143    5    0  

Ujevn høvling med BURT ML392

 4     0
Hei

Jeg må nå strekke meg ut etter fagkunnskap/tips her inne etter mye feilsøk og kommunikasjon med leverandøren av høvelen.

Det er gått til anskaffelse av en ny høvel av typen BURT ML392. Jeg skal kantlime flere tykke eikelengder for å lage en benk. Etter å ha avrettet med høvelen noen ganger, så viser det seg at det ikke blir 100% rett, men at emnet er smalere i hver sin ende enn på midten. Dette gjør at når jeg legger to lengder inntil hverandre så får jeg et avvik/mellomrom mellom hvert emne (på den ene enden) på så mye som 2, kanskje 3 millimeter. Og dette er langt ifra tilfreddsstillende da emnene må ligge 100% flush mot hverandre for at limingen skal bli bra. 

Høvelen er ikke svindyr, men stor og dyr nok til at jeg forventer et bedre resultat. Leverandørene sier at produsenten har satt sin standard på høvelen og har ment at det er det nivået høvelen bør og skal ha. Dette er ikke godt nok for meg og det som skal tilvirkes. 

Så er spørsmålet: er dette en feil/mangel på høvelen og hvis ja; er det noe som kan korrigeres med å kalibrere høvelen på noen spesiell måte? Eller er dette det man må forvente av en slik hobbyhøvel?

Setter stor pris på alle tilbakemeldinger og innspill og på forhånd takk! Smile

Med vennlig hilsen
Sturla Hove

   #1
 1 671     Trondheim     0
Er avviket helt på slutten av bordene, ca 5-10cm fra slutten, eller over et lengre område?
Er det det første er det vel,det som kalles for «sneip som er et vanlig problem med mange tykkelseshøvler.
Ofte er det en kombinasjon av justeringer og bruk, for eks for lite støtte under bordet når det går inn eller ut av maskinen.

Hvor lange og tykke bord er det du forsøker å avrette? Hvordan støtter du bordene utover lengden på maskinoverflaten og er det slik at plankene faktisk er smalere eller er de egentlig litt bøyde, men like tykke?
Kanskje du kunne beskrevet prosessen din fra råbord til ferdig forberedt bord?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Hei og takk for fyldig svar!

Det er avrettingen som er utfordringene da denne skaper utgangspunktet for tykkelseshøvlingen.

Når det gjelder "buen" som skapes så er dette noe som er jevnt fra midten av emnet og ut mot enden. Jeg fører emnet med press på frembordet til hele emnet har passert kniven. Bordenes lengde er på 105 cm og ca 35 mm tykke. Jeg har gjort målinger av andre emner før jeg har begynt avrettingen og kontrollert at disse er rette ihht en stållinjal.

Og det pussige er at emnene er buet uansett hvilke vei man snur dem og det spriker mellom alle emnene når man legger dem inntil hverandre.

Bordet er også sjekket mot stållinjalen om at platene treffer hverandre likt når de er nullstilt så der er ikke noe skjevhet mellom bordene heller i utgangspunktet. I tillegg har emnene vært forsøkt avrettet på nytt etter noen dager og noen uker, med tanke på iboende spenninger i treverket som kan endre dette etterhvert.

Hadde bakbordet hatt en "cup"-form så hadde jeg skjønt hva som er galt, men jeg finner ikke noe logikk i at avrettingen har så stort avvik.

Jeg vet rett og slett ikke hvordan jeg skal løse denne utfordringen.

På forhånd takk for hjelp.

mvh
Sturla Hove
   #3
 1 671     Trondheim     0
Så ikke svaret ditt før nå.
Vanskelig å si hva årsaken er. Her er en som beskriver noe lignende, hvor feilen virker å være skjevt blad.
https://www.reddit.com/r/woodworking/comments/7jjrd5/planer_produces_bows_in_boards/?utm_source=amp&utm_medium=&utm_content=post_body

Basert på denne tråden ser det ut til at problemet ditt sannsynligvis kommer av at knivene er feil justert i forhold til outfeed-table.
Enten litt for høyt eller litt for lave.
https://sawmillcreek.org/showthread.php?113465-Jointer-bows-boards-on-edge-jointing

Jeg opplevde noe lignende på en mindre høvel og det ordnet seg etter nøye justering av bladene.
Viktig at alle bladene (det er vel 2 eller tre?) har samme høyde.
Finnes flere beskrivelser på nett for hvordan, for eks denne:
https://youtu.be/1uXh1fx6JE0

Det viktigste når du justerer er bladene i forhold til outfeed table (infeed kan du jo justere etter hvor mye du skal ta)
Juster, test, juster ig test igjen til det blir bra!
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Hei

Takker så meget for godt og fyldig svar. Tanken har slått meg også at dette KAN være en årsak. Jeg skal få justert knivene og teste som du nevner.

Tusen takk igjen for svar! Smile

mvh
Sturla Hove
  (trådstarter)
   #5
 4     0
Hei,

Takker så meget for godt og fyldig svar. Tanken om at knivene muligens er litt for høy i forhold til ut-bordet har slått meg også. Jeg skal ta en justering på dette og teste Smile

Tusen takk igjen for hjelpen! Smile

mvh
Sturla Hove