2,559    21    1  

Markterrasse/ platting

 41     0
Jeg skal bygge markterrasse som ligger frittstående fra huset, 420x420. Grunnen er fjell med pukk oppå. Jeg vil legge terrassen lavt slik at jeg senere kan legge heller inntil slik at dette flukter. Har god kontroll på selve snekringen, men er usikker på grunnarbeidet/ fundament.

Har søkt x antall runder på nett, og det er krevende å finne hva som egentlig er anbefalt/ nødvendig. Ser at enkelte bygger plattinger nærmest atomsikkert, mens andre har betydelig mer spinkle greier. Håper derfor på noen erfaringer på hva som fungerer i praksis...

Har i utgangspunktet tenkt å legge lecablokker (8cm tykke) som understøtting med bjelkelaget hvilende på dette.

Så, konkrete spm, i lys av at jeg vil bygge en platting som varer og holder seg fin, uten å overdrive alle mulige dimensjoner:
- når pukken er grovavrettet, må man bruke hoppetusse eller holder det med valse?
- Legges ramma på pukken direkte eller på for eksempel lecablokker? Eller må jeg grave til fjell og mure (håper jeg slipper)?
- Er det 48x98 eller 48x148 som anbefales som bjelkelag?

takk for svar!!

   #1
 6,508     Akershus     0
Hoppetusse eller valse kommer helt an på tykkelsen på pukk der bærepunktene skal være.

Dersom du har avrettet hele underlaget med grus, kan du fint legge plattingen rett på grusen.

Dimensjoner kommer an på flere ting: Dersom den legges rett på grusen holder det strengt tatt med 48*48. Men jeg ville gått opp til 48*98, da denne ikke er så sårbar for små variasjoner i avrettingen. Dersom bjelkelaget skal ligge på bærepunkter, er avstanden mellom bærepunktene og lengden på strekkene av betydning.

I ditt tilfelle, men størrelsen du antyder, og opplagt på leca, ville jeg vurdert bæring på midten av dekket. Da kan det holde med 48*148.

Spennet er i lengste laget selv for 48*198 dersom du ikke trekker inn en av bæringene slik at du får et utstikk.


.Thag
  (trådstarter)
   #2
 41     0
ok, takk for godt svar. Jeg kan gjerne legge flere lecablokker for at spennet ikke blir for langt, ser at jeg var upresis i beskrivelsen. Tenkte ikke bare å legge ramma, men også bjelkene på leca. Kan jeg da bygge med 48x98 hvis jeg legger flere lecablokker? jeg vil gjerne ha relativt lavtbyggende, men samtidig ikke vinglete... Hvor langt spenn er i såfall anbefalt?
   #3
 6,508     Akershus     0
Du sparer deg selv for *mye* fikling og knoting dersom du legger ut tre bærende strekk med samme retning som du tenker å legge bordene. Vatres disse skikkelig, er det bare å kaste ut resten av bjelkelaget. Dersom du legger lecablokker på 3 punkter på hver eneste bjelke, da har du en jobb foran deg.


.Thag
  (trådstarter)
   #4
 41     0
Tenker du da på å legge dragere under bjelkene? I så fall er ikke det en optimal løsning for meg, da vil terrassen bygge for høyt (eller jeg vil måtte grave mye dypere)...
Jeg hadde sett for meg å bygge en ramme (på leca eller heller), sikre at denne er helt i vater, og deretter montere inn bjelker inni ramma, igjen med noe leca/ meller under. Hadde da håpet at det ville bli noe enklere å få god bæring i og med at disse ikke ville måtte vatres opp individuelt, men "kun" sikres at de flukter inn i ramma. Men som du sier ville sikkert dette bli en pirkejobb
  (trådstarter)
   #6
 41     0
Hadde håpet å få dette til på 20 cm. Jeg skal legge heller ved siden av senere, så jeg har noe justeringsmulighet der når den tid kommer.
   #7
 627     Bærum     0
Hvor tykt er pukklaget, eller hvor langt ned er det til fjell?
Hvis det ikke er så langt kan du like gjerne bore ned en stolpesko.

  (trådstarter)
   #8
 41     0
Varierer en del, fra kun et par cm til en halvmeter pluss tenker jeg!
T1
   #9
 782     0

Har du vurdert å støpe en platting? Blir dønn stabilt og lite vedlikehold fremover. Kan selvfølgelig gjøres pen med fliser, skifer heller, etc.
Siden du har god kontroll på snekkerarbeidet, kan du jo lage forskalingen selv.
  (trådstarter)
   #10
 41     0
Forsåvidt vurdert, men jeg tenker helt klart tre. Det vil passe best inn med hagen og pergola vi har ikke langt unna ny platting osv.

Jeg ser selv tre muligheter, enten stolpesko men da vil jeg unngå dragere under midten av bjelkene. I så fall tar jeg gjerne råd om konstruksjonen! Jeg har muligheten til å legge dragere langs sidene men ikke midt under pga fjell. Fjerning av fjell vil jeg absolutt unngå. Det må i så fall være en variant med to dragere og forankring direkte i bjelkene på midten. Bruker jeg 48x148 som bjelker bør det vel holde med en stolpesko på midten etter hva jeg har forstått? Bredde 4200 som skrevet først. Går en slik løsning?

Andre mulighet er opprinnelig plan med en ramme og bjelker i enten 48x98 eller 48x148 hvor det ikke er dragere men heller eller leca som oppbygging. Som over er vel 48x148 best for å slippe plunder med for mange heller som skal vatres

Tredje er en variant av nummer to, med stolpesko i stedet for leca/ heller, altså uten dragere

Hva tenker dere?