1,464
4
1
Jordbær pyramide
132
1
Hei. Holder på med en jordbær pyramide. Noen som har noe erfaring med dette? Kan trenge litt tips :)
Jeg har et tips som ikke går på pyramiden, men på jorbærdyrking generelt:
Når bæra vokser seg store, blir de så tunge at de legger seg ned på bakken og får jordslag eller råtner. På plast unngår du jordslag, men bærene kan lage groper i plasten der det samler seg regnvann. Derfor: Stapp treull innunder plantene, så bæra kan ligge på det - tørt og luftig, over jorda.
Etter at sesongen er over bør du samle sammen treulla og oppbevare tørt til neste år, ikke la den ligge ute under snøen. Men den kan brukes i flere år.
Jeg antar at hovedmålet med å bygge en pyramide er det samme: Bæra skal henge "utfor kanten" istedetfor å ligge ned på jorda. Men bær "på innsiden" kommer vel lett ned på jorda, og der kan du benytte deg av litt treull.
Ellers så jeg for mange (30?) år siden en presentasjon i Norsk Hagetidend av en sterk netting-strømpe, omlag 15 cm tversover, som kunne fylles med jord og jordbærplanter "plugges inn" gjennom nettinging, før den ble hengt
oppunder verandaen i etasjen over. Selv en blokkbeboer kunne høste en solid bæravling fra egen "hage". Dessuten så det flott ut med seks rød-grønne, tre meter lange strømper hengende side-om-side som solskjerm! ... Men da jeg senere skulle finne fram hvem som leverte strømpene, var det ikke mulig å finne igjen artikkelen.
Vet noen om noe slikt i dag, så gi meg et tips. Jeg har mer enn nok jord for å dyrke bær "på bakkenivå", men det hadde likevel vært artig å ha noen slike oppe på altanen, slik at jeg kunne strekke ut hånda der jeg ligger i solstolen og nappe til meg noen virkelig hel-ferske bære uten engang å måtte reise meg
Også google «jordbør rør en finner noen alternativ.
I tillegg til pyramide, kan en lage en +åsside om det passer bedre.
Stusser over at flere av disse pyramidene synes å ha et stort jorvolum nede, mindr og mindre oppover. Hvorvor ikke bare renner?
Ja, det er riktig at du har disse stive, harde rørene - jeg har tidligere fått forslag om å køpe meg noen ordinære rør og bore hull der jeg vil stikke inn planter. Det byr meg litt imot å sperre levende jord inne i et tett plastrør; jord må kunne puste. Dessuten gir en nettingstrømpe som kan bøyes og strekkes et mye "mykere" inntrykk enn et hardt rør. Rett nok har de rør-løsninger jeg har sett tidligere vært dystert svarte; hvitt er bedre, men det kan virke litt skingrende i en grønn hage. Det gir mye mer inntrykk av industriell effektivitet enn av frodig grønt og lysende rødt. Som du skjønner er jeg ikke på noen måte tiltalt av disse løsningene slik jeg var av nettingstrømpen.
Jeg ville antagelig komme nærmere det jeg ønsker meg ved å kjøpe finmasket hønsenetting: En ti meters rull til 169 kr kan kappes opp til 4 rør á 2,5 meter. Maskevidde 19 mm er litt stort (før jorda er gjennomvevet av av røtter), men 90 cm bredde betyr at jeg kan legge det to ganger rundt, en halv maske forskjøvet, til et rør på neste 15 cm tversover. Jeg kan jo på innsiden også legge en mer finmasket duk, kanskje løst vevet strie, for å holde jorda på plass til røttene har fått tak.
Hmmm... Dette virker ganske fristende å prøve. Langt billigere enn jeg tenkte, også - materialkostnader på under hundrelappen pr rør (netting, ståltråd å binde den sammen med, strie). Tror sannelig jeg skal stikke ut for å kjøpe hønsenetting til å prøve det ut med. Mistenker at jeg spanderer på meg en vaier opp gjennom sentrum av strømpen, med fester ut i nettingen med jamne mellomrom: Å henge opp røret kun etter nettingen er antagelig langt mer enn den tåler. Dette må prøves ut!
Det er da mange av både de ferdigkjøpte løsingnene og byggeveiledningene som baserer ser på renner. I selvbygger-løsningene uten renner blir det ofte anbefalt å fylle kjernen med stein el.lign. Det gjør det selvsagt praktisk umulig å flytte pyramiden - men det er det også om du fyller den med jord.
Hvis du velger renner: En ikke uvanlig nybegynnerfeil (har gjort den selv!) er å undervurdere hvor mye jord du bør ha for matplanter. "Vi byfolk" er vant med at potteplanter klarer seg med en halvliter jord i ei lita potte i vinduskarmen, og vi sår tomat- og agurkfrø på samme måten. Vi er ikke forbered på at både tomat og agurk vokser opp til størrelse med et lite tre, og må ha potte og jord deretter. Jordbær vokser ikke like ubehersket (men jeg har sett pyramider brukt til tomatdyrking også). Til en viss grad kan du kompensere for altfor lite jord med altfor mye gjødsling, men vil du ha mest mulig smak i det du dyrker, kan du ikke satse på plantedykring på kjemikalie-substrater!
Derfor: Hvis du velger å bygge renner, sørg for at rennene er store nok, gir plass for nok jord. Dessuten må du sikre deg at du har skikkelig drenering, at overskuddsvann alltid kan renne unna (det er er mye mindre problem med en "åpen" løsning mot en drenerende kjerne.