156    4    0  

Treverk med lik hardhet som eik

 20     0
Skal lage noen skjærefjøler av noe restekapp. Men vil ha noen lysere treverk som kontrast. Hvilke tretyper har ca lik hardhet, så de begge kan brukes på samme fjøl? :) 

   #1
 3 420     0
Du finner masse verdier for ulike treslag på https://www.treteknisk.no/resources/Treteknisk_Egenskaper-av-ulike-treslag.pdf

Min gjetting er at ask kan være en god kandidat. Du finner aldri noe som har perfekt identisk hardhet, og du kan heller ikke ta for gitt at et gitt treslag alltid har den hardhet tabellen sier - det kan variere med treets alder, vekstforhold og sikkert en del annet.
   #3
 1 425     Bergen     0
Ville nå gått for Jatoba som i mange år har blitt brukt til gulv og terrasser på grunn av tresortens eksepsjonelle hardhet og sin store motstandsdyktighet overfor merker og slitasje. Blir i hvert fall eksklusive skjærefjøler da Smile

   #4
 3 420     0
Vær klar over at jatoba er tømmer fra tropisk regnskog. Mange ønsker å unngå å bruke regnskogtømmer.

En annen side er at TS spurte etter lyst treverk; der kvalifiserer ikke jatoba. Han spurte også etter treverk med lik hardhet som eik; heller ikke der kvalifiserer jatoba.

Hvis du ikke har motforestillinger mot å bruke regnskogtømmer kan sikkert jatoba være utmerket, særlig dersom maksimal hardhet ditt primære kriterium. Er de identifiserte kriteriene lys farge og så lik hardhet med eik påvirker det muligens konklusjonen.