13,155    10    12  

Støpe på fjell i skråning. (Bilde)

 40     Enebakk kommune     4
Skal støpe nye støtter til vår terrasse.
Fått beskrevet hvordan jeg kan gjøre det. Borre 3 hull i fjellet, sette i armeringsjern og støpe rundt disse. (Se bilde).

Spørsmål:
Hvor langt ned må jeg bore og hvor langt ned og opp må armeringsjernen gå?
Hvor langt ned skal søyleskoen sitte i støpesøylen?
Hvordan støper jeg i skråning uten lekkasje? Kutter jeg bare pappen så godt det går også blir det bra nok ettersom massen er treg nok til å ikke renne i små spriker?

Støpe på fjell i skråning. (Bilde) - Søyle.JPG - Amatøraften

TSt
   #1
 15,098     0
Støpe på fjell i skråning. (Bilde) - 771030.jpg - Amatøraften
Det finnes "papp" forskalinger med "pappring" rundt som enkelt kan skjæres til. Fuge mot fjellet med skum. En slik kan benyttes på flere korte søyler (deles). 

Ville støpt fast armeringsjern først med egnet festemasse.  Stolpesko skal helst ikke stikke så mange cm opp  men her ser jeg mange tøyer dette en del.
  (trådstarter)
   #2
 40     Enebakk kommune     1
Takk - da blir det skum.

Ja, vil støpe armeringsjernen først og feste de.
Ettersom stolpeskoen ikke skal stikke opp mer enn nødvendig så støper vel jeg bare så høyt som mulig da.

Regner med at armeringsjernen skal gå så høyt opp i fundamentet som mulig?
Finnes det noen tommeregel for hvor langt ned i fjellet de skal? Like langt ned som de skal opp? Regner med at det høyeste fundamentet blir ca 40-50cm.
   #3
 5,070     Sørlandet     0
Du får runde støperør i papp også. Om ikke firkantete søyler er ett must så er disse greiere da du slipper å tenke på retning.  Hvor store (diameter) du trenger avhenger av last og grunnforhold

Grovskjær de sånn tålig og hiv litt masse rundt før du fyller. Om ikke du blander/bestiller suppe trenger du ikke fuge.

Tommelfingerregel på skjøt av armering sjern er Øx50 om jeg ikke husker feil. (Rett meg gjerne på det) ved dybling vet jeg ikke men  holder lenge å gyse de fast 20cm nedi fjellet er min mening.

For resten av armeringen hadde jeg nok bare stappet nedi noen lengder som er 3-5 cm kortere enn støpehøyden. Hadde stappet de nedi etter jeg hadde fylt. Andre er kanskje mer nøye enn meg...
   #4
 514     1
Mesteparten av vår terasse står på skrått berg, hvor jeg har støpt rundt 60 søyler i forskjellige lengder, de korteste på rundt 20cm, de lengste på ca 2m.

Jeg har brukt støperør fra Biltema på alle, disse er runde og lette å skjære til på både lengde og skråskjære mot berg.

Jeg har 3 armeringsjern inni hver, samt at disse er borret en 15-20cm neddi berget, jeg borret hullene litt på skrå før jeg satte kamstålet neddi og bøyde de rett, blir på en måte en teltfasong på det om du skjønner.

Søyleskoene er så langt neddi støypen at de nesten ligger kant i kant med betongen, men de er fortsatt litt oppforbi, slik at de ikke skal ligge i vann.
   #5
 164     Bergen     2
Hvor langt ned må jeg bore og hvor langt ned og opp må armeringsjernen gå?

10 cm ned. De skal gå opp til toppen av sementen (nesten). Fest dem på forhånd med Biltemas tokomponent ankermasse.

Hvor langt ned skal søyleskoen sitte i støpesøylen?

Stangen skal bare stikke noen få cm opp. Helst ikke mer pga bøyefare. En fordel med sko som har bare 20 cm stang.

Hvordan støper jeg i skråning uten lekkasje? Kutter jeg bare pappen så godt det går også blir det bra nok ettersom massen er treg nok til å ikke renne i små spriker?

Ja. Hvis sementen er så tynn at den renner er den for tynn. Biltemas 200 eller 250 mm støperør er supre.




   #7
 514     2
Anngående det som han sier over, armeringsjern skal være dekket av minimum 5cm støp på alle sider, ellers så kan de trekke til seg fuktighet og sprekke opp.

HSt
   #8
 37,768     Lillestrøm kommune     1
Jeg synes ankermasse var noe søl, jeg har normalt brukt Heydi produkter til dette.

Heydi rapid ex, herder veldig for. Bland ikke for mange hull, kald masse og kaldt vann er mine tips.
   #9
 164     Bergen     0
Rapid Ex skal ha mer enn 20mm klaring rundt gjenstanden. Så man kan i praksis ikke bruke det til å feste armeringsjern eller bolter i fjell, ifølge Hey'di. Har ikke prøvd det selv, av den grunn. Så det kan funke for det jeg vet. De sier man skal bruke Hey'di boltfast til den slags. Hey'di boltfast er forresten det dyreste og minst brukervennlige jeg noen sinne har vært borti. Frarådes på det sterkeste.
HSt
   #10
 37,768     Lillestrøm kommune     1
Beklager, et av problemene med Heydi er å holde tunga rett i munnen mht navn, jeg ser at det er to Rapid en normal og en Rapid Ex, det er standard Hey'di Rapid jeg alltid har brukt

Kommentaren om kaldt vann og kalde masser er til brukstiden som aldri er i nærheten av det som står her:

http://www2.heydi.biz/filer/brosjyrer/75.pdf

Men ellers så har dette holdt bra er vel over 25år siden det første ble festet med dette i fjell på hytte, og med Rapid (ikke EX) så er det ikke krav til denne store ekstra avstanden. Nå kan det sikkert være forskjell på ankermasse også, det jeg prøvde i fjor synes jeg var vanskelig å få flyt på masse rundt armeringsjernet når det ble stukket ned i hullet.