1,972    10    2  

Hjelp med å lage kasse i glassfiber

tcp
 989     0
Jeg skal lage en kasse med lokk i eksakte mål. 
Da må det vel bli i glassfiber(kan ikke være i tre). 
Kassen må og være lettest mulig. 

Jeg ser for meg å lage en kasse/form i isopor, pakke den inn med glapakk, og så legge over glassfiber. 

Når jeg er ferdig med glassfiber, så River jeg ut isoporen. 

Jeg har aldri jobbet med glassfiber før og lurer på om dette lar seg gjøre, eller om det er andre smarte måter å gjøre det på ?


   #1
 103     0
Tror ikke du kan bruke isopor, ihvertfall ikke uten å dekke den til med pakketeip eller noe annet, da den går i oppløsning.

Har ikke gjort det selv, men jeg ville støpt 6 plater først og så støpt disse fast ihverandre. Innvendig hulkil.
TDJ
   #2
 1,627     Asker      1
Litt avhengig av hvor stor og hvor solid (slag og vridning) den ferdige kassen skal være;

- Jeg ville IKKE støpe/legge glassfiber rundt en isopor-form. Du skal ha rimelige mange lag med fiber og polyester for at dette skal bli sterkt.

- Jeg VILLE bygge kassen ved hjelp av enten f.eks Wedi våtromsplater (12 mm ?!) eller Divinycell plater og belagt dette med glassfiber og polyester - utvendig OG innvendig. Blir sterkt og tåler alt av fukt. Maler du utvendig og innvendig med Topcoat så tåler det også korroderende væsker.

Divinycell er relativt kostbart, men gir stor styrke og er utrolig lett - mange båter bygges med Divinycell som distanse-materiale mellom 2 lag glassfiber-armert polyester. Anbefales !.

Har selv pusset opp båt og benyttet både glassfiber, polyester og Divinycell.

Fremgangsmåte med f.eks. Wedi og Divinycell vil være lik:
1) Skjær til alle sider og lokk til kassen
2) Legg fiberarmert polyester i 2-3 lag på begge sider av alle platene
3) Lim så platene sammen med fiber og polyester i alle hjørner.
4) Slip / puss overflatene til den glatthet du ønsker
5) Mal med top coat (helblank, blank eller matt etter smak og behag)

Du har nå en kasse som vil vare i 100 år om du så ønsker.
Og en kasse på f.eks. 1 m3 vil neppe veie mer enn et par kg ved bruk av Divinycell, men være så sterk at du kan gå på den.
Signatur
   #3
 24,668     Akershus     0
Jeg trodde divinycell car en erstatning for balsa, dvs nærmest «luft . Er det noe nevneverdig styrke i dette materialet?

For maksimal styrke bør alle hjørner avrundes og alt støpes i ett stykke, vått i vått. Det bør være polyesterkontakt mellom innerskrog og ytterskrog, f.eks. som en flens ved åpningen.
Signatur
HSt
   #4
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er avstanden mellom to lag som gir styrke så luft, bslsa, forskjellige skum materialer gir denne avstanden (ikke ulikt Tettiplaten)

Du ser han legger på glassfiber før han limer platene sammen til en boks
TDJ
   #5
 1,627     Asker      0
Kanskje TS kan gi noe mer info om dimensjoner, anvendelse og andre krav til denne kassen ?

Følgende er korrekt;

- Enhver plate med stive sider som er limt sammen med et annet materiale vil oppnå en stivhet som øker med avstanden mellom platene, men er også avhengig av elastisiteten i kjernematerialet.

- Alle de forskjellige våtroms-platene (Tetti, Wedi osv) er kun stivt i ytterlaget, det indre materialet er relativt porøst og mykt. De vil definitivt ikke gi samme styrke / bæring som en Divinycell-kjerne.

- Divinycell (som er et produkt-navn fra Diab, og andre tilsvarende kjernematerialer) har en homogen hardhet tvers igjennom. Platene fåes med forskjellig hardhet, f.eks H35, H45, H60 osv som angir antall kg /m2. Materialet bonder også særdeles godt til polyester.

Plater finnes både i hele (stive) utgaver og med halv-skjært rutemønster for å kunne formes. Tykkelse starter på 10 mm og går langt oppover.

Har selv laget spant-, dørk-, benk- og motor-kasse i en DC på 22 fot. Det hele ble bom-sterkt og mange hundre kg lettere enn tilsvarende med kryssfiner.

Jeg tviler på at materialer som balsa (som er treverk og TS sier han ikke skal ha det).

Hva gjelder "polyester"; det er ikke denne som gir styrke, men tvertimot glassfiberene. Disse fås i mange forskjellige utgaver hvor de som er vevd sammen gir den beste styrken. Det er også viktig hvordan de forskjellige lagene legges; i kryss, på tvers eller på langs. Glassfiberen skal være mettet i polyester når den legges.

Signatur
TSt
   #6
 14,509     0
Må benyttes metallrulle og rulle polyester ned i duken, bare for de som ikke har gjort dette før. Topcoat til slutt for å gjøre vanntett, polyester kan suge vann. Topcoat er gelcoat tilsatt litt voks siden den ikke herder i kontakt med luft selv om den er 2 komponent.
tcp
  (trådstarter)
   #7
 989     0
Takk for mange bra svar.

Kassen skal bli brukt som transportkasse/bur for hund som skal monteres bak på en ATV.

Det er kun snakk om korte distanser (2-3 km) så kassen skal lages/komprimeres så mye som mulig.

Målene skal være cirka 30 cm x 75 cm og høyden cirka 40 cm

Planen er å lage en firkantet boks som jeg kutter av toppen på, monterer hengsler på delen jeg kappet av som igjen skal brukes som topplokk.

Har letet på nett og finner mange kasser der men ingen i de målene jeg trenger.



   #8
 24,668     Akershus     1
Tror jeg ville valgt rupanel eller kryssfiner. Du kan lage mange slike for samme kost og arbeidsinnsats.
Signatur
TDJ
   #9
 1,627     Asker      0
Tror jeg ville valgt rupanel eller kryssfiner. Du kan lage mange slike for samme kost og arbeidsinnsats.

Ja, ikke uenig, men TS sier han ikke skal treverk i kassen, så....
Signatur
TSt
   #10
 14,509     0
Hvis det ikke er en voldsom hund så vil jo tynn finerplate holde utvendig. En lager racerbåt av 4mm finer.
Må bruke list e.l. inne i hjørne.  Male eller lakke.  Her kan du bare bruke et flatt lokk (evt med lister rundt på toppen (på innsiden) som forsterkning.
Må jo ha noe hull i denne også for luft. Hvis du kutter opp kassen din så får du problemer med at du kutter avstivningene som er støpt inn og får bare kanter som må støpes over.  

Hvis den lages lurt kan denne kanskje slås sammen hvis en monterer hengsler på forskjellig høyde på sidene slik at den kan foldes sammen. Men det er bare hvis den skal bli liten når hunden ikke bruker den.  Ønsker en noe veldig holdbart kan en benytte belagte finerplater og evt bare male kantene. Disse finnes visst ned til 9 mm tykkelse så denne blir kanskje litt kraftigere enn nødvendig.