44,030
86
9
Meterstokk - en truet art?
58
0
Jeg har lest mange diskusjoner om meterstokken her på forumet - og vi lurer litt på hvorfor vi i Norge bruker meterstokker, mens i Finland bruker de kun målebånd. Hvor ligger forskjellen - hva tror dere om fremtiden for meterstokken her i Norge?
Lær mer om meterstokkens opprinnelse og produksjon.
Lær mer om meterstokkens opprinnelse og produksjon.
Signatur
Forresten: Jeg bruker benevnelsen tomstokk. Er jeg gammeldags?
Målebånd på snelle er greit når man skal måle ting som er mye lengre enn tommestokken, og konkurrerer neppe ut tommestokken. Små hendige lasermålere kan muligens utkonkurrere begge?
Ulike målesituasjoner krever ulikt måleutstyr. Å måle opp 3,5 m på et 5m langt bord kan være raskest å gjøre med et stålbånd på rull med ende"krok" som kan hektes på enden av emnet som skal måles.
Å måle avstand mellom to losholter gjøres kanskje raskest med laser. Generelt syns jeg ikke målebånd/snelle er spesielt egnet til innvendig måltagning - spesielt om avstanden er såpass stor at man ikke rekker bort til å fiksere startpunktet med en hånd.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Helt enig. Bruker alle 3 når jeg arbeider.
Bruker laser til lengre greier, men sjelden under vanlig snekring.
Ser andre bruker tommestokk, gjerne den eldre garde, og jeg klarer ikke å skjønne at de gidder det, de bruker 15 sekunder på noe jeg gjør på 2. Gjenta 100 ganger på en dag, så blir det litt tid.
Jeg er da bare hobbysnekker.
Her er det på sin plass med en link til leverandør/butikk. Målebåndet mitt knekker sammen for ofte til at jeg gidder bruke det på annet enn flate bord.
Ja, litt gammeldags er det :)
Det stemmer det at det heter tommestokk når det er tomme- og mm- skala på stokken. Men når den bare har mm, blir det kalt en meterstokk. I dag selges det 40% tommestokker, mens det selges 60% meterstokker.
Synes dette erstatter alle måleverktøy opp til 3 meter. Og blyanten trengs i mindre grad.
Så igjen, tommestokken kunne vært utgått for min del.
Bruker stanley målebånd nå, har hatt hultafors og div billigdrit før dette. De holder ca 1 meter rett ut i lufta før de knekker. Med den andre hånda er det da ikke noe stort problem å nå 2 meter ut i friluft. Det er litt trening å håndtere lange friluftslengder.
Alle er gode til sitt bruk men ingen kan erstatte den andre.
Jeg har Fatmax-båndet i både 5- og 10m-utgavene. Kan bekrefte at disse holder ca fire meter rett ut (dog litt ustø), men >3meter er ikke noe problem i praktisk arbeid.
Kan kjøpes her: http://www.toolstop.co.uk/stanley-5-33-896-fatmax-xtreme-10m-metric-imperial-tape-measure-p6487
+1
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Var ikke klar over Talmeter før jeg leste om det her for noen dager siden. Kjøpte et i helga og merker allerede at det kommer til å bli et uvurderlig måleinstrument.
Ellers mye tomme-/meterstokk hos meg, men er helt enig i at man forbausende mange ganger får tommesiden mot det man skal måle.
Har opplevd akkurat det samme. Bruker ikke vanlig tommestokk lengre, kun talmeter.
Ellers - en av håndverkerne jeg har inne for å gjøre litt snekring for tiden har lånt Talmeteret i dag. Jeg kjente jeg ble litt bekymret da han stod der med hele båndet dratt ut og trykket på knappen uten at det kveilet seg igjen. Får håpe han ikke har ødelagt det. Jeg begynner å bli glad i den lille krabaten
Eller måle med innvendig måler og så sette merke på trestykker med den vanlige risstappen... ;D
Har tatt en titt på Talmeteret. Idioten har dratt ut hele båndet. Den røde påskriften som sier at man skal slutte å dra hadde ikke den ønskede preventive effekt i dette tilfellet.
