I teorien skulle det da også telle at jeg har liggende panel, slik "alle" har på vestlandet. Nederste bord er i tillegg trykkimpregnert. Jeg har også godt takutstikk, men det er to fulle etasjehøyder over terrassen, så effekten fra takutstikket reduseres. Sprut ved slagregn kan være betydelig her.
Hei Ulv, om du ikke har gått til innkjøp ennå så kanskje jeg kan bidra litt på valget av terrassebord. Jeg jobber i Kebony så du får unnskylde om jeg skulle snakke for varmt for Kebony, men prøver å være objektiv. Først av alt så er Camo et produkt som så langt virker veldig bra på Kebony Furu (vi har testet to år med veldig godt resultat) og om du forhandler litt med byggevarebutikken som har Camo så burde de være villige til å låne/leie ut en Camo så du slipper å kjøpe den.
Valget av terrassemateriale er vanskelig og selv har jeg både skifer i sand, skifer i betong/lim, treterrasse over Protan-membran og fritthengende treterrasse. Min opplevelse er at det i hvert fall ikke finnes noe som ikke krever noe vedlikehold over de 30 årene du ser for deg. Skifer blir like møkkete som alt annet utendørs og du skal være forsiktig med høytrykkspyleren her også, pga fugene. Vann og en skrubb må til. Det må også til på en Kebony-terrasse og holder du Kebony-terrassen ren så vil sol og regn gjøre den rimelig sølvgrå over tid, fra 5-7mnd til 2 år avhengig av mengde sol og regn. Men du slipper i hvert fall terrasserensingen og oljing/beising årlig, evt 6-8 år avhengig av produkt. For å avslutte skifer-erfaringen så kan jeg vel si at om du har mye nedfall fra trær og vegetasjon, så ville mitt valg klart vært skifer limt på en fast flate. Da slipper du vekst imellom fugene. Men temmelig omfattende og relativt kostbart om du ikke kan gjøre endel selv. Kebony Furu består av nordisk furu som har noe kjerneved som ikke kan behandles, det er det samme om det er trykkimpregnert, Royal-impregnert eller annet. Malmfuru er i prinsippet 80-90% kjerneved, derfor rimelig holdbar. Samme klasse som Sibirsk lerk, litt avhengig av kvalitet dog. Kjerneveden i furu har relativt bra holdbarhet og kan brukes utendørs, men en skal passe godt på fuktfeller, dvs at ikke fukt blir stående permanent. Kebony behandler yteveden i tverrsnittet og med det menes at vi presser inn en bioalkohol som reagerer med cellulosen i treverket og gjør den betydelig sterkere i overflaten samt stenger trecellene fra å ta til seg vann. Dette er en permanent endring av cellene og trenger ikke etterbehandles, slik som for eksempel oljet eller Cu-impregnert. Pass alltid på med alle Furu-materialer at du ikke skrur skruen for langt ned (med Camo unngår du dette) at du ende-forsegler med en antiparasit treimpregnering der du kapper og bruk alltid rustfri eller syrefaste festemidler på terrasse du ikke skal etterbehandle. Vesentlig for en treterrasse er at ikke bordene vrir seg eller kuver. Kebony-behandlingen gjør at 50% av bevegelsen er tatt bort og den vil stort sett kun svelle noe (1-2mm) i bredden etter at den er lagt, så pass på ca 5mm spalte mellom bordene ved montasje. Ingen bevegelse i lengderetning. Kebony Furu har kun frisk kvist og til motsetning av mange andre så vil kvistene gråne veldig likt resten av overflaten, dog kanskje litt raskere. Dvs du får en jevnere farge.
Kebony Radiata består kun av yteveden, dvs opprinnelig det minst holdbare i treet. Når vi har behandlet den så har Kebony Radiata en holdbarhet, hardhet og tekniske egenskaper og utseende som tropisk treverk, dvs holdbarhetsklasse 1 og du kan kappe og splitte den som du ønsker uten å måtte behandle kuttflater. Fordel her å bruke skjult innfesting, ellers så må du forbore, ellers knekker skruen eller treet sprekker. Kebony Radiata har altså ingen kjerneved eller kvist.
