36,972    12    9  

Muring av støttemur i naturstein

 22     4
Hei

Jeg lurte på om noen har erfaring eller gode tips ved muring av støttemur i naturstein? Det er ikke tørrstabling, men sprengt stein i størrelse håndterbart for hånd, dvs opp mot 100 kilo, som skal mures opp med murmørtel.

Jeg skal sette opp muren i et hjørne på hagen hvor det går fra 1m høyde opp til 2,2m ca 8m langt og i 90 grader vinkel og fra 2,2m ned til ca 0,5m 20 m langt.

Det er kun sand i bakken der jeg bor så tele er vel egentlig ikke noe tema. Spørsmålet er om det holder med å legge ut en jordfuktig såle litt under terreng eller om det trengs markisolasjon under?

For å være på den sikre siden tenkte jeg å legge drensrør bak mur, fylle med pukk og duk som skille mellom grove og fine masser.

   #2
 587     VEAVÅGEN     1
Høres bra ut dette. Kjør på, og husk at muren på felle litt innover etterhvert som du kommer opp.
   #3
 161     Vestlandet     0
Hei.
Kun litt synsing fra min side...

Synes kanskje du burde litt opp i størrelse på steinen i bunn hvis du skal så høyt som 2,2 meter.
Det er ikke pent med natursteins mur så høy hvis den er lagt  opp med kun hånd stein...


Lykke til.

Hilsen
2Cent
Litt over gjennomsnittet intressert i naturstein!  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 22     0

Hei.
Kun litt synsing fra min side...

Synes kanskje du burde litt opp i størrelse på steinen i bunn hvis du skal så høyt som 2,2 meter.
Det er ikke pent med natursteins mur så høy hvis den er lagt  opp med kun hånd stein...


Lykke til.

Hilsen
2Cent
Litt over gjennomsnittet intressert i naturstein!  ;)


Takk for tips, men har ikke mulighet for å komme til med maskin på den siden av huset hvor muren skal bygges. Så det blir vel noen dårlig rygger og støle muskler etterhvert.

Ole
   #5
 1,170     Asker     0
Leste et sted at støttemur over 0,8m må beregnes av fagfolk.
Ganske sikker på at det var i byggforskserien.

Litt kjedelig hvis det kommer en dag der støttemuren slipper og forårsaker (person)skader.
   #6
 54     2
Hei!

Jeg hiver meg på her. Skal i gang med en liten støttemur av naturstein, jeg er helt fersk på dette men tar allikevel utfordringen. Muren blir ca. 1,2m på det høyeste og ca. 8m lang.

Formålet med denne muren er å få utnyttet det lille jeg har av tomt (rekkehus). Tomtegrensen min står i dag i en liten skråning, se bilde. Sålangt har jeg som dere ser begynt å spa ut en "grøft" hvor muren er tenkt plassert. Det jeg i all hovedsak lurer på er følgende:

- Hvordan bør fundamentering gjøres? Er til nå blitt anfefalt å ha ca. 30cm pukk i bunn, vatret ut, og begynne derifra. Grunnen består av sprengstein og masser som er blitt brukt ved tomteopparbeidelse. Bør dette komprimeres? Jeg vil unngå at muren siger med tiden, spesielt ettersom tomten skråner.

- Valget av stein faller etter all sannsynlighet på naturstein i fra Sollesnes stein, i typen 15-30 cm Proff håndstein, som skal være "lett-murt". Noen med erfaringer fra denne?

- Videre er jeg anbefalt å bruke også pukk som "bak fylling" etterhvert som muren tar form oppover. Andre innspill?

- Bør jeg støpe muren i bak kant? Hvordan gjøres i så tilfelle dette, en liten dæsj mørtel mellom lagene?

Alle innspill ifm oppsett av en slik mur mottas med stor takk !



Muring av støttemur i naturstein - IMG_0633.JPG - becks
   #7
 429     1

Leste et sted at støttemur over 0,8m må beregnes av fagfolk.
Ganske sikker på at det var i byggforskserien.

Litt kjedelig hvis det kommer en dag der støttemuren slipper og forårsaker (person)skader.


Mur over 1.5 meter eller mindre enn 4(?) meter fra nabogrensen må søkes hos kommunen, med ansvarlig søker. Kommunen krever at det redegjøres for at muren er sterk nok. Funker dette med "bare" opp til 100kg stein?

   #8
 318     Bergen     1
Litt sent svar her, men siden jeg ganske snart skal i gang med min egen støttemur, og har forsket mye i den anledning, så kan jeg vel komme med litt av det jeg tror jeg har forstått:

På ikke-telefarlig grunn holder det vel med 30cm komprimert pukk.  På telefarlig grunn skal du grave deg ned til frostsikker dybde, som varierer etter hvor du bor i landet.  I Bergen er den 90cm.

