264    13    0  

Tilbakestrømming fra slangetrommel spruter ut av utekran

 8     0
Hei godtfolk!

Tok på senhøsten over et nybygg med en FM Mattson frostfri utekran, den helt enkleste uten vakuumventil. Med gode plussgrader har jeg endelig fått anledning til å ta den i bruk, og monterte på en Gardena veggboks med automatisk kveiling. 

Problemet (og spørsmålet om dette faktisk er et problem) oppstår når jeg skal:
  • Stenge krana, så pipler og spruter det vann ut fra en liten åpning

  • Kveile inn slangen. Stenger krana, men slangen ruller seg inn temmelig fort og det spruter ut ganske mye vann fra samme åpning som over.Å holde munnstykket åpent når jeg ruller inn hjelper litt på, men det pipler enda ut en god del fra kransiden.

Spørsmålet er rett og slett om det skal være sånn? Jeg vil jo anta at det er noe slags tilbakeslagssikring i kranen, så vannet har kanskje ikke annet sted å ta veien?

Ikke et veldig stort problem, men siden krana er festet rett ved inngangsdøren over en platting blir det fort mye søl som jeg helst kunne tenke meg å unngå.

Bildet viser krana, der dråpen kommer ut er nevnte åpning.

Tilbakestrømming fra slangetrommel spruter ut av utekran - IMG_6735.JPG - Duggur

Siste redigering: 14. mars 2022 12:12:38 av Duggur

TSt
   #1
 12 102     0
Hvis en har slangeboks over kranen så vil jo dette skje. Men den vil jo fryse istykker uten dette hvis det ikke kobles i fra. Setter en på Gardena stopp munstykke og kobler fra kranen er eneste muligheten her. Ellers må en ha kran uten drenering. Men de må en egentlig skru av Gardena koblingen også hvis en skal være sikker på et den renner nok tom.
   #2
 703     0
Har samme kranen. Spruter godt når man stenger den igjen. Litt uheldig hvis denne er plassert ved inngangsdøren som du skriver.
  (trådstarter)
   #3
 8     0
Takk for alle svar!

Da tror jeg at jeg har kommet til både erkjennelse og delvis løsning.

Først, at dette er designet på denne typen kraner. Vann skal ut om de skal være frostfri. Betryggende å høre at det ikke bare er min som spruter når man stenger den. Her kan en vel også minimere sølet ved å la munnstykket til hageslangen være åpent når man stenger av.

Angående løsningen til TSt over ser jeg ikke helt hva et stopp-munstykke kan gjøre. Har forøvrig stopp-kobling før munnstykket. Men, det fikk meg inn på en tanke: hva med å sette på en liten Gardena-kobling med ventil til kranen, fremfor en standardkobling? Når jeg har stengt av kranen, stenger jeg så denne ventilen, og kan rulle slangen inn i lysets hastighet uten at den tømmer seg ut via dreneringshullet i kranen?

Så får jeg bare ha en blomsterpotte eller noe under krana for å ta unna det verste av lekkingen.
HSt
   #4
 31 962     Lillestrøm kommune     0
Noen frostfrie kraner er så følsomme at selv Gardenakobling er nok til at den ikke renner tom

Når slangerromnelen begynner å fryse så dytter den vann tilbake når is ekspanderer da kommer nytt vann som må dreneres ut. Jeg vil derfor tro at denne bare nesten er frostsikker med dette koblet på.
   #5
 22 878     Akershus     0
Dersom en tar sjansen på alltid å huske å fjerne slange og Gardenatut før første frostnatt om høsten, så kan det plagsomme drenshullet limes tett.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 8     0
Dersom en tar sjansen på alltid å huske å fjerne slange og Gardenatut før første frostnatt om høsten, så kan det plagsomme drenshullet limes tett.

Da tror jeg at jeg heller overlever litt ekstra vanning av inngangspartiet...

Jeg blir i samme slengen ikke helt klok på hva Gardena legger i frostsikkert utstyr. Sett at man kobler trommel/veggboks fra kranen og tømmer den så godt man kan for vann - vil den ta kunne tåle å stå ute i kulden, eller bør man ta den inn?

Alle komponentene jeg har fra Gardena er "frost proof". Sjekket at dette også står på kabelvognene, og det gjør det, men så står det samtidig på nettsidene at "Slangevognene må oppbevares på et frostfritt sted, eller må ikke utsettes for frost". Da føler jeg ikke for å stole helt på "frost proof"-betegnelsen.
   #7
 22 878     Akershus     0
Det kan bety at Gardena er lagringssikker i kuldegrader, gitt at det er tømt for vann.

Jeg og importøren er blitt enige om at vannmåleren på hytta kan stå ned til -25 grader, gitt at den er tom for vann. (Trolig tåler den mer) Med vann er utsagnet at den ikke tåler frost.
Oras dusjbatteri har vært oppbevart i kuldegrader i årevis, men demontert og tømt for vann. Med vann fryser det i stykker.

Signatur

   #8
 2 959     Sørlandet     0
Boksen må tas inn for vinteren om du skal bruke den vinterstid. Om ikke tåler den å fryse men da kan du ikke bruke den før utpå våren når den har tint igjen:D

Du kan sette på en gardena kobling med kran/stengeventil på utekranen din. Når du da skal stenge vannet så stenger du denne før du kobler av trommelen (som har stopp-kobling) også stenger du utekranen.

Da er det bare vannet som er gjenværende i utekranen som renner ut av dreneringshullet.

Jeg hadde ikke limt igjen dette dreneringshullet undee utekranen. Det er jo det som drenerer utekranen slik at den står fritt for vann. Alle koblinger fra utekranen bør fjernes ved frost. Jeg tar de av og bare blåser med munnen slik at de er tømt og legger de ved siden. Vinterstid triller jeg heller slangehogn frem og tilbake en å styre med trommelen
   #9
 22 878     Akershus     0
Vannet fra veggrøret renner like godt ut av utgangstuten. Drenshullet er primært for å sikre at krana renner tom om det er tilkoblet slange. Dog, det kan være ting ved dreneringskrana som ev misliker om der tettes igjen.
Signatur
TSt
   #10
 12 102     0
Om det er enklest og smekke av koblingen eller operere en kran til utenfor får en avgjøre.  Den bli jo mye tryggere hvis slangen er koblet i fra i allefall.  Mulig det er for lite trykk i trommelen til at et stopp mundstykke tetter, men henger den en del over kranen tror jeg bare høyden vil gi nok trykk. (Stopp monstykket er jo egentlig beregnet motsatt vei ved ta en kan bytte utstyr på slangen uten å skru av vannet på slangen først).