Er det en enkel måte å få fikset dette på eller fikk jeg og dette Talmeteret kun denne korte tiden sammen? Jeg har selvsagt prøvd minste motstands vei - å stappe båndet inn igjen.
Men hvorfor er meterstokkene brettet med 0 øverst? Når man skal måle opp små avstander på et flatt underlag må man brette ut mange ledd for å få stokken nedpå dersom man ikke vil måle fra 100 og nedover i stedet for 0 og oppover. Alle mine har hatt denne irriterende designen, jeg begynner å tro at alle er slik. Eller at mitt bruksmønster kanskje ikke er det samme som hovedmålgruppen for produktet... :)
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Jeg har nettopp vært inne på sidene deres (link i førstepost) og oppdaget at den faktisk allerede eksisterer! ;D
http://www.hultafors.no/produkter/mal/meterstokker/meterstokker-tre/meterstokk-559-contact-meter/kontakt-med-underlaget/
Spørsmål til trådstarter/Hultafors: Hvorfor finnes ikke denne i glassfiber (G559)? Og har det originale designet (59) egentlig noen fordeler som gjør at man bør/må tilby begge variantene? Og hvorfor vet "ingen" om at contact-meter finnes/hvorfor finnes den ikke ute i butikkene??
Alltid irritert meg over hvor mye jeg må brette ut for å mæle bare litt.
Ser at det er mye bra engasjement rundt både tommestokk, meterstokk og Talmeter. Tommestokker omsettes først og fremst vest i Norge hvor det er mange Amerikanske og Engelske håndtverkere. De føler seg målemessig handikappet når tommene uteblir fra verktøyet.
Hei på deg :)
Det viser seg at den skandinaviske håndtverkeren er særdeles konservativ. Vi har i en årrekke tilbudt 559 contact meter til forhandlere og håndtverkere i Norge. Faktum er at vi til tross for iherdig salgsinnsats selger forholdsvis små volum av denne varianten.
Med dagens etterspørsel vil det bli for små volum til å produsere denne i plast. Men vi er helt enige i at dette er et kjempe bra produkt
Endringsfrykt er vel ikke noe nytt fenomen... Men det får bli håndverkernes problem - jeg vil ha en slik! Finner ingen nettbutikker som fører den... Må jeg til en forhandler, og få han til å bestille en fra dere?
Du svarte ikke på det andre, forholdsvis avgjørende spørsmålet mitt: Har det gamle designet noen fordeler i forhold til det nye? (Og "sidrumpethet" fra håndverkerbransjen, eller kanskje helst hos innkjøperene i byggevare/verktøykjedene, er ikke et gyldig argument.)
Hvis nei: sett i gang og bytt til det nye designet på alt som selges, ingen grunn til å produsere begge.
Eksempelvis tilbyr Q-meieriene så vidt jeg vet ikke noe valg mellom melkepakker med skrukork og den gamle "åpnes her"-varianten.
Og når "ingen" av sluttbrukerene her på forumet kjente til denne utgaven før nå nylig, så spør jeg meg om dere har gjort tilstrekkelig markedsføring...
Nei-nei-nei, er jo helt suverent å ha begge skala! 8)
Det henger enda igjen begrepene på eks konstruksjonsvirke benevnes i tommer, og da er det jo gull å ha en stokk som viser nettopp tommer sammen med metric skala.
Dette går vel litt på vaner som er vonde å vende. Ved bruk av Contact-meter må man dra ut leddet fra undersiden og ikke fra toppen, som på 59 som de fleste er vant til. Produktet har vært i salg siden 1964 og skulle kanskje hatt mer fokus fra vår side.
Den eldre varianten har altså ingen fordeler mot Contact-meter.