Før du hiver pukk i grøften skal du legge ned en fiberduk som hindrer at jorden infiltrerer fundamentet.  Fiberduken skal også legges over de "stedlige" masser på baksiden av muren.

Hvorvidt man må støpe en armert såle før muringen begynner er det delte meninger om, men selve muren skal begynne et stykke under ferdig terreng.  Personlig kommer jeg til å grave meg ned til 90cm under ferdig terreng, fylle pukk, støpe 10cm armert såle og så begynne selve muren ca 30cm, eller ca 1 skift, under terrenget.  Jeg tenker å støpe sålen slik i 1m bredde, og mure i forkant av sålen.  Når jeg siden fyller masse over bakkant av sålen, så bør vekten av massen hindre muren i å tippe fremover.

En "safe" regel er vel at bredden på muren nede skal være ca 1/2 parten av høyden.  Presset mot muren er størst i den nedre tredjedelen.

Hvis du skal bruke mørtel, som jeg også har tenkt, så er det viktig med god drenering ved foten av muren.  Dette i form av et dreneringsrør som legges i bak sokkelen i hele murens lengde.  Ved tørrmuring er vel dette mindre viktig, siden vannet da fritt kan renne gjennom muren.  Medmindre du velger å støpe bak muren, da...

Hvis du skal bruke mørtel på naturstein:  Et poeng som jeg ser gjentatt flere steder, er at mørtelen skal være kalkrik og svak.  Det anbefalte blandingsforholdet er 1 del kalk, 1 del sement og 6-7 deler sand.  Dette gir en elastisk mørtel som lar muren bevege på seg uten å sprekke.  Den skal også ha lettere for å "puste", ved at den lar vann som står i muren få slippe ut gjennom fugene, og er mer motstandsdyktig mot frost.  Dette tilsvarer omtrent KC35/65, som også Byggforsk anbefaler til murt naturstein.  Hvis du i tillegg skal støpe bak steinen, så kan denne påstøpen godt være vanlig betong, men det er altså viktig å bruke en kalkrik mørtel mellom steinene.  Regelen, som jeg også har fått gjentatt fra norske murere, er "svak foran, sterk bak".
   #9
 161     Vestlandet     0
Får vel prøve å bidra litt med min synsing jeg også... 8)

Har nettopp vært med på et større mureprosjekt og må vel si meg rimelig førnøyd med slutt resultatet.

Har vel nevnt det før men skal du opp i over to meter må du årøve å bruke så store stein som du klarer å flytte... Tongue en mur i over to meter høyde med kun hånstein ser ikke like pen ut som hvis du får litt størrelse forskjell på steinen.

Vedr. underlag er det korrekt som Smurf skriver, på frostfritt legger du 20-30 cm med komprimert pukk. Er det ikke frostfritt ville jeg ha lagt ned si  40-50 cm med pukk eller mindre og støpt en såle.
Du har litt av en jobb foran deg hvis du ikke kommer til med noen slags maskin... :-[

Synes kanskje den "safe" regelen til Smurf er litt overkill med tanke på tykkelse. Det som er viktig er å få masse god pukk/singel bak muren for god drenering og evt. en drensrør i bunn.

Personlig synes jeg Tørrmur er mye penere enn murt med mørtel, en annen ting er også at du vil fa kalkutslag fra mørtelen i muren igjennom årene!

Legger ved et par bilder fra prosjektet jeg var med på. kostet litt men ble nokså bra synes jeg! ::) ::)


2Cent
(over gjennomsnittet intr. i stein)
Muring av støttemur i naturstein - Bilde0057.jpg - 2cent
Muring av støttemur i naturstein - Bilde0058.jpg - 2cent
Muring av støttemur i naturstein - Bilde0056.jpg - 2cent
Muring av støttemur i naturstein - Bilde0059.jpg - 2cent
Signatur
   #10
 318     Bergen     0
Den muren ble skikkelig fin, ja 8)

Nå må vel jeg innrømme at jeg ikke egentlig skal ha en støttemur, men heller en murt terrasse foran inngangspartiet.  Oppå muren kommer jeg til å legge skifer i mørtel.  Jeg ønsker derfor en mur som er mer stabil enn en tørrmur, samt at jeg vil ha en mer vertikal front.  Tenker å mure etter "coursed rubble" teknikken - en tradisjonell teknikk med stort fokus på horisontale linjer gjennom muren.  Hvis jeg får det til, og det er vel mer et spørsmål om tid og tålmodighet, så kan resultatet bli veldig bra - trur eg  Wink