37,814
25
10
Hjeeelp skal legge glassfiber og polyester på terasse
147
1
jeg skal legge glassfibermasse og polyester på en terrasse for å beskytte en underetasje mot vanngjennombrudd.
Dessverre kjøpte jeg produkter uten noen form for god informasjonsbrosjyre-. jeg håper dere kan hjelpe meg :(
1. Hvor mange lag med glassfibermatte må jeg legge ? Kan jeg da legge lag nummer 2 dagen etterpå ?
2. Smører jeg på herding og polyester før jeg legger på glassfiber matten
3. Må denne løsningen smøres med noe som heter topcoat for å være vanntett
M :L)
Dessverre kjøpte jeg produkter uten noen form for god informasjonsbrosjyre-. jeg håper dere kan hjelpe meg :(
1. Hvor mange lag med glassfibermatte må jeg legge ? Kan jeg da legge lag nummer 2 dagen etterpå ?
2. Smører jeg på herding og polyester før jeg legger på glassfiber matten
3. Må denne løsningen smøres med noe som heter topcoat for å være vanntett
M :L)
Prime underlaget først, legg på duk og pøs på med polyester ( ferdigblandet med passende herder )
Du kan fint legge flere lag samtidig. Men jeg ville anbefalt deg å bruke en rillete "kjevle" og presse ut luften mellom hver lag for beste resultat. Legg 2 maks tre lag i slengen. Når polyesteren herder utvikles varme. Har du tykke lag kan det fort bli varmt.....
Regner med at du har fått en 400g duk som heter shop stream? Masse fiber som ligger i kryss og tvers?
Som hovedregel skal det brukes like mye glassfiber som polyester.
Topcoat er poyester med fargepigmenter. Ligger glassfiberstøpen i direkte sollys, så bør du bruke Topcoat da den også har UV bestandige midler i seg.
Hvor masse tåler dette, det er tross alt inngangsparti ?
M
Kommer an på hvor tykk matte du har. Den vanligste matta bygger ca en mm pr.lag. Du har antageligvis en tykkere matte, men 6 mm tykkelse bør du ha når du er ferdig.
Du kan legge flere lag dagen etter, men det krever at du pusser før du legger på mer på noe du har støpt dagen før. Dette for å sikre god vedheft. Polyester fester dårlig til treverk. (er terrassen din av betong, er du på ville veier med glassfiber og polyester) Du bør sørge for at overflaten er ru og godt mettet med polyester før du legger på matte. Deretter mer polyester og så ruller du ut alle luft med en metallrulle beregnet for dette. Lite polyester, men nok til at glassfibertrådende blir mettet. Deretter nytt lag med matte, mer polyester og mer rulling.
Det er kritisk at du blander små porsjoner av herder og polyester av gangen. I det du merker at polyesteren er litt geleaktig, kan den ikke brukes og må kastes. Blandingsforholdet mellom herder og polyester er SVÆRT kritisk. Ved 20 grader, skal det normalt være 2% herder. Bruk engangssprøyte fra apoteket for å dosere herder. Ved 15 grader omgivelse bruker du opp mot 3% herder. I kaldere omgivelser bør du ikke støpe. Og fuktige omgivelser er drepen. For mye herder gjør at det blir for varmt og for rask herdeprosess, brunaktig farge og sprø polyester uten særlig styrke. For lite herder gjør at det herder senere, men det går ofte bra likevel.
Topcoat MÅ du bruke. Den jevner ut og den forsegler og den er selvsagt dyr. Glassfiberarmert polyester alene suger vann som en svamp og kan suge opp 20% av sin egen vekt uten at du egentlig kan se det på noe vis. Topcoaten er heller ikke 100% vanntett, bare nesten. Skal du ha det 100%, må du bruke epoxyprimer i tillegg, men normalt er ikke dette nødvendig.
Du må brette matten opp bak kledning og du må brette ned langs ytterkant. Du må ha dryppkant og du må ha fall. Du kutter til med vinkelkutter, sliper ned eventuelle grove ujevnheter og gjør klart slik at alt er klart for å ta på topcoat. Skarpe bretter fører til at glassfiberene brekker og mister styrke.
Dette tåler veldig mye hvis underlaget ditt er stabilt og uten særlig fleksing.
Anbefaler deg å gjøre alt arbeidet på en dag. Du kan godt ta pauser og la det herde til det blir hardt, men avslutter du og venter til neste dag før du fortsetter, må du slipe.
Aceton er middelet du bruker til avfetting og rengjøring. I tillegg vil du trenge skikkelige vernehansker med lang arm.