Vi tar ditt innspill med oss i videre diskusjoner om meterstokkens fremtid og utvikling
Tror det er solgt veldig mange Talmeter og Pica-dry blyanter etter diskusjoner på forumet her.
Det stemmer at konstruksjonsvirke (i dagligtale, men ikke på papiret..) ofte benevnes i tommer, men alle i bransjen vet jo at 2" = 48, 4"=98, 6"=148, 8"=198, 10"=248 og så videre. Tommeskalaen er i mine øyne ofte til mer skade enn gagn -10 tommer på tommestokken er 25,4cm, mens 10" konstruksjonsvirke er 248 -der har du et avvik på over en halv centimeter. Nå er vel riktignok 10" virke en relativ sjeldenhet, men 8" er i vanlig bruk, med bare litt mindre avvik...
Enda en god grunn til å gå over til millimeter...
Men skal du først forkorte tommestokk til tomstokk (tom-stokk??), så kan du vel også si metstokk? Altså like mange stavelser.
Jeg har nok lettest for å si tommestokk, men så bygger jeg gjerne med 2-4 og 2-8 i stedet for åttåførråttånitti eller åttåførrhundreogåttånitti.
Målebånd bruker jeg fint lite, kun noen få ganger når jeg kan hekte det på enden av et bord og dra med meg ved måling langt over 2 meter. [s]tomme[/s] meterstokken er fast inventar i snekkerbuksa, og det samme er lasermåleren.
Det hender gjerne at både målebånd, tomme-/meterstokk og lasermåler refereres til "den målegreia" når det går litt unna.
Slettes ikke dumt med ***stokk som går "riktig" vei. Hvorfor selges det nesten bare den typen som går feil vei?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Gjør du? Hvor får du tak i materialer i de dimensjonene nå for tiden - importerer fra USA? ;D
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Bygger man i tommer, så godtar man ganske brukbart avvik, vet du.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Talmeter tåler ikke hva som helst av regn og møkk, men det gjør jo ikke det mesta annet av verktøy heller.
Skal visst ikke være nødvendig å åpne huset.
Hadde vært greit å få fikset det før jul
Jeg har glemt Talmeter utendørs et par ganger, og det fikk noen mindre pene rustflekker. Dette var mitt første eksemplar, og det kom også rust i festepunktet til endehaken, som endte opp med at endehaken til slutt fløy av og båndet forsvant inn i hylsa noen måneder etterpå.
Prøvde å åpne huset for å fikse Talmeteret. Det gikk, for så vidt som forventet, ikke så bra. Nå er Talmeteret definitivt ødelagt.
Jeg skylder selvsagt ikke på noen andre enn snekkeren som dro ut båndet, pluss meg selv som prøvde å åpne huset. Men jeg mener at Hultafors kunne ha hatt mer informasjon om hvordan man kan bytte deler som oppgis å være tilgjengelige som reservedeler. Jeg har lett på nettet og finner foreløpig ikke mer informasjon enn at bånd og måletunge kan byttes. Heller ikke forhandlere (de få jeg har funnet som faktisk fører Talmeter) eller Hultafors Norge har kunnet bidra nevneverdig.
Hva mener Hultafors om dette?
Hei igjen og godt nytt år :)
Det stemmer det at det man ikke trenger å åpne huset for og bytte bånd.
Når man skal bytte bånd på en talmeter drar man båndet helt ut, selv forbi 'CAUTION END OF BLADE' varselen. Dra så videre til du ser endestykket. Fjern båndet fra endestykketstykket ved å vri det ut at låsen, men pass på at du holder igjen endestykket. Slipper man den, får man den ikke ut igjen. Sett så på det nye båndet. Når man skal rulle inn båndet, lønner det seg og hjelpe det inn over overgangen mellom endestykket og båndet.
Håper dette var til hjelp og beklager for sent svar.
Godt nyttår til deg også og takk for svar!
