211    15    5  

Hvordan liker ulike kjøleskap seg i uoppvarmet garasje?

 60     0
Jeg forstår det slik at de fleste nyere kjøleskap ikke tåler å stå i kalde rom på grunn av kjølegassene som brukes. Hva skjer da når det blir for kaldt i rommet? Ødelegges kjølskapet da, eller er det kun kjøleeffekten som reduseres?

Jeg har et kjøleskap med gassen R134a. Hvor kaldt kan det da være i rommet før det skjer noe galt? De eldste kjøleskapene hadde vel stort sett freon gass, og hvor mye kulde tålte de i rommet de stod i? Finnes det en tabell for de forskjellige kjølegassene og omgivelsestemperaturene de krever?TBL
   #1
 338     Lørenskog     1
Hva som skjer er jeg usikker på, tror det er produsenten som ikke godkjenner / har bygget kjøleskap / fryser for å stå i kalde rom. Om det blir minusgrader vil kjøleskapet også bli minus, tror ikke noen kan snu kompressoren, og varme opp innvendig?

Se denne tråden som omhandler mye samme tema:
https://byggebolig.no/garasje-anneks-og-uthus/bygge-isolert-rom-til-fryser-og-kombiskap
HSt
   #2
 33 616     Lillestrøm kommune     1
De pleier å stoppe, forskjellige klima klasser eksisterer

Noen stopper på 16C andre har normalt 10C som grense

Det ligger info ute om at Elkjøp på
Geilo har erfart at Miele godkjent for 10C også virker fir noe lavere temp

Vi har et Grundig skap de har ett som er godkjent for -15C

Jeg tror en fra leversndør alltid hul finne klimaklasse så må en søke hvilke temperaturer som gjelder.

slik jeg forstår det så er det mange skap som ikke starter igjen uten at en bryter strømmen (tar ut stikken kanskje) om noen tar fysisk skade vet jeg ikke. Men det betyr at 5min under grensen kan være nok til at skapet stopper.
   #3
 5 432     Akershus     1
Uten å ha opplevd situasjonen, tror jeg kompressoren tar skade av å kjøre ved lav temperatur. Tror det er viskositeten i kjølemiddelet som skader systemet. Mener å ha lest at enkelte produsenter isolerer kompressoren for å få skapet til å tåle lavere temperatur.

Kompressoren er vel det mest sårbare i et skap, jeg hadde ikke gamblet med den. Temperaturen gjelder under drift, skapet skades ikke av å oppbevares i kuldegrader, men bør komme opp i temperatur før det startes.
HSt
   #4
 33 616     Lillestrøm kommune     0
Med Whirlpool som er desidert verste leverandør med mange skap med krav til 16C har jeg hørt at de har startet igjen men det kan være et motorvern e.l som er slått ut for det starter som nevnt ikke av seg selv

Så jeg støtter at en bør holde seg innenfor grensene produsentene setter. På Grundig kombi skapet var det litt uklarhet rundt -15C for et sted i bruksanvisning sto det også anbefalt -5C men vi fikk oppklart dette ved at de kan ikke garantere at det ikke fryser i kjøleskap delen (kjøleskapet varmer ikke så ved -15C kan det bli mye kaldere enn innstilt i kjøle delen)
  (trådstarter)
   #6
 60     0
Som Snektriker skriver, så har jeg også funnet info om at viskositeten i kjølemiddelet kan bli for tykt og derved kan skade maskinen ved lave temperaturer, men det var nytt for meg som HSt skriver at motorvern kan slå ut før slik skade skjer. Men vi kan altså ikke satse på at alle kjøleskap har slikt motorvern installert (når bruksanvisningen forlengst er forsvunnet), så derfor var jeg altså ute etter å høre om noen har peiling på kjølegasser, og anbefalt temperaturområde for disse, som generell rettesnor. Jeg vet for eksempel at gamle kjøleskap har stått på med minusgrader i rommet uten å ta skade. Så jeg kan jo bare håpe på at en kjøletekniker etterhvert dukker opp i dette forumet da jeg ikke har funnet info om det på nettet.
HSt
   #7
 33 616     Lillestrøm kommune     0
Jeg ville startet med å søke på tilsvarende produkt fra samme produsent (hvis du ikke treffer på gamle modellnummer). Jeg tror kjølemiddeltype skal være mulig å finne og da kan beste tilnærming være å finne klimaklassen på dette produktet.

HSt
   #8
 33 616     Lillestrøm kommune     0
Får visst konstant dobbeltpost i denne tråden …
   #9
 5 432     Akershus     1
Får visst konstant dobbeltpost i denne tråden …


Du får jo til stadighet veldig mange dobbeltposter. Må jo være noe spesielt med hva du foretar deg, eller maskinen din? Veldig sjelden jeg eller (ser ut som) andre, opplever det samme, men nå er det vel ingen som er i nærheten av å poste så mye som deg heller. Det er år og dag siden jeg opplevde slikt selv.
HSt
   #10
 33 616     Lillestrøm kommune     0
Det er mulig det er forskjeller i risiko for feil med operativsystemer og nettlesere men database forum motoren fungerer nå tydeligvis slik fra en iPhone. Det hender jo at det er det nest siste innlegget som kan redigeres så det er ett eller annet med indekser og oppdateringshastigheter e.l. som databasemotoren tydeligvis er følsom for.