76 959    87    5  

Støttemur av jernbanesviller?

 10     Buskerud     1
Vi skal utvide tomta, men må da sette opp en støttemur for å få til dette. Så jeg luftet dette med å bruke jernbanesviller istedenfor mur til samboeren. Da vi kan få dette gratis og vi ikke trenger så veldig mye...
Er det noen som har prøvd ut dette? Målene på muren vil være ca 30 m lang og rett under 1 m høy.

   #1
 645     Østfold     0
Det blir en ganske stilig mur det. Ville lagd et stødig fundament og boret gjennom de for å binde de sammen med feks armeringsjern. Husk å legg de slik at du ikke får flere skjøter oppå hverandre.
   #2
 350     Norge     0
Det er ikke lov å bygge f.eks støttemur i hagen med dette.

La meg sitere Klima- og forurensningsdirektoratet:

"Bruk av gamle jernbanesviller, telefonstolper og annet trevirke som er impregnert med kreosot, er forbudt på steder der det kreftfremkallende stoffet lett kan komme i kontakt med huden."

"Det er derfor forbudt å bruke og gjenbruke tre impregnert med kreosot på lekeplasser, i hager og andre steder der man lett kan få tjæren på huden."
   #3
 1 117     Asker     0
Naboen har nettopp fjerner en slik støttemur, eller rettere sagt rester av den. Det meste råtnet bort. Han har noen hele sviller igjen som han gjerne gir bort.
   #4
 7 689     Bærum     0
Hold deg unna kreosotimpregnerte materialer. Det er spesialavfall. NSB har hatt kjempeutgifter med å destruere dette. Husk barn kan fort slikke på svillene eller fingrene etter å ha tatt på dem.
   #5
 350     Norge     0
Det er jo ikke lov, og det er jo en veldig god grunn til dette.

Så jeg og anbefaler at man legger et slik prosjekt på hylla. Ser ikke helt poenget i å være med på å forurense naturen ytterligere med kreosot, og i tillegg utgjøre en risiko for mennesker. Og gjøre det ulovlig.

Kreosot er ikke bare spesielavfall, det er faktisk klasifisert som farlig avfall.
  (trådstarter)
   #6
 10     Buskerud     1
jaja... men da veit vi det og legger det på hylla. gidder ikke at unga skal dævva heller, men visste ikke at det var farlig og det var jo bare et enkelt spørsmål. Ønsket ikke å bli nærmest halshugget.
   #7
 350     Norge     0
Hehe, det var vel ikke meningen heller, så kom nok ut litt kraftigere enn planlagt! Jeg trodde de aller fleste var godt kjent med det, men det er jo nødvendigvis ikke godt å vite det hvis man ikke har vært borti det før.

   #8
 10 396     Akershus     0
Det er mange som ikke kjenner til hva guffe som finnes i gamle sviller. Jeg får stadig høre om folk som planlegger tilsvarende prosjekter, helt uvitende om at de planlegger å fylle hagen med gift.
Signatur
   #9
 1 307     Hardanger     0
På en festival var det noen som brente bål av jernbanesviller. Det var nok sunt...
Signatur
   #10
 471     Kløfta     0
Noen som har noen gode alternativer man kan bruke til å lage støttemur med da?