Kebony SYP har vi sluttet å produsere for det Europeiske markedet. Dette fordi vi ikke klarte å få nok råvare i tilstrekkelig kvalitet og med riktig sertifisering til å dekke den veksten vi har sett de siste 3-4 årene. Kebony SYP har mer tydelige årringer i overflaten, mens Kebony Radiata er 'roligere' i overflaten. Over tid og gråning vil forskjellen jevnes mer ut. Ellers så forhandles Kebony i Bergen hos Neumann, Monter, Maxbo, Geitanger Bygg og Byggeriet. Ta gjerne kontakt med de for å få prøver og høre litt om deres erfaringer. Lykke til! Her to bilder til inspirasjon: - ett med Kebony Furu: - ett med Kebony Radiata:
Signatur
Med vennlig hilsen Arnt Kristian, produktsjef i Kebony
Hei Ulv, ville helt klart anbefalt 100% massiv PVC om du vil ha noe tilnærmet vedlikeholdsfritt. Ugjennomtrengelig for vann, fuktighet, søl, termitter osv. Skrus, bearbeides og monteres akkurat som trevirke.
Hei Ulv, ville helt klart anbefalt 100% massiv PVC om du vil ha noe tilnærmet vedlikeholdsfritt. Ugjennomtrengelig for vann, fuktighet, søl, termitter osv.
Heldigvis har vi ikke termitter i naturen i Norge.
Når ekte terrassemateriale vokser "gratis" i skogen skal det litt til for å velge en plastikk-terrasse... PVC har slått bra an for vinduer, men jeg tror det tar en stund før veldig mange vil ha PVC i terrassene sine. Selv foretrekker jeg "skikkelige" planker. Selv om de krever mer vedlikehold enn plastikk, og kanskje har kortere levetid (?).
Signatur
Først var nicket mitt her Misfornøyd, men nå har jeg fått sagt det jeg ville si om FolloHus
Heldigvis står en fritt til å velge det materiale en vil i forhold til ønsket tidsbruk på vedlikehold. Trådstarter vil bruke minst mulig tid på dette og da er dessverre ikke tre det beste valget.
Signatur
Espen Thorvaldsen - Real Terrasse & Fasade AS KAVEX Kledning - www.kavex.no / AZEK Terrassegulv - www.azek.no
Tusen takk for gode svar med gode illustrerende bilder som har kommet mens jeg dessverre har vært borte fra tråden litt. Beklageligvis har jeg ikke vært ute og skrudd terrasse. Saken står akkurat der den stod.
Bare for å ha presisert det: Med minst mulig vedlikehold mener jeg minst mulig krav om oljing og maling. Vasking er egentlig ikke noe problem, terrassen er våt i snitt 244 dager i året uansett;) (avhengig av hvilken periode man plukker ut) men i år har det regnet mye mer enn normalt, så i år blir det vel enda flere dager. Uansett gjør usikkert vær og jobb at timingen med maling/ beising/ oljing lett kan gå skeis ett år... eller to... Så vasking er OK, men overflaten bør være lett å holde ren - derfor bekymringen om furete bord. Oljing og maling bør helst være unødvendig fordi jeg ikke kan stole på at jeg kan gjøre det hvert år.
PVC bord- ja jeg ser fordelen, men nei, jeg er ikke helt der enda, jeg er kanskje på glid, men føler vel at PVC er noe man skal begrense bruken av, forurensingsmessig... Å bruke det som nederste bord i kledningen og vannbord er likevel en meget interessant tanke, men dessverre finnes det en god del ulike kledninger... skal se nærmere på dette. Men ingen tvil om at det ser flott ut på bildene og at det kan være mest praktisk har jeg ingen problemer med å tro... Du har jo kanskje helt rett i at tre ikke er det beste valget.
Kebony- Radiata synes jeg helt personlig virker litt kjedelig. Dette er nok pga at dere som du skriver benytter den ytterste veden og det dermed blir lite tegninger i plankene, og litt lite "liv". Men det er min mening og det kan nok hende at folk med rette rister på hodet når jeg vil ha kvistfritt og litt liv i treet...
