142    2    1  

Hvilke tresort/min. tykkelse til trinn i hemstrapp

 2     0
Hei!

Holder på å bygge en hemstrapp/stige hvor trinn freses inn i vangene. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å lage trinn av en bordplate jeg tok fra et salongbord fra Bolia. Viste seg dog ikke å være heltre når jeg skulle pusse den ned.. 

Opprinnelig plan var å ha en trinnstørrelse på 60x9cm med bordplatens originale ~2.8 cm tykkelse.

Spørsmålet er så; hvilke evt. andre tresorter egner seg som trinn. Jeg har antatt at eik ville holde greit med den tykkelsen og med trinn-bredde på 60cm. Om jeg skulle bruke furu har jeg en magefølelse av at det blir for tynt, stemmer det?

Ønsker aller helst å ha eiketrinn, men er ikke helt innstilt på å kjøpe en ny benkeplate e.l. for å få tak i nok heltre til 9 slike trinn. Er det andre "lure" måter å få tak i heltre eik til dette formålet? Sett litt på terskler og dørkarm-deler, men disse ser ut til å bli for tynne. 

Tips mottas med takk!

TSt
   #1
 3 001     0
Skal du skru i ende veden på trinnene ? 28mm er same tykkelse som anlige tykke terassebord slik at de bærer greit 60cm. De tynne terassebordene som virker spinkle er 21mm. Skal det skrues inn i siden må det forborres og bruke lange skruer. Stompa senger benyttet denne konstruksjonen i allefall tidligere, her var skruene lange.
   #2
 524     Akershus     1
Jeg har nylig byttet ut en furu hemstrapp jeg bygget i 2003 med en forbedret versjon, også i furu.

Den opprinelige hadde 28mm tykke vanger og 28mm trinn. Husker jeg riktig ble den laget av hobbyplater. Har holdt uten problem i snart 15 år. Det var kanskje en antydning til sig men ingenting dramatisk. Trinnene var ca 20cm brede.
Den nye trapp har 40mm tykke vanger og 40mm trinn. Trinnene er 30cm brede. Laget av heltre furuplank.

Begge trapper var/er 60cm brede og har 60 grader helling.
Samme konstruksjon på begge. Trinnene er fellet (freset) ca 15mm inn i vangene og i tillegg skrudd. Brukte 5 x 70mm skruer. Mao ingenting spesielt kraftig da det er innfresingen som bærer vekten, ikke skruene.

Se vedlagte bilder.
Den som er ubehandlet furu er den gamle. Den som er malt svart/grå er den nye.

Hvilke tresort/min. tykkelse til trinn i hemstrapp - 20170916_135507.jpg - ØybuenHvilke tresort/min. tykkelse til trinn i hemstrapp - 20170917_160354.jpg - Øybuen