8 552    166    7  

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk!

 793     Østfold     1
Starter like gjerne en tråd under prosjekt så alt ligger samlet. 

Jeg har lenge hatt lyst til å bygge meg en ny arbeidsbenk i kjelleren, men sannheten er at snekring ikke akkurat er min sterke side for å si det pent. Jeg er en kontorrotte som tar all min lærdom fra Youtube og diverse fora. Blandt annet Byggebolig.no.

Hvilken benk skal jeg bygge?

Den gamle benken har gjort sitt. Den består av en sliten treplate som hviler oppå to vaklevorne skap som heller ikke ser spesielt bra ut. Derfor har jeg tenkt til å ta den helt ut og bygge meg en skikkelig solid benk å jeg skal KUN bruke 2″4.

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! - IMG_1797.JPG - Bjerknez


Benken skal i hovedsak henges på veggen og støttes opp med skråstag, slik at jeg får plass under benken til skap og andre ting. Benken blir hele 2.60 meter bred og 90 cm. dyp. Bordplaten kommer også til å bestå av kun 2″4 som jeg høvler på hver side, slik at man får bort mest mulig av fugene når man limer dem sammen.

Helt til slutt vil jeg selvsagt skru plankene ned i underlaget i forborede skruehull med forsenkning. Selve veggen består av mur/leca og planen er også å bruke 2″4 der som fundament som skrus fast med kraftige skruer.

Utstyr er handlet inn og alt er på plass!

Man kan gjerne si at det er billigere å bygge selv, men det er hvis man allerede har alt man trenger. Jeg har kjøpt 50 meter med 2″4 på Monter, 4 stk. tvinger for å holde sammen når jeg limer, en drøss med skruer, diverse lim (Tec7, X-Tack, Pattex No More Nails og vanlig Casco trelim. Heldigvis hadde jeg gjærsag, elektrisk høvel og alt av bormaskiner selv fra før.

Regnestykket ble som så:

  • Materiale (50 meter 2″4): 900 kroner

  • Bosch Quigo III krysslaser: 389 kroner

  • Skruer for feste i vegg inkludert plugger (6×120): 570 kroner

  • Vanlige treskruer (250 stk. 6×90): 250 kroner

  • Diverse lim: 800 kroner

  • Sagblad og annet småtteri: 200 kroner

  • Altså en total sum på: 3.109 kronerJada, jeg overdrev litt når det gjaldt kjøp av lim, men det er mest for å teste ut litt underveis hva som funker. Jeg har lest at de limene jeg har kjøpt skal fungere veldig bra, men må prøve meg litt frem vedrørende hvilket lim som passe hvor etc.

Valg av lim til prosjektet

Casco trelim er nok den som blir brukt som et random lim og er en sikker vinner. Ikke koster den all verden heller. Derimot har jeg planer om å lime opp stendere på veggen før jeg borer og skrur dem fast i murveggen. Siden gulvet er litt skjevt så blir det feil å bruke dette som en rettesnor. Derfor kjøpte jeg meg også en krysslaser. Det gjør saken mye enklere. 

X-Tack limet har jeg testet allerede og med dette limet kan man lime opp mursteiner rett på veggen, holde fast i 10-20 sekunder så henger den. Det er dette limet jeg kommer til å bruke for å lime opp stenderne på veggen før montering med skruer. 

Pattex No more Nails og Pattex Premium Fix skal fungere på samme måte og er en del billigere, men kjøpte disse mest for å teste. Tec7 befinner seg midt i mellom og kan i tillegg til å brukes som lim også brukes til å fuge med. Denne kan muligens erstatte Casco limet også…?

Beregnet tid for prosjektet?

Dette blir et langtidsprosjekt. Det er ikke noe hast og det skjer i kjelleren (furteboden). Jeg tar litt og litt og holder dere oppdatert på hele prosessen. men målet må vel være og være ferdig i god tid før vinteren slår inn.
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 793     Østfold     0
Jeg er jo amatør når det kommer til snekring etc. så spesialiserte verktøy har jeg ikke mye av, bortsett fra noen proffdriller fra Bosch, en Gjærsag på bord, samt en elektrisk stikksag og elektrisk høvel.


Nå ser de 2"4 plankene jeg har relativt rette ut, men er det nødvendig og høvle disse helt rette flr jeg bruker dem som bordplate? Altså dette er en bordplate som skal brukes som verkstedbord, så veldig nøye er det ikke, menvil jo så klart ha det best mulig.

