10 110    16    2  

Kløyve ved selv - eller kjøpe en vedsekk?

 58     0
Vi ser at salget av økser har gått ned de siste årene, samtidig som Lars Myttings bok "Hel ved" solgte i 180 000 eksemplarer. Vi kjemper for å holde produksjonen av håndsmidde økser i gang, og har siden 1697 hatt produksjon av disse i Hults bruk i Sverige. Ser vi en trend i å kløyve ved selv? "Kjerringa mi høgger ved og je speller trekkspel" syng Ole Ivars.....

Se video fra produksjonen her:
[flash=570,321]http://www.youtube.com/v/DXt-5Z9NxrU[/flash]
Kløyve ved selv - eller kjøpe en vedsekk? - Hultafors- kløyve ved.jpg - Hultafors Group
Signatur

   #1
 105     Akershus     0
Grunnen til at salget av økser minker selv om det fremdeles er mye vedfyring i Norge er det flere grunner til. Mange kjøper ved ferdigkløvd i store eller små sekker. De som kløyver ved for eget bruk har stort sett gått vekk i fra kløyvøks til fordel for maskinelle vedkløyver.
"Ingen" feller trær ved hjelp av øks lenger, her er motorsaga konge.
   #2
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Typisk et problem for et produkt som har relativt liten teknologi bak seg.

Dere kan lage de beste øksene i verden, hva stål og skaft angår. Designen derimot, er så tradisjonell at dere konkurrer med alle. Biltema har slike økser laget i kina med treskaft. Hvorfor skal folk betale 2-3 ganger for mye for noe de bruke en gang iblant? Folk som er opptatt av kvalitet og har godt med penger vil velge Hultafors. Resten av gjengen, går for kinaøkser.

Videre bor vi i et land med høye lønninger. Folk vil ha det enkelt, kjøper ferdig hugget ved. Videre er trenden at varmepumper tar over for ved. Kjøpe ved er relativt dyrt i Norge.

Jeg ser absolutt ingenting spesielt med Hultafors sin design. Slår sikkert alle på stålkvalitet etc. Men skal Hultafors overleve i høykostland med slike enkle produkt, så må man tenke nytt. Verden er i konstakt forandring, på alle måter. Tilpasser man seg ikke, så er man ferdig. Dette gjelder egentlig alt rundt oss. Samliv, arbeidsmarked, økonomi osv.

Hva Hultafors kan gjøre, er å legge til rette for trender. "Hel ved" startet en trend og er gulle verdt. Hogge ved selv blir dermed ikke bare målt i kroner/kWh men også psykisk avkobling med mosjon.

Jeg mener Hultafors må aliere seg med finnen som fant opp denne øksen. Designen er genial og gjør det enklere å hugge:

http://www.motherearthnews.com/green-homes/finnish-wood-splitting-axe-zbcz1401.aspx

Videre må Hultafors spille på trender.

Hvis Hultafors ikke tilpasser seg nå, er det sannsynligvis over og ut, med mindre dere setter produksjonen til lavkostland, som alle andre gjør. Men da svekker dere naturligvis merkenavnet og nasjonalfølelsen. Slik som Bacho, storstilt rebrandig av verktøy i disse tider.
   #3
 628     Bergen     0
Jeg kjøpte faktisk kløyveøks i fjor, for å ekspedere restene av en monsterthuja fra hagen.  Jeg var egentlig ute etter en billig vedkløyver, men fikk et tilbud jeg ikke kunne si nei til fra fiskars.. ;)

Angrer ikke et sekund, det var både kjappere, gøyere, enklere og billigere en sånne små vedkløyvere som veier ørti kilo og må betjenes med tre hender..

-Og når du er ferdig kan den enkelt lagres under sengen.. ;D
   #4
 6 009     Finnmark     0
Hondaen har ett viktig poeng, en klyveøks er klyveøks om det ikke er noe spesielt med den....
Vi har flere forskjellige "merker" og Fiskars er bittelitt bedre enn de billligste.....men forsvarer ikke prisen!
Klyvemaskiner er blitt så billige at de konkurrerer direkte mot klyveøks, og nå har de fleste strøm på hytta også!
Klyveøks har nok gått fra å være vanlig i alle husholdninger til å bli ett nisjeprodukt.
..........vi bruker klyveøks for det meste på hytte uten strøm.
Den nye finske klyveøksa er spesiell og jeg(og flere) planlegger kjøp av den,  og den har ingen direkte konkurrenter........
Signatur
   #5
 152     Nord-Trøndelag     0
Kjøpte en dyr vedklyverøks fra Fiskars i fjor uten at jeg har noe særlig bedre argument enn at dyrt vanligvis er bedre. Og forsåvidt så funker den bra. Hultafors er vel svensk og Fiskars er finsk så det blir vel litt hipp som happ hvor jeg kjøper?
Signatur
   #6
 1 570     Sunnmøre     0
1. Man fe dei billig på Biltema, Jula osv
2. Billige vedkløyvera, altså kor mange ser man står med øks og kløyver ved no lenger?
3. Mange alternative kildar til varme blir meir og meir vanleg i nye hus som er mykje bedre isolert enn før..
Signatur

   #8
 6 696     Akershus     0

Øks er, i alle fall for meg, et snekkerverktøy, ikke et "vedkløyveredskap".


Da har du vel ikke en kløyvøks :)

Hjemme kløyver jeg ved med en Hultafors kløyvøks. Svigerfar kløyver store mengder 60 cm. bjørkeved for hånd hvert år. På feriehuset hans er det en gammel hydraulisk vedkløyver som brukes av både ham og meg. Den stod der da han overtok huset og den funker fint, så vi drar ikke frem kløyvøksa når vi har kløyveren. Men den ligger i låven.

Poenget er vel at jeg tager hva jeg haver, samt at jeg synes kløyvøksa er en fin ting å ha når man driver med ved. Synes lite kan slå følelsen av å splitte en solid vedkubbe med et velpassert hugg.

Når det gjelder lavprisøkser kontra økser fra eksempelvis Hultafors og Fiskars er jeg for så vidt enig med de andre. Men jeg hadde en øks fra Biltema der skaftet gikk fløyten etter ganske kort tid. Det knakk rett av. Hadde også en kløyvøks fra Jula en stund, men kjøpte en Hultafors-øks til røverpris i Sverige (sammenliknet med Norge). Merker ikke noen særlig forskjell på dem i bruk, men jeg antar (håper) at Hultaforsen er mer holdbar enn nevnte kinaprodukter, særlig hva angår stålet.
Signatur
   #9
 2 750     0
Det stemmer, jeg har ei snekkerbile, og flere typiske "allround-økser", blant annet en Fiskars med plastskaft, men ingen dedikert kløyveøks, nei.  Wink
   #10
 6 696     Akershus     0
Når du sier at øksa er et snekkeverktøy, hva bruker du den egentlig til av snekkerarbeid? Jeg har jo også brukt øks når jeg snekrer, men det er for meget grove tilpasninger av materialer.

Er den noen skjulte snekkerhemmelighet jeg har gått glipp av? Smile
Signatur