107    6    0  

Veranda - beise?

 3     0
Hei,

Jeg er fullstendig ubrukelig når det gjelder oppussing og vedlikehold.
Så det hjelper ikke å kritisere meg for det - for det vet jeg selv Smile

Noen som kan anbefale meg hva jeg skal gjøre med verandaen i hagen?

Veranda - beise? - Skjermbilde 2020-03-22 kl. 15.38.02.png - jallajalla

Veranda - beise? - Skjermbilde 2020-03-22 kl. 15.38.09.png - jallajalla

TDJ
   #1
 1 126     Nye Asker kommune     0
En sak som KAN gjøres er: ingenting... Shocked.
Gråfargen skyldes nedbrytning i treverket's overflate fra sol og er ganske beskyttende i seg selv.
Trykkimpregnert treverk trenger ingen større vedlikeholdsinnsats, bruk av oljer og beis er i hovedsak av kosmetiske årsaker - man ønsker en annen farge enn treverket får naturlig. Normal levetid for denne type treverk er 20 - 30 år når benyttet riktig.

Men også avhengig av hvor værutsatt dette er; is-skader vinter/vår og  ekstrem sol-eksponering vil påvirke levetiden.

Så ETT råd kan være; dersom natur-grå er helt greit; vask med terrasse-vask og en skrubb slik at all grønske forsvinner. Ikke høytrykk, det fliser opp treverket.
Signatur
HSt
   #2
 23 802     Lillestrøm kommune     0
Uten terassebeis e.l. så sprekker også impregnert virke opp mer og mer for hvert år.
Terasserens og følge oppskriften på terassebeis pinlig nøyaktig, tror det betyr vent til det blir varmt i været både for at det skal tørke og terassebeisen tørker. Ikke påføre for mye/følge oppskriften med å tørke av overskudd.
TDJ
   #3
 1 126     Nye Asker kommune     0
Enig det MEN; legger jo også merke til at produsenter og selgere av beis og oljer argumenterer sterkt FOR slike produkter. Men, registrerer også noe annerledes signaler fra de som produserer treverket og har sitt virke innen området. F.eks sakset fra Norsk Treteknisk Institutt:
"Teknisk sett er det ikke nødvendig å olje eller beise terrassebordene. Overflatebehandling tilfredsstiller primært estetiske krav. Pigmentene i overflatebehandlingen gir først og fremst det ønskede fargebildet. Dernest beskytter de mot «gråning , som er en følge av solstråling. Det kalles fotokjemisk nedbrytning,"

Har benyttet både olje og beis opp gjennom årene, treverket sprekker noe opp uansett over tid og is-sprengning oppstår.

Noen ulemper ved å behandle treverket også:
"Ulempen med å beise eller olje er at du blir avhengig av å fornye dette ganske ofte. Jo mer værhardt den står og jo mer den brukes, jo oftere bør den etterbehandles. SINTEF Byggforsks Byggdetaljblad «Intervaller for vedlikehold og utskiftning av bygningsdeler  sier at oljete terrassebord bør vedlikeholdes etter ett, to eller tre år. Det er kort, middels eller langt intervall."

Tror ikke det er noen entydig facit her, ønsker man IKKE et "stygt", grått og skjoldete gulv - som SER gammelt ut.., så er det ingen bønn. Da er det beis som gjelder. Sintef (bla) fraråder bruk av dekkende oljer siden treverket da ikke puster og man risikerer å sperre fukt inne, dvs råte over tid.
Signatur
HSt
   #4
 23 802     Lillestrøm kommune     0
Vi har brygger utsatt for sol og dårlig oljet fordi de ikke vil beise. De sprekker opp ekstremt. Vi har terassebord som er behandlet som ikke sprekker opp. Det kan sikkert være variasjon men tror opsprekking over tid er vanlig.
TDJ
   #5
 1 126     Nye Asker kommune     0
Enig i det.
I parentes bemerket; TS sitt ubehandlede terrassegulv er særdeles mindre oppsprukket (OG penere ...) enn min terrasse og veranda-gulv. Opprinnelig behandlet / mettet med den beste (les dyreste Blush ) pigmenterte oljen (gul-brun) jeg fant på markedet... Så utrolig flott ut de første 4-5 årene, men så begynte forfallet... Bordene sprakk opp, noe olje sitter igjen - andre steder er treverket helt grånet. Fortsatt olje nede i noen sprekker, andre steder ikke.
Teller nå på knappene om jeg bare skal høytrykk-spyle alt for å få bort alt gammelt og så dra over med grå beis. Gulvene er uansett "ødelagt" i overflaten, så det blir i så fall bare for det "estetiske" og utsette det unngåelige; skifte gulvene.
Signatur
HSt
   #6
 23 802     Lillestrøm kommune     0
Ja olje er ubrukelig, en klarer ikke å
Olje ofte nok, derfor jeg forslår terassebeis