14,684    8    14  

Legging av terrassebord

 106     7
I fjor startet jeg en tråd angående en terrasse vi fikk bygget av snekkere (http://www.byggebolig.no/bygge-nytt-pusse-opp/godt-eller-darlig-handverkerarbeid/msg509841/#msg509841). I denne tråden tok jeg opp dette med kuving av terrassebord.

Det kom flere innspill på dette, og det virket på meg som det er flere som mener at margsiden av bordene skal ligge opp. Jeg forstod det som det var to grunner til det;
1) Margsiden er sterkest
2) Margsiden vil normalt bli den konvekse siden

Nå, etter 1 år skjønner jeg ikke helt hvordan disse konklusjonene kan trekkes. Er det noen som har erfaring med at margsiden blir den konvekse siden (slik at vannet renner av)? På vår 40 kvm store terrasse er det i alle fall ingen bord som kuver slik. Alle bordene kuver i henhold til vedlagte tegning, altså margsiden bør i mine øyne ligge ned. Det er særdeles vondt å gå på gulvet der mange bord ligger med margsiden opp. Er dette virkelig vanlig?

Vi er i ferd med å bygge ut terrassen, og skal snart legge terrassebord. Ut ifra det jeg ser av terrassen fra i fjor klarer jeg ikke å finne argumenter for at de skal ligge med margsiden opp. Greit nok at det kanskje er sterkere, men det må da være viktigere at vannet renner av samt at det er godt å gå på?
Legging av terrassebord - Untitled.jpg - stiand

   #1
 1,570     Sunnmøre     0
Det anbefalast frå leverandørane at den finaste sida blir lagt opp.
Signatur
   #2
 10     2
Jeg har hørt at begge er riktig.
I læreboka sies det at kjerneveden skal ligge ned.
Fra sensoren min på fagprøven fikk jeg fortalt at kjerneveden skulle ligge opp, pga: først ville bordene bli som en "skål", det vil gjøre at vannet vil bli liggende og trekke seg inn i kjerneveden i større grad. Som igjen vil føre til at kjerneveden vil utvide seg mere og da vil bordet rette seg ut å bli flatt.

Og som Wallece sier:


Det anbefalast frå leverandørane at den finaste sida blir lagt opp.


Gjør det du tror og har erfart er best!
   #3
 3,083     Gol     2
Jeg har aldri tatt meg bryet med dette med åringer ang og legge terrassebord.
Legg dem som du føler for du Smile jeg skjønner dette på utvendig kledningen og slik men på innpregnert som blir pumpet fulle med imp veske også hurtig tørket etter dette i 24 timer så vil nok ikke åringene rette seg slik ut som om de ellers ville ligget 2 år til natur tørking slik fet gjorde før i gamledager.

Signatur
   #5
 28     1
Når bordene "smiler" så er vel margsiden opp, men yteved er mer porøs og tar til seg mer imprignering, så det oppveier kanskje for gamle læresettninger?

   #6
 324     Karmøy     1
I den grad du bryr deg om sprekker vil jo den hovedsaklig komme i yteveden og innover mot kjernen. Eg for min del skrur bare en skrue i hvert bord på sperret. Da innbiller eg meg at treverket lettere kan krympe eller svelle. Koste mindre og då.
   #7
 744     Verdens navle     1
Vil man at bordene skal bli konvekse slik at regnvann renner av, må de legges med margsiden opp, altså motsatt av tegningen. Årringene tenderer mot å rette seg ut etterhvert.

Jeg la bordene konsekvent som på tegningen, så nå er de konkave og samler en liten vannpytt hver. :'(
Signatur

   #8
 1,570     Sunnmøre     0
Somsagt legg finaste sida opp mn pass på i endeskøytane at det er riktig der slik dei ikkje vrir segkvarsin veg. Forringar ikkje levetida på borda. Det var svaret eg fekk frå leverandørane sist gong eg sjekka dinne problemstillinga her.
Signatur