69 409    25    29  

Nysådd plen, vokser tregt og spredt

 660     Bærum     10
vi sådde plen ganske i fjor høst, og den rakk ikke å komme skikkelig opp (kun litt på enkelte partier) før kulden kom. Nå har det begynt å komme litt, men det er fremdeles "flekkete" og relativt tynt. Jeg har slengt ut mer såkorn for noen uker siden, uten at det har hatt nevneverdig effekt.

Er det noe jeg kan gjøre for å få litt fart i sakene? Gjødsle? Med hva i tilfelle?

Setter stor pris på innspill.

   #1
 312     Sørlandet- indre bygder     2
Vanlig hagegjødsel frå Felleskjøpet bruker å vere bra nok. Graset blir tjukkare når du etterkvart får slått det. Kvart grasstrå vil på ein måte bli fleire frå rota når det blir slått, så det vil ta tid å få "fyldig" plen. Ellers så er det viktig med vatning første tida når det er tørt. Eg planta plen på kjempedårlig jord, kompakt og lite næringsrik, og det gjekk greitt. Gras toler veldig mykje, og krev lite. Det du sådde for nokre veker sidan tar tid før det spirer, og igjen, har du vatna etter såinga?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 660     Bærum     1
Tusen takk for svar. Har ikke vannet noe selv, men det har vært noen regnbyger innimellom. Men da forsøker jeg med litt gjødsel i helgen, samt vanning. Er det slik å forstå at man ikke skal gjødsle uten at det vannes etterpå? Hørte at noen sa at det kunne svi  gresset. Noen steder er det veldig mye småstein (type 3-5mm). Disse er umulig å bli kvitt. Litt usikker på hva jeg skal gjøre her...eller om gresset kommer frem etterhvert.
HSt
   #3
 25 803     Lillestrøm kommune     3
Ingen spesialist, men likevel: vær forsiktig så du ikke svir svakt gress med gjødselen. 

Jeg ville lagt på litt jord der det er for dårlig og lagt på litt nye frø /f.eks.  områdene med "grusen" din.  Jeg så at frø hadde såvidt spirt på ca 14 dager ved hytte langs Telemarkskysten (litt inn i fjordene).  Men tror det ble vannet godt der (på naturlig vis). Jeg rakte frønene bare så vidt nedi og tråkket over området etterpå (egentlig ikke "plen", men min grøftetrase).
   #4
 5 333     Tromsø     1
Jeg har stort sett bare brukt naturgjødsel, kompostert møkk fra høne eller ku. Det lukter litt, men jeg har ikke opplevd at det svir planter. Kunstgjødsel er litt tøffere og mer konsentrert og kan muligens etse eller gi overdose til enkelte planter. Man kan med fordel blande gjødselet godt inn i jorda før man sår gress.

Steiner mellom 2 og 20 mm er per definisjon grus, og grus og sand (1/16 mm til 2 mm) er bare bra for plenen, men er det for mye av det kan man blande det med litt torvmuld som man kan kjøpe i sekker på plantesenteret. Eller i hele billass hvis man skal ha til en hel hage. Torv holder på fuktighet, sand og grus drenerer, så en blanding er bra. Da blir det verken myr når det regner, eller ørken når det er mye sol.

Sår man om høsten, bør man gjøre det mens det ennå er minst en måned igjen av vekstsesongen. På våren lønner det seg sjelden å så plen før en kommer ut i mai selv om det er varmt i været. Om våren tar det  3-4 uker fra såing til spiring. Om sommeren og høsten ca 2  uker fra såing til spiring, i følge denne siden.

Min erfaring er at nysådd gress kan kreve en til tre måneder før det er heldekkende, tett og robust nok til å leke på og kjøre gressklipper på. Har man det travelt kan man kjøpe ferdigplen på rull. Men rådet til trådstarter er å ha tålmodighet og se fram til en fin plen etter sommerferien.
Signatur
   #5
 330     0
Å slenge ut endel ekstra såkorn, som du sier du har gjort, gleder bare fuglene.
De må evnt. rakes ned i jorda med ei rive. Og da ødelegger du jo det som allerede er kommet opp.
Gjødsling før plenene er godt utvokst, er strengt forbudt! Tar livet av det som alt er kommet!
Som KjellTS sier, så er det varme og tålmodighet som skal til.
Det eneste du kan gjøre, er å vanne plenen hver kveld - slik at den ikke tørker ut.
holdes fuktig - ellers tørker og dør de små grønne spirene!
  (trådstarter)
   #6
 660     Bærum     3
Takk for tips! Jeg ser at jeg har litt å lære :-)

Da får jeg smøre meg med tålmodighet, og bli flinkere til å vanne. Jeg har forstått det slik at når man først vanner, så må man vanne skikkelig - vanner man bare litt så setter ikke røttene seg dypt nok?

   #7
 330     0
Gjelder ikke på en nysådd plen.
Da holder det å gå over noen minutter med spøytepistolen - frøene/spirene som skal fuktes ligger jo bare millimeter ned i jorda.

  (trådstarter)
   #8
 660     Bærum     0
OK, takker!

På visse steder begynner gresset å nærme seg 10cm (men tynt/spredt). Bør jeg allikevel ikke kjøre gressklipper over?
   #9
 330     0
Jeg ville ikke gjort det - de står jo som små leskjermer/markiser og beskytter jorda mot sola og uttørring.
   #10
 5 333     Tromsø     3

Jeg har forstått det slik at når man først vanner, så må man vanne skikkelig - vanner man bare litt så setter ikke røttene seg dypt nok?


Gressfrøpakken jeg kjøpte sist helg sa at om man først begynner å vanne, så må man fortsette til gresset er utvokst. Jeg tolket det som at det også er et alternativ å ikke vanne. Men dette var en nordnorsk spesialblanding fra Arnøy på Tromskysten, og de har sannsynligvis ikke så mye erfaring med sommere der det ikke vannes naturlig av regnet.  ;)

Selv sådde jeg i noenlunde fuktig jord. Og så ga jeg det litt ekstra med sprøytepistolen.
Signatur