Håpet var ute for mitt Talmeter ettersom endestykket hadde forsvunnet inn i huset. Det ante meg, derfor åpnet jeg huset og ødela det totalt
Jeg synes godt dere kan publisere informasjonen om hvordan man bytter bånd på deres Talmeter-sider :)
Jeg har konvertert. Jeg ser ingen grunner til å gå tilbake til "vanlig" meterstokk!
Den ***stokken med kun mm oc cm på heter meterstokk, den med tommer og mm/cm på er jeg litt usikker på hvs man kaller, men tommestokk har vel bare tommer som måleenhet? ;)
Jeg har endel tometerstokker og noen kombinerte, men avvik finnes også på mine. De har sikkert ulik produsent. :D
Reine tommestokker har jeg ikke sett siden Ålesund brant.
Alder på snekker har sikkert også en betydning.
En eldre snekker sier åtteogåtti og hundreogåtteogførr, men allerede i 1952 ble det (lov)pålagt alle lærere i grunnskolen å lære skolebarn og si åttiåtte og etthundreogførtiåtte.
Vinterhageprosjekt
Jeg burde legge av meg disse vanene, men det er tungt.
Kvifor burde du det?
Ingen tek skade av om du snakkar om tommar. Og ingen tek skade av å ha ei peiling på tommesystemet, eller kva det nå heiter.
Eg har så småningom måtta lære meg tommedimensjonar etter kvart som eg har fikla med praktiske ting. Både på skruar, hageslange, trematerial mm kan ein treffe på tommedimensjonar, og då er det ein stor fordel å ha peiling på dei. USA brukar fortsatt dette systemet. http://science.howstuffworks.com/why-us-not-on-metric-system.htm
Sjølvsagt ville det vere praktisk om alle brukte same system (og same språk), og kanskje går det den veien. Men i praksis viser det seg at dei gamle einheitene er ganske seigliva, og det ligg også ein god del kulturhistorie i dei.
Å kjenne systemet er greit nok det, kunnskap er svært sjeldent dumt, men kjennskap er ikke en god grunn for å bruke det.
Verden har vel, for alle praktiske formål, blitt enig om det metriske systemet. Det er bare USA, Burma/Myanmar og Liberia som fortsatt henger igjen. Til og med ultrakonservative UK har gitt seg for mange år siden.
Her er et informativt kart
Da telles ikke med noen hundre nordmenn som fortsatt går rundt og snakker om to-toms-fire da, selvsagt ;D
Eg ville ikkje ta sjansen på å undervurdere dei her inne som fortsatt seier "totomfire" ;D
I avsnittet "om mål - meterstokken" står følgende
Boken er fra 1942.
Jeg sier fortsatt to-tom fire, men måler i det minste aldri i tommer.
Hvor stor er en tre-toms bjelke?
68mm eller 73mm?
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
http://www.byggmax.com/nb-no/byggevarer/treverk/konstruksjons-treverk/rekker-48x68-mm-p08148068
snåle greier.
68mm hos disse.
men i imp er den 73mm..
http://www.byggmax.com/nb-no/byggevarer/treverk/impregnert-trevirke/impregnerte-rekker/impr.-rekker-48x73-grnn-p08748073
I min jobb er de fem millimeterne forskjell uendelig mye, og kan utgjøre forskjellen mellom en smertefri montering og det totale kaos....
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Trodde det bare var han og meg, jeg.
Har dere fått dreisen på å skjære gips med han?
Funker som fjell når man får taket på det.
Går faktisk enda kjappere enn den klassiske fingern på ****stokken og dra olfaen.
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Den var gull verdt når jeg lagde kjøkken :)
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
68 mm er ikke vanlig justert 2"x3". Det er en "ukurant" dimensjon som er spesielt beregnet til innendørs skillevegger med 12mm plate på hver side. 68+12+12=92, som av en eller annen merkelig grunn er standard karmbredde på innerdører. Da slipper man med andre ord en 5mm tykk foring, som ville vært nødvendig med 48x73.