Hvis det er treverk kan du spørre de som tettet tresnekka si på 80-tallet hvordan det gikk...
Det er tre som er underlaget. Har noen noen andre ideer om hva som kan legges på for å få dette helt tett uten å måtte rive opp hele trappa ?
Jeg har søkt og søkt på biltema, men finner ikke noe som heter topcoat, kan det ha et annet navn ?
http://www.biltema.no/no/Bat/Kjemikalier/Polyester-og-Epoksy/Gelcoat-36080/
http://www.biltema.no/no/Bat/Kjemikalier/Ovrig/Vokslosning-36083/
Det avhenger av type herder du bruker. Ja, normalt 2-3%. Men du får herdere med åpningstid på 1t og du får herdere med åpningstid på 20 minutter. Og som du sier, når den begynner å bli gele aktig, så er det slutt. Jo mer du blander i en bøtte, jo fortere herder den!
Polyester som er dynket i duken og rullet med metallrulle er akkurat like vanntett som med Topcoat. Topcoat er polyester tilsatt fargepigment og UV beskyttelse. Du trenger ikke å bruke det!
Og IKKE støp i direkte sollys !
Det er ikke riktig.
Topcoat består riktignok av polyester, men er mye mer enn bare polyester og pigment.
Topcoat er gelcoat med voksblanding som gjør at den kan herde mot luft. Voksen trekker ut og forsegler mot luften.
Så hvorfor er topcoat 3 ganger dyrere enn polyester når det faktisk for det meste består av polyester?
For det første er det gjerne en annen type polyester i gelcoat og topcoat. (iso-type, mens polyesteren gjerne er ortho)
I tillegg er det tilsatt stoffer som forsterker den. Dette er ikke nødvendig med den vanlige polyesteren da den er armert med glassfibermatter som gir den strukturelle styrken i laminatet. Fargpigment, uv beskyttelse, tilsetting for tixotropisk flytegenskaper og diverse andre ting gjør dette dyrt, solid, mye mer vanntett, utjevnede, glatt og alt det man ønsker seg av en siste finish for overflaten.
Topcoat MÅ man ha som beskyttelse. Alternativt så kan man pusse og bruke epoxyprimer, men det blir dyrere og mye mer arbeid ut av.
Når vann trenger inn i glassfiberarmert polyester, vil vannet finne veien til de små og store luftboblene som finnes i det ferdige laminatet og starte en prosess kald hydrolyse. Båtfolket kjenner denne som plastpest og det er noe de slett ikke liker.
Ikke mulig. Et epoxyprodukt ville være et bedre valg, men ikke et godt valg til et terrassegulv i tre.
Alternativ til glassfiberarmert polyester og topcoat er den tykke selvbygger takpappen. Legges på samme måte som glassfibermattene med oppkant osv. Denne selvbyggerpappen sørger for at det blir tett, men den er jo ikke beregnet til å gå på og om sommeren blir den myk. For små partier kan man da bruke trelemmer oppå. Blir faktisk veldig fint og valgmuligheter for form og farge er store.
Denne løsningen krever imidlertid vedlikehold. Etter noen år må lemmene fjernes, løse fibre børstes vekk og så må man male takpappen med spesialmaling for å forsegle. Lemmene legges tilbake, gjerne etter at de også har fått seg et nytt lag beis eller olje.
Du virker litt usikker med bruk av glassfiberarmert polyester. Med takpapp trenger du jo bare en varmluftspistol, en hobbykniv og en stålsparkel for å få et tett og godt resultat. Rimelig er det også.
Må jeg legge topcoaten samme dag som som jeg legge firber og polyester løsningen ? eller kan jeg vente en stund til topcoat smøres på ?
Du kan godt vente, men venter du en dag eller flere, er det lurt å pusse litt og å vaske med aceton før du legger på et fyldig lag med topcoat.
Gjorde dette i fjor på en 25m2 takveranda, og brukte 2 lag med 600 matte og la de samtidig.
Kjørte på med 1. laget med topcoat med en gang det var herdet, for da tetter du porer og trenger ikke pusse så mye til neste strøk.
MEEEN, om du ikke har støpt før, ville jeg ikke gått på noe sånt uten litt kyndig hjelp....
Toget har vel allerede gått, men epoxy er bedre egnet enn polyester.
Fiberduken 300 g
Polyester pluss herder
Gelcoat, herder + voks (den er sinnsyk dyr, kan det stemme ?)
I steden for gelcoat, hvorfor kan jeg ikke bruke, http://www.biltema.no/no/Bat/Kjemikalier/Maling-og-lakk/2-komponent-polyuretan-36536/ Den inneholder fargepigment og er diffusjonstett ?