12,513    9    1  

Skråning - utfylling - massetype - helningsvinkel

 231     Sør-Trøndelag     0
Har et hus som står helt på kanten av en skråning, og som jeg nylig har rettet opp etter betydelige setninger pga dårlig grunnarbeid fra starten av, dvs ca 1950.

For å sikre huset mot ytterligere setninger, ønsker jeg å fylle ut i en forholdsvis bratt skråning nedenfor huset for å øke massetrykket mot grunnmuren på denne siden. Tomten strekker seg ganske langt nedover, så plassen er ikke noe problem, men det er skråning hele veien nedover til en vei som går forbi.

Alternativene jeg tenker på er:

  • fylling med blandete masser (stein/jord/leire). Sikring mot utglidning med f.eks. tre

  • ren steinfylling

  • steinfylling m/en liten støttemur nederst, f.eks. 1m høy.

  • høy støttemur , f.eks. 3m. m/fylling



Av flere grunner har jeg ikke lyst til å ha høy støttemur, bla. fordi jeg har plass nok til å fylle ut på, så det alternativet er ikke så aktuelt for meg.

Har søkt rundt på forumet og ikke funnet akkurat denne problemstillinge, og jeg vil gjerne ha tilbakemelding på hva dere andre på forumet tenker om dette..?

Ift rassikring er vel steifylling med grov stein det som er å foretrekke ved en ren fylling. Hvilken maksimal helningsvinkel er mulig/forsvarlig med denne løsningen. Tilgjengelighet på masser er også et moment selvfølgelig, har forstått det sånn at kommunen kan være behjelpelig med masser - spes. hvis det handler om sikring av hus..

Har lagt ved de beste bildene jeg hadde, som gir i alle fall en idé av hvordan forholdene er..
Skråning - utfylling - massetype - helningsvinkel - fasade3.jpg - steino
Skråning - utfylling - massetype - helningsvinkel - HPIM3379_1024_600.JPG - steino

  (trådstarter)
   #1
 231     Sør-Trøndelag     0
Bump.. - alle kommentarer mottas med takk her, sikkert noen som har erfaring.
   #2
 40     kristiansund     0
Den maksimale hellingsvinkelen som i praksis kan oppnås for skråninger, avhenger av den naturlige vinkelen for forskjellige fyllmasser. Utsprengt stein = 35°
Når det er sagt, utifra de bildene du legger frem ser det ikke ut som det det er noe særlig plass til å fylle ut den skråningen noe mere ved å gjøre den brattere. Jeg ser for meg at du må opp med en forstøttningsmur. Jo høyere du bygger muren din, jo mere areal får du.



Signatur
  (trådstarter)
   #3
 231     Sør-Trøndelag     0
Takk for svar! Nei, du har nok rett i det, at jeg ikke kan gjøre skråningen (som du ser på bildene) særlig brattere, men nedenfor det du kan se på bildet flater skråningen ut, slik at det kan fylles brattere der.

Men, da har jeg i alle fall en pekepinn på hvor mye areal en steinfylling vil beslaglegge av skråningen.

Har du noen peiling på hvilken kubikkmeterpris som er realistisk for selve steinen? Tenkte å høre med kommunen om de kan bidra litt.
   #4
 1,382     Oppland     0
kan jo høre med noen grave firmaer om dem vil dumpe fyllmasse der... det koster vanligvis penger å bli kvitt dette, og om dem kan levere gratis, og fakturere kunden som dem graver hos, så er det jo en meget god fortjeneste for dem Smile vinn vinn situasjon for deg, og for gravefirmaet Smile
  (trådstarter)
   #5
 231     Sør-Trøndelag     1
Ja, det er kanskje en mulighet. Takk for tipset! Smile
   #6
 123     0
setningene kommer jo vertikalt rett ned for grunnmuren vanligvis.... så her snakker vi nok heller om masseutbytting under huset og min 2 meter ut til fast grunn vil jeg tro.... lukter svindyrt av det her spør du meg.. Sad
  (trådstarter)
   #7
 231     Sør-Trøndelag     0
Saken er at setningene er gamle, huset har stått i ca 60 år og setningene kom ganske umiddelbart etter bygging.. Massene under murene er nok godt komprimerte, så det er ikke aktuelt å bytte ut noe der.

Jekket opp huset (ligger noen bilder fra det i denne tråden) vel 20 cm i høst på den siden av huset som ligger ned mot skråning.

Poenget med å fylle ut i skråning er bare for å sikre evt. nye setninger. Det beste er kanskje å bare la det være som det har vært og ikke fylle ut noe da en øker risikoen for utglidninger..

Ellers er det kanskje en god løsning å plante trær med pålerot og fylle ut etter noen år når trærne har blitt noenlunde store...?

   #8
 4,110     Akershus (Follo)     0

Saken er at setningene er gamle, huset har stått i ca 60 år og setningene kom ganske umiddelbart etter bygging..

Om ingenting har forandret seg på 60 år så skulle vel massene være stabile. Jeg er ikke geolog, men tiden er jo også ganske flink til å påvise svakheter.  ;)

En ting som kan gi brå forandring i massenes stabilitet er voldsomme vannmengder. Så jeg ville heller tenkt over om dreneringen er bra så ikke det skaper problem.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 231     Sør-Trøndelag     0
Ja, tidens tann skal en ikke kimse av..

Snakket med en teknisk person på kommunen (ekspert på overflatevann), og han la vekt på viktigheten av drenering. Første bud for stabilitet er å fjerne overskuddsvann mente han, og det stemmer helt sikkert.

Da blir det ingen raske løsninger her, men et flerårig prosjekt tenker jeg Smile