252    7    1  

1x4

 4     0
Leser litt på anawhite.com, og tenker å bygge noe der, helt på nybegynnernivå.. 2x4 er 48x98, men hva tilsvarer 1x4 som hun bruker en del av?

   #2
 2 441     I huset mitt     0
Er gamle benevnelser det med 2 tom-4 osv, men de lever fortsatt og brukes i det daglige til tross for at de ikke lengre beskriver nøyaktig størrelse.Wink


   #3
 90     0
Er også nåværende benevnelser på amerikanske nettsteder (som ana-white), da de ikke har skjønt hva cm og mm er Smile
   #4
 2 441     I huset mitt     0
Er også nåværende benevnelser på amerikanske nettsteder (som ana-white), da de ikke har skjønt hva cm og mm er Smile

Korrekt, amerikanere liker sine begreper selv om de uforvarende alltid også har brukt metrisk benevnelse når en amerikaner snakker om eks "tons". Og at alle moderne biler der borte har dobbel-ansvisning i speedometeret.

Men dimensjoner på treverk her i landet idag er ikke direkte kobla imot tommer.
Derfor så må man for en eks 2x4, finne den dimensjonen som er "nært nok" i mm. (fordi det er mm størrelsen som listes opp/brukes her til lands)

   #5
 1 309     Bergen     0
Det er vel stort sett bare snekkerfuru og en del grove bærende dimensjoner som finnes som ujustert/ikke høvlet virke i dag. Fx 2x8" furu som er 50x200 mm og firkantvirke som 4x4" gran - 100x100 mm. Som nevnt ovenfor er justert virke minus 2 mm - og høvlet på 1 kant og i side (flask). Listverk er justert videre nedover til 95-70-45-21 mm for 4, 3, 2 og 1 tomme. Og så finnes der selvfølgelig mange dimensjoner mellom dette - både i tommer og millimeter.

Det er ikke så lenge siden tommer forsvant ut av katalogene til trelasthandlerne, men over disk så er fortsatt disse betegnelsene flittig i bruk. I hvert fall for oss som har passert 50 og vel så det...Smile
Signatur
   #6
 2 646     Akershus     0
Alltid like artig å prate i tommer til en jypling på trelasten som har lært om trelastdimensjoner i millimetere på yrkesskolen Smile - spesielt når man drar seg over på litt odde dimensjoner, eksempelvis 5/4 tom.

Har forøvrig aldri sett ujustert virke av noe slag i en trelastsjappe, med villmarkspanel som et hederlig unntak. Derimot har jeg sett mye ujusterte materialer på gårdene bortetter...

.Thag

Signatur
   #7
 2 692     0
amerikanere liker sine begreper selv om de uforvarende alltid også har brukt metrisk benevnelse når en amerikaner snakker om eks "tons"

Det er vel bare når de snakker om "metric tons". Et "short ton" er 2000 pund (907 kg), et "long ton" er 2240 pund (1016 kg). På noen felter er det tradisjon at "ton" rerfererer til short ton, på andre felter er refererer "ton" til long ton. Og noen brukter "tonne" for metrisk tonn (Wikipedia ser ut til å insistere på at metrisk tonn heter "tonne" - jeg ville slett ikke stole på at det alltid er slik!)

Gamle "imperial" måleenheter kan være artige å lese om, men du kan aldri stole på dem Smile