12,510    7    3  

pris på hage? Sånn ca...

 72     0
Ser det er flere tråder om hage, pris etc. men finner ikke noe svar egentlig=)

Har ca 1500m2 som vi skal gjøre om til hage. Må ha an gravemaskin etc for å javne og ordne. Er det noen som har en formening om pris på noe slikt? Området er grodd igjen nå... Hagen i år skal kun gjøre slik at det blir sådd gress, ikke noe mer i første omgang...

MML
   #1
 253     1
Naboen fikk lagt ca 50cm jord og ferdigplen på ca 350kvm. Minimalt med planering. Dette kostet 140 000 Shocked Første tilbudet var på 180 000. Jeg skal snart gjøre det samme, men er fortsatt i sjokk over kostnaden på dette...
   #2
 1,382     Oppland     0
for den prisen så hadde jeg tatt meg fri fra jobb, kjøpt meg en god camping stol og satt meg i hagen og sett di ny innkjøpte gressfrøene gro
   #3
 813     Østfold     0
Planerer du hele området,og drar på 10cm matjord på toppen,så ryker kun matjorda,uten transport på 37500kr inkludert mva.... så kan du dra på jobben med å planere og legge ut jorda i tillegg,som er vanskelig å si noe om uten å ha sett noen bilder!!
Signatur
   #5
 3,258     Akershus     0
For å ikke kaste bort mye tid og penger så er akkurat nå rette tidspunkt for å få inn noen proffer til å planlegge hagen din. Anleggsgartner eller andre som har kompetanse.

Om du melder deg inn i hagelaget så får du en fagperson på besøk som lager en skisse med forslag for en veldig rimelig penge.

Kjenner flere som har benyttet seg av det med stort hell.
------------------------------

Om du "bare" planerer og hiver på gress så har du brukt tid og penger på å lage noe kjedelig og trist. Når du først skal ha inn gravemaskin for å flytte store masser så må du ha en plan klar for hagen slik at dere kan legge inn høydeforskjeller osv med minimalt med arbeid.

Merkelig nok så overlater mange hageplanleggingen til en tilfeldig maskinfører....
--------------------------------

Å starte på en hage uten en plan er bortkastet tid og penger, sjansen for å få et godt resultat er ikke stor.
Signatur
   #6
 3,387     1
Det Pingle skriver her om å anlegge hage burde stå i ei lærebok om emnet.

Det er flere ting som er avgjørende ved anlegging av hage.
1.Tilstrekkelig jordsmonn av en kvalitet som plantene trives med.
2. Tilstrekkelig fuktighet til de samme plantene.
3. Passelig med sol for plantene.
4. Passelig med næring for plantene.

Om en overser noen av disse punktene så blir hagen mer eller mindre fiasko.

1.Det holder med rundt 10 cm jordsmonn for en plen og der en planter noe som har dypere røtter så kan en grave opp et større hull som en fyller jord i og gir busken/planten/treet mer jordsmonn å gro i. På vestlandet er ofte jordsmonnet surere enn på østlandet. Derfor har de enkelte planter store som hus som på vestlandet begrenser seg til en buske.
2. En plen som ikke får vann blir brun etter noen kjappe dager. De fleste klipper gresset alt for kort og da svekkes gresset voldsomt. Det gir grobunn for mose og gresset tørker raskt ut. Gresset bør være minst fem cm langt. Under jordlaget er det gunstig om det ligger et lagsom holder på fuktigheten. Ha tørker ikke plenen ut samtidig som vannet likevel ikke blir stående i en slik rad at plenen blir et gjørmehav. Jeg har et lag på rundt ti til 15 cm med blåleire under jordlaget. Det er et helvete å jobbe med blåleire så jeg fikk noen til å legge det ut med gravemaskin mens de likevel jobbet med planering av tomta. Når en bygger er det vanlig å ta bort all matjorda og legge den til side. Da er det lurt å tenke seg om før en legger den tilbake. Hvor skal en ha beleggningsstein, hvor skal en ha heller, bed etc. Ikke for mye i detaljer for da blir en aldri ferdig, men den grove skissen og de mest monumentale tingene.
3. Det vokser lite i skyggen. Den innerste halvmetren ved huset vokser det nesten ingen ting. Ikke engang gress. Og roser bør plantes litt utenfor husveggen og så heller lene seg innover mot huset. Ellers får en sjelden rosene til å lykkes. Legg derfor stein langs huset rundt hele. Granitt er stilig, men bare en grå ring som koster tre ganger så mye som noen heller i samme fargen. Uansett mye bedre enn en vissen kant rundt huset. Jeg har forsøkt begge deler. Er det et bed inntil grunnmuren blir det dekket med bark innerst likevel så da berger det seg. Under terrasser vokser det dårlig, legg singel, stein eller heller. På¨skyggesiden av huset vokser andre planter enn de som vokser på solsiden. Husk det og en vil som regel stte i sola når en sitter ute.
Enkelte planter som er som hus på vestlandet, busker på østlandet er en liten tjafs i midtnorge og dør etter noen uker i NordNorge. Husk at landet er inndelt i ulike soner og at de varmeste mest solrike kan velge i største utvalget av blomster og busker og trær.
4. Uten mat og drikke duger...det ikke. Planter må også ha næring. Husk det. Noen typer gjør at det under bakken vokser mens andre gagner det over bakken. En godt gjødslet plen vokser frodigere og er grønnere, men du må klippe oftere. Om du vil ha en frisk og frodig hage må du gjødsle, flere ganger i året. Kalking gjør du KUN etter at du har fått målt hvilket behov bakken har av kalk.

Om du skal kjøpe hekk kan du bestille plantene som barrot om våren. Bestill barrot tidlig på våren så sendes de til norge uten jord i kjølevogner. Da veier deingenting og frakten blir nesten ingen ting. Dermed blir plantene billige. Helebøkehekken min på ca femti meter er barrot og ingen av plantene døde.

Gress kan en få rullet på og da er det mørkt og sølete og stygt en dag og neste dag når du kommer hjem fra jobben har du grønn plen. Vanne enromt og gå forsiktig i tre uker så er plenen frodig og flott og vokser fint. Om en slår med bioklipp holder plenen på næringen, marken får mat og plenen blir flottere enn flott.

Prisene kan sikkert variere mye men jeg gav følgende:
Plen finraking og legging av plen  gav jeg 105,- pr kvm inklusive mva.
Bøkehekk ferdig plantet i grøft med matjrd og bark over snaue 2 m høye planter 375,- pr m inkl mva  snaut 3 pr mtr omtrent.
Spireahekk ferdig plantet med samme der med snaut 3 pr m. små planter på 30 cm høyde 290,- pr meter inkl mva
Granitt kantstein 12x25 satt i knas i betong er kr 750- pr m inkl mva.
Belegningsstein som kant rundt huset er 185,- pr m inkl mens brostein koster 325,- pr løpemeter og begge er tre steiner i bredden.
Settesand, avrettig komprimering og asfalt kr 225,- pr kvm inkl mens beleggningsstein koster for samme 565,- inkl mva pr kvm.
   #7
 3,258     Akershus     0
Hvor mye koster en hage, sånn ca? Hvor langt er et tau?

En planert tomt med tjuahekk kan du finne prisen på. Men er det en hage? Jeg mener nei.

Utover det er det akkurat hva du vil legge i det. Og igjen, få inn fagfolk til å lage en plan før du leier inn de store maskinene, som er veldig glad i å planere.
Signatur