Sørum     0
Pigghakke, potetgrev og krafse. En kort grensag til røtter. På hytta gravde vi snaut 90m grunne grøfter for vann og avløp. Jeg tok de bratte partiene, over halvparten, og naboene tok resten også for hånd når de så hvilken progresjon jeg hadde fått, de hadde egentlig planlagt minigraver. Treffer du store stein så er det kanskje like lurt å finne frem kiler og fjellbor det gjorde jeg istedenfor å slite med å ta ut skrekkelig store stein.
Pww
  (trådstarter)
   #3
 151     0
Takker,
Da er det bare å finne en billig motorsag som skal holde ut denne jobben. Det er altså kun godt pågangsmot, hardt arbeid og et batteri med gode kompiser som er løsningen på denne typen arbeid.

Hva skal til for at vannet ikke renner over, under eller gjennom grøften? Når jeg sier gjennom så mener jeg vannet som kommer vinkelrett på. Jeg planlegger duk, pukk og drensrør.
   #4
 17 440     Akershus     0
Forsøk å grave nedenfra slik at ev vann renner ut av grøfta og ikke blir liggende til det trekker ut i grunnen.

Dersom det skal byttes masser, så forsøk å planlegg slik at en f.eks. kan trille trillebår og tømme rett på henger. Planlegg. Det er f.eks. enklere å hive litt ekstra opp hvis en så kan dra det ned med krafse enn at en vipper det ned med spaden, og må ha det opp på spaden for å få det tilbake på plass.
Signatur
HSt
   #5
 20 142     Sørum     0
Løs leca må også kunne brukes i en drensgrøft. Brukte det med fiberduk og singel oppå under boden på hytta, det ble veldig stabilt. Jeg fylte løs leca i søppelsekker ca 25kg og kjørte i trillebår. Vi valgte å legge drensrør under vann og avløp med duk og pukk i de bratte partiene.
Pww
  (trådstarter)
   #6
 151     0
Så vannet renner ikke bare gjennom grøften? Det jeg mener er når avskjæringsgrøften grøften er ferdig fylt og lukket, så renner ikke bare vannet gjennom den. Altså vannet som kommer mot grøften vinkelrett skifter da retning og blir med ned via grøfte?.
Det beste hadde vel vært om den ene veggen i grøften var tett eller tilnærmet tett. Så vannet ikke har noen annen mulighet enn å bli med ned. 

Utfordringen er at naboen bak huset har en skrå tomt som heller mot min tomt. Min tomt har to nivåer, der nivået bak huset er utilgjengelig for alt annet enn det som kan bæres.
   #7
 2 398     Vestlandet     0
Ville vurdert hardmetallkjede til en sånn jobb, vanlige kjeder taper seg utrolig fort hvis det er litt sand der. Hardmetallkjeder koster 2-3 ganger så mye, og må slipes i maskin tror jeg. Vidaxl.no har en sliper som ser brukbar ut til 750.

Jeg liker å bruke krafse med langt skaft, til å dra massen opp av grøfta. Belaster ikke ryggen på samme måte som om en skulle gjøre det med spade.

HSt
   #9
 20 142     Sørum     0
Glem for det meste spaden den kan evt brukes til å skjære røtter som er tynne nok til det. Bajonettsagen er trolig et bedre valg enn motorsag,
T1
   #10
 470     0

Og det er ikke mulig å løfte inn en minigraver med mobilkran?

Er selvfølgelig et kostnadsspørsmål også. Men skal det graves mye kan det være bedre å ofre penger enn helsa.