209    9    1  

mure utebord uten skjøter

 41     0
Jeg har planer om å mure et utebord (et par meter bredt, en meter dypt) som jeg vil skal være som en "opp ned U", som den enkle skissen viser.
Har sett x antall videoer på youtube, og tror jeg har god kontroll på bruk av melaminplater, silikon, vibrering etc. Jeg skal ikke mure ute i kuldegrader så det er heller ikke en utfordring. Tross timers research har jeg ikke funnet en god metode...

Utfordringen er at jeg helst vil støpe i ett stykke for å unngå skøter. Det jeg ser som problemet er hvordan jeg skal legge armeringsnett/ jern uten at dette beveger seg og kommer borti kantene og dermed synes når jeg fjerner formen. Jeg har sett for meg å bygge hele formern, og legge den på siden slik at jeg kan helle i betongen i den delen som er nærmest "kamera" på skissen, men er alstå usikker på dette med armering

Hva er den beste løsningen her..? Lage hele formen i ett, helle på et lag betong, sette nedi armering og forsiktig fylle videre, eller er det andre anbefalinger? Legge formen på ryggen, og kun rette av på undersiden av bordplaten (uten å ha melaminplate der?

Lurer også på anbefalinger av hvilken type betong som gir best resultat!




mure utebord uten skjøter - bord2.jpg - Henrikp

   #1
 125     Midt-Norge     1
Lag den som du har tenkt på siden.
Lag innsiden først, så kan du spikre avstandsstoler på som du igjen knyter fast armeringen i. Spiker sliper du av med vinkelsliper etter du har rivd forskaling. Bruk rustfri spiker så blir det heller ikke rennemerker i ettertid Smile
mure utebord uten skjøter - 25844c3f2c244afeb1bb48494878395e.png - Henrikp
bøy vinkler ( rød strek ) Dersom du bøyer hele av en stang kan du det, dersom ikke legger du bare inn ekstra ( blå strek )
Fordel med armering på tvers ( grønn prikk ).

Husk overdekning og helst bruk trekantlekt i hjørner, skal lite til for at de knekker dersom ikke...

Bruk betong som er beregnet for utebruk.
Tørrbetong-sekker er uten singel, så det står vel mer på den som støper enn produktet, for å få fint resultat Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 41     0
ok, takker for innspill. Spm, vil man ikke da se bunnen på stolene? Ikke viktig på undersiden av platen, men blir ikke pent på sideveggene tenker jeg?
   #3
 125     Midt-Norge     0
ok, takker for innspill. Spm, vil man ikke da se bunnen på stolene? Ikke viktig på undersiden av platen, men blir ikke pent på sideveggene tenker jeg?

Trenger ikke på sideveggene. Du spikrer avstandsstoler til det som blir underside/innside bord. Armering knyter du fast i de stolene.
Stolene kan bli litt synlige ja, alt etter hvilke du bruker.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 41     0
ok, skjønner. det er ikke farlig hvis stolene blir synlige på undersiden av platen...
Takk igjen!
   #5
 627     Bærum     0
Lurt å støpe på siden, som foreslått. Ville også lagt noe under støpeformen slik at du får den litt opp fra bakken. Da vil det bli lettere få vippet den opp senere. Pass på at den ikke smeller ned i bakken!
  (trådstarter)
   #6
 41     0
Her et oppfølgingsspørsmål, hva slags type mørtel er anbefalt å bruke? Vanlig B20? eller noe annet?
   #7
 627     Bærum     0
Jeg ville nok brukt en B30 til dette. Gir blant annet bedre motstand mot frost.
Ting å passe på for å få fine overflater:
  • Sørg for at forskalingen som er på det som blir utsiden er så ren som mulig, og at materialene er av jevn kvalitet. Sørg også for at forskalingen er så sterk at du slipper å gjøre nødreparasjoner når du er i gang med støpingen!

  • Ha på godt med formolje før du setter armeringen på plass.

  • Bland betongen godt og følg blandeforholdet som er angitt.

  • Du må vibrere betongen for å få ut luftbobler. Hvis du ikke har en betongvibrator (kan leies), eller i det minste stake/dunke ned i betongen med en stav/pinne. Annet verktøy som kan gjøre nytten er å bruke en eksentersliper eller båndsliper uten slipepapir utenpå forskalingen samt hamre lett rundt på utsiden av forskalingen.

  • Jeg ville ventet iallfall 3-4 dager med å ta av forskalingen. Fastheten i betongen øker bra de første dagene, og hardere betong gir mindre risiko for at du slår av noen biter når du tar av forskalingen og skal snu elementet. Hvis mulig kan du snu elementet med forskalingen på.

  • Impregner betongoverflaten med egnet produkt, så blir det mindre flekker.



Ebe
   #9
 4,452     Vestlandet     0
1 meter bredt og et par meter langt, med solide ben... du får be med deg et godt lag med kamerater når bordet skal snus 😄👍🏼
Signatur