Kebony furu er flott, ingen tvil om det. Kvisten ser også bedre ut enn Royal kvistene jeg har sett...
Ang prøver: Gutta der jeg har vært vil ikke gi ut prøver av Kebony da de ikke vil kutte i nye bord. Dette er forståelig da bordet blir mindre salgbart, men litt irriterende. Har vurdert å kjøpe en planke bare for å se, men det er jo upraktisk...
Siste redigering: Saturday, June 13, 2015 1:57:07 PM av Ulv
Hei og tusen takk for god hjelp. Det ble til at jeg gikk for alternativ 2, skifer støpt ned. Veldig dyrt, men nokså evigvarende, og vedlikehold (vask) gjøres helst i drittvær.
Sprut ved slagregn kan være betydelig her.
Først av alt så er Camo et produkt som så langt virker veldig bra på Kebony Furu (vi har testet to år med veldig godt resultat) og om du forhandler litt med byggevarebutikken som har Camo så burde de være villige til å låne/leie ut en Camo så du slipper å kjøpe den.
Valget av terrassemateriale er vanskelig og selv har jeg både skifer i sand, skifer i betong/lim, treterrasse over Protan-membran og fritthengende treterrasse. Min opplevelse er at det i hvert fall ikke finnes noe som ikke krever noe vedlikehold over de 30 årene du ser for deg. Skifer blir like møkkete som alt annet utendørs og du skal være forsiktig med høytrykkspyleren her også, pga fugene. Vann og en skrubb må til. Det må også til på en Kebony-terrasse og holder du Kebony-terrassen ren så vil sol og regn gjøre den rimelig sølvgrå over tid, fra 5-7mnd til 2 år avhengig av mengde sol og regn. Men du slipper i hvert fall terrasserensingen og oljing/beising årlig, evt 6-8 år avhengig av produkt.
For å avslutte skifer-erfaringen så kan jeg vel si at om du har mye nedfall fra trær og vegetasjon, så ville mitt valg klart vært skifer limt på en fast flate. Da slipper du vekst imellom fugene. Men temmelig omfattende og relativt kostbart om du ikke kan gjøre endel selv.
Kebony Furu består av nordisk furu som har noe kjerneved som ikke kan behandles, det er det samme om det er trykkimpregnert, Royal-impregnert eller annet. Malmfuru er i prinsippet 80-90% kjerneved, derfor rimelig holdbar. Samme klasse som Sibirsk lerk, litt avhengig av kvalitet dog.
Kjerneveden i furu har relativt bra holdbarhet og kan brukes utendørs, men en skal passe godt på fuktfeller, dvs at ikke fukt blir stående permanent.
Kebony behandler yteveden i tverrsnittet og med det menes at vi presser inn en bioalkohol som reagerer med cellulosen i treverket og gjør den betydelig sterkere i overflaten samt stenger trecellene fra å ta til seg vann. Dette er en permanent endring av cellene og trenger ikke etterbehandles, slik som for eksempel oljet eller Cu-impregnert. Pass alltid på med alle Furu-materialer at du ikke skrur skruen for langt ned (med Camo unngår du dette) at du ende-forsegler med en antiparasit treimpregnering der du kapper og bruk alltid rustfri eller syrefaste festemidler på terrasse du ikke skal etterbehandle. Vesentlig for en treterrasse er at ikke bordene vrir seg eller kuver. Kebony-behandlingen gjør at 50% av bevegelsen er tatt bort og den vil stort sett kun svelle noe (1-2mm) i bredden etter at den er lagt, så pass på ca 5mm spalte mellom bordene ved montasje. Ingen bevegelse i lengderetning. Kebony Furu har kun frisk kvist og til motsetning av mange andre så vil kvistene gråne veldig likt resten av overflaten, dog kanskje litt raskere. Dvs du får en jevnere farge.
Kebony Radiata består kun av yteveden, dvs opprinnelig det minst holdbare i treet. Når vi har behandlet den så har Kebony Radiata en holdbarhet, hardhet og tekniske egenskaper og utseende som tropisk treverk, dvs holdbarhetsklasse 1 og du kan kappe og splitte den som du ønsker uten å måtte behandle kuttflater. Fordel her å bruke skjult innfesting, ellers så må du forbore, ellers knekker skruen eller treet sprekker. Kebony Radiata har altså ingen kjerneved eller kvist.