Som du ser på linken har jo ikke byggmax 73mm i det hele tatt i vanlig hvitt.
Ringer du til dem og besttiller "tretomm" får du 68mm, samme på min lokale maxbo.
Andre steder fører de 73mm som "tretomm"
Derfor nytter det ikke å si "tretomm" når man skal forholde seg til nøyaktige mål.
Nettopp det som var poenget mitt.
Sender jeg tretomm (73mm) på Hundeggeren vår, med kapp og garp og merking og morra mi, og han som styrer saga fyller på med 68mm ("tretomm") blir det totalt kaos...
Derfor er det fint med det metriske systemet.
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Er en sjelden vare den 68 mm i Hallingdal ivertfall. De fleste vil bruke 73 mm. Men de fleste går over til 98 mm i innervegg Pga utrolig dårlig matriale i den 73 mm. Vrir og kurver seg i alle retninger om de ligger inne bare over natta i varmt rom. :)
Nils-Kristian
Montèr Byggeservice
F.eks har byggmax hvitt i 68, og grønt i 73.
73mm i innervegg er jeg enig i er unødvndig, de få mm spart er det vel få som merker.
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Prøv selv og se om du finner en kjapp link til hva f.eks MaxBo har inne....
For ikke snakke om prisen...
Poenget mitt var uansett at tommer er en litt kjip måleenhet.
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Har tilgang på rabatter og gode priser, men kan jo ikke ringe rundt for alt mulig...
Og veil. priser er jo nytteløst.
Ellers sjekka jeg CF nå, har tilgang på e-handel derfra, de fører både 68 og 73 som lagervare, sentralt iallefall. Hva som ligger i hyllene i butikken vet jeg ikke, men tviler på de legger frem begge deler.
(Avsporing av tråden 2K) :-[
Jan Frode Nilsen, Konstruktør takstoler & elementer,ansatt i 1-2-Tre Elementproduksjon AS,
(skriver stort sett private meninger, representerer ikke firmaet her inne)
((bor i et hus jeg har bygd sjøl i 2013))
Redningen ble allikevel en Maxbo, den på Karihaugen i Oslo. Bortsett fra at de prøvde å lure meg for 200 kroner i kassa (prisen de tok var 200 kr. høyere enn den prisen som sto på hylla) (heller ingen bombe, for det er 3 gangen det skjer meg i en Maxbobutikk i løpet av 1 mnd.)
Talmeteret er en fin ting, men kan forbedres med en rekke forholdsvis enkle grep om man gad. Da ville den gå fra ganske bra til forholdsvis genial. Mulig at lengre og bredere bånd er bedre, men 3 meteren er håpløst myk og "levende"
Når det gjelder tilgjengelighet og pris, fant jeg den senere på hjemmesiden til Toptools for 160 kroner.
Og til dere som prøver å få innført "omvendt"tommestokk, slutt med det. Ok at det ikke må slås ut flere ledd for å måle noen få cm, men den er jo helt håpløs å slå raskt ut, Den gamle "normale" skal det jo bare et knips med hånda for å få ut i full lengde, den "nye" er jo helt krøkkete.
Så, bare hør, slutt med det der.
Forskalingssnekker & Byggingeniør
Daglig leder EnergiTek AS
Tror jeg kommer til å bruke denne mye.
Elektroingeniør fra NTH, men har glemt mye da jeg utvikler programvare dagen lang.
Dette produktet var helt ukjent for meg. Problemstillingen er dog ikke ukjent. Sammenlagt er jeg overbevist om at jeg har kastet bort minst en arbeidsdag på å meddele min misnøye med tommestokkens feilkonstruksjon til moderat interesserte tilhørere.
Her skal jeg gå i strupen på min lokale verktøypusher (Tools) slik at denne kommer inn i sortimentet.