Har man bordsag så kan man jo fikse dette, eller en større fres, men det har jeg altså ikke.

Kan jeg ikke bare ligge de inntil hverandre og evt. bruke litt makt og skru dem fast? Hvor viktig er dte evt. og lime disse til hverandre?
Signatur
   #2
 1 654     Trondheim     0
Om du legger dem mot hverandre når du limer slik at bøyen utjevnes OG du klarer å presse dem helt inntil hverandre med tvinger så blir det sikkert ok.
Om du vil ha en helt flat topp kan du etterpå enten bruke håndhøvler (krever litt skills) eller lage deg en slede og bruke overfres.
Men er det ikke så nøye så er det jo bare å la den være etter at du har limt den.
Eventuelt lager du deg bare en ramme av 2x4 også legger du ett lag eller to med mdf eller kryssfiner på toppen som selve bordplaten.
Jeg la forresten merke til at du skrev at den gamle benken din var utslitt, og at du driver med MC.
Det kan være en ide å legge en tynn (4-8mm) offerplate på toppen (uansett hva du har under) som kan erstattes når den blir for slitt og skitten.
Siste redigering: 14. august 2019 17:07:51 av tek73
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 793     Østfold     0
I see Smile

Jeg tenker nok å høvle plankene med elektrisk høvel før jeg legger dem på. Da vil det vel vertfall bli litt bedre med tanke på sprekker siden 2"4 plankene har litt avrudede hjørner Smile

Tenker jeg starter opp så smått til helgen Smile
Signatur
   #4
 1 654     Trondheim     0
Denne kan kanskje være av interesse for deg?
https://youtu.be/pe-EjnrZJrg
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 793     Østfold     0
Da har jeg så vidt begynt byggingen. Det går ikke fort, men jeg kan med hånden på hjertet si at jeg koser meg.

Planen var egentlig bare å skru fast en enkel 2"4 i veggen som bein i hjørnene, men veggen er såpass skjev at jeg valgte å lime sammen to 2"4 slik at rammen jeg legger oppå får skikkelig støtte rundt hele. Siden planen ble noe endret der, så mangler jeg nå lengre skruer som skal feste beina inn i veggen.

De skruene jeg har er 120mm lange og da hadde dem jo ikke gått mer enn 2cm inn i veggen. Så det blir kjøp av lengre skruer til mandagen. Tenger at 200mm lengde er et minimum?

De to skapene på bildet skal kastes ut på sikt og byttes ut. Men dem står der inntil videre.

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! - 7EF82FEE-FF9D-4B94-9805-905828F20D91.jpeg - Bjerknez
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 793     Østfold     0
Men et spørsmål. Hvis dere ser på beinet som står på gulvet inntil veggen til høyre i bildet over så ser dere at veggen bak er skjev. Planen er å skru dette beinet inn i veggen met to skruer. Men hvordan skal jeg få til dette med en slik skjevhet? Kan jeg kile noe bak eller noe?

Dette vil jo uansett ikke synes, så hvis noen har en kjapp og enkel løsning så pip ut. Avanserte løsninger blir ikke aktuelt der. Smile
Signatur

   #8
 2 674     Vestlandet     0
Du kan skjære til noen klosser som passer akkurat, slik at beinet er i lodd. Evt to kiler mot hverandre. Gjerne bor og skru skruen rett gjennom klossen.

Kan evt kle stolpen med et bord som du tilpasser mot veggen, hvis du vil ha det ekstra fint.
  (trådstarter)
   #9
 793     Østfold     0
Ja, var noe slikt jeg tenkte egentlig. Det skal jeg nok klare Smile

Kommer til å kle stolpen med et bord kanskje ja.

Har vertfall kommet LITT lenger. Men stoppet opp litt da jeg ikke har lange nok skruer inkludert plugg.

Signatur
  (trådstarter)
   #10
 793     Østfold     2
Ja, var noe slikt jeg tenkte egentlig. Det skal jeg nok klare Smile

Kommer til å kle stolpen med et bord kanskje ja.

Har vertfall kommet LITT lenger. Men stoppet opp litt da jeg ikke har lange nok skruer inkludert plugg.

Prosjekt: Følg en amatør som bygger kjellerbenk! - C7505171-B1D6-40E6-8B5A-EBFFCCB1C208.jpeg - Bjerknez
Signatur