171    2    0  

Bygge eget spisestuebord

 1     0
Jeg tenker å bygge et spisebord i denne stilen: Eksempelbord

Jeg tenkte å bestille en bordplate i heltre eik fra en benkeplateleverandør med disse målene: 
- Lengde: 320 cm (muligens lengre)
- Bredde: 105 cm
- Dybde: Minimum 4 cm, men ønsker 6 cm om ikke det påvirker negativt i forhold til svikt i bordplaten. 

Jeg tenkte at bordet skulle ha disse benene: Bordben
Da får bordet tre sett med ben. Tenker bena skal trekkes inn slik at det blir et overheng på 30 cm på begge sider. Da vil de tre settene med bordben ha en cc på 124 cm. 

Det jeg lurer på er om dette blir sterkt nok til at bordet ikke "siger" noen plass? Ønsker ikke å måtte ha enda mer støtte og forsterkninger under bordplaten. Lurer også på om det kan være mulig med en enda lengre bordplate, men med samme løsning ellers. 

Alle svar fra de som kan dette settes pris på! :) 

gil
   #1
 107     0
Uten forsterkning eller skråstøtte vil ikke bordet bli stabilt i lengderetningen. Muligens kan det gå dersom du fester det mitterste bordbenet i lengderetningen. Da blir bordbenene stående omtrent som en H, men det blir nok noe som vi kaller ragelverk
wth
   #2
 230     NA     0
https://www.woodbin.com/calcs/sagulator/ den kan kanskje gi deg en ide på stivhet.

Jo tykkere bordplaten er, jo stivere blir den, så ønsker du 6 cm så er det bare å gå for det. Bordet blir selvfølgelig veldig tungt med så tykk plate.

Til sammenligning har jeg selv ett bord på 240x120 cm av kryssfiner på 4 hairpin ben i hjørnene, med 3x18 mm plater rundt kantene, og 2x18 mm generelt.
Det er uten overheng, så blir omtrent samme spenn som du planlegger. Det bordet tåler fint 100 kg på midten uten synlig nedbøying.

Ville brukt brede bordben, slik at du får så stiv overgang som mulig mot bordplaten, da blir eneste som støtter konseptet ditt sidelengs.