Kebony SYP har vi sluttet å produsere for det Europeiske markedet. Dette fordi vi ikke klarte å få nok råvare i tilstrekkelig kvalitet og med riktig sertifisering til å dekke den veksten vi har sett de siste 3-4 årene. Kebony SYP har mer tydelige årringer i overflaten, mens Kebony Radiata er 'roligere' i overflaten. Over tid og gråning vil forskjellen jevnes mer ut.
Ellers så forhandles Kebony i Bergen hos Neumann, Monter, Maxbo, Geitanger Bygg og Byggeriet. Ta gjerne kontakt med de for å få prøver og høre litt om deres erfaringer.
Lykke til!
Her to bilder til inspirasjon:
- ett med Kebony Furu:
- ett med Kebony Radiata:
Arnt Kristian, produktsjef i Kebony
Ta en titt på et nylig prosjekt i Vestfold for litt inspirasjon. Her er det brukt AZEK Slate Grey (lys grå): http://www.azek.no/#!azek-prosjekt---slate-grey/c2555
Send meg gjerne en melding om du vil ha en prøve
Angående problemer med råte i bordkledning så har vi tilsvarende løsning i form av PVC kledning til direkte erstatning av tradisjonelt tre.
KAVEX Kledning - www.kavex.no / AZEK Terrassegulv - www.azek.no
Heldigvis har vi ikke termitter i naturen i Norge.
Når ekte terrassemateriale vokser "gratis" i skogen skal det litt til for å velge en plastikk-terrasse... PVC har slått bra an for vinduer, men jeg tror det tar en stund før veldig mange vil ha PVC i terrassene sine. Selv foretrekker jeg "skikkelige" planker. Selv om de krever mer vedlikehold enn plastikk, og kanskje har kortere levetid (?).
KAVEX Kledning - www.kavex.no / AZEK Terrassegulv - www.azek.no
Bare for å ha presisert det: Med minst mulig vedlikehold mener jeg minst mulig krav om oljing og maling.
Vasking er egentlig ikke noe problem, terrassen er våt i snitt 244 dager i året uansett;) (avhengig av hvilken periode man plukker ut) men i år har det regnet mye mer enn normalt, så i år blir det vel enda flere dager. Uansett gjør usikkert vær og jobb at timingen med maling/ beising/ oljing lett kan gå skeis ett år... eller to...
Så vasking er OK, men overflaten bør være lett å holde ren - derfor bekymringen om furete bord.
Oljing og maling bør helst være unødvendig fordi jeg ikke kan stole på at jeg kan gjøre det hvert år.
PVC bord- ja jeg ser fordelen, men nei, jeg er ikke helt der enda, jeg er kanskje på glid, men føler vel at PVC er noe man skal begrense bruken av, forurensingsmessig... Å bruke det som nederste bord i kledningen og vannbord er likevel en meget interessant tanke, men dessverre finnes det en god del ulike kledninger... skal se nærmere på dette.
Men ingen tvil om at det ser flott ut på bildene og at det kan være mest praktisk har jeg ingen problemer med å tro...
Du har jo kanskje helt rett i at tre ikke er det beste valget.
Kebony- Radiata synes jeg helt personlig virker litt kjedelig. Dette er nok pga at dere som du skriver benytter den ytterste veden og det dermed blir lite tegninger i plankene, og litt lite "liv". Men det er min mening og det kan nok hende at folk med rette rister på hodet når jeg vil ha kvistfritt og litt liv i treet...
Kebony furu er flott, ingen tvil om det. Kvisten ser også bedre ut enn Royal kvistene jeg har sett...
Ang prøver: Gutta der jeg har vært vil ikke gi ut prøver av Kebony da de ikke vil kutte i nye bord. Dette er forståelig da bordet blir mindre salgbart, men litt irriterende. Har vurdert å kjøpe en planke bare for å se, men det er jo upraktisk...