495    1    0  

Kombi ovn med micro?

 7     0
Setter opp nytt kjøkken med en stor/vanlig stekeovn med fulldamp (type kombiovn). Skal ha en ovn i tillegg som enten er en kombi kompakt ovn med micro eller kombi kompaktovn med fulldamp. 

Har nettop prøvd den store kombiovnen med fulldamp som er helt fantastisk med dampen. Tenkte å ha ovn nummer to kombiovn med micro, men når er det en har bruk for den mikro funksjonen? 

Kombiovn med mikro sies å bære veldig rask å lage mat i. Men kombiovn med damp er jo utrolig rask i forhold til ovn uten damp. Skal uansett ha en vanlig mikro vee siden av, så kombi med mikro er ikke nødvendig bare for å få mikroen. Min erfaring med mikro er at den kunnende seg til oppvarming og tining. Steking og baking i mikro funker ikke, seigt eller dårlig. 

Noen med erfaring med kombi stekeovn med mikro? Når er det en fordel? Og maten blir ikke seig?

Og når er det en bruker kombiovn mikro og grill, når en har ovn med varmluft og grill?

   #1
 3,587     0
Å steke bakverk i mikro har jeg ikke forsøkt - du kan da vel aldri få noen stekeskorpe på den måten? Jeg har alltid tint frosset bakverk på lav effekt; det fungerer jo svært bra. Men trykker jeg på feil knapp så det tines ved full effekt, da får jeg rundstykker så seige at de kan brukes som tennisballer ...

Selv bruker jeg mikro-funksjonen i stekeovnen også som "forbehandling": Mikrobølgene går dypere inn enn ren varme, så når jeg først gir en oppvarming (ikke nødvendigvis tining) før selve stekingen begynner, blir resultatet jamnere steking gjennom maten. Nå for tiden får jeg best resultat ved tining av rundstykker ved å gi dem 30 sek/rundtsykke på lav mikro-effekt, ettefulgt av oppvarming fra kald ovn til 130 grader. Det gir sprø skorpe uten at den blir tørr, og aldri noen seighet.

For "forbehandling", først en periode mikro, før endelige steking, er det jo fullt mulig å ta forbehandlingen i en separat mikro, før du flytter fatet over til ovnen. (Det var slik jeg gjorde det før jeg fikk det i én enhet.) Egentlig kan min nye ovn gjøre en tilsvarende "bruke mikro til å få varmen dypere inn, sammen med vanlig steking", men det krever så mange menyvalg og oppsett at jeg fortsatt tråkker i de gamle "en ting av gangen"-sporene Smile

Den største ulempen med min ovn er at den har så mange og kompliserte funksjoner at du må stege gjennom altfor mange menyer og valg. Prosessoren er så treg at etter et valg står du og venter på at neste meny kommer opp (til muntre pling-plong fra ovnen - den er super-stolt av alle lydene sine: Selv når jeg slår den av, kommer det etter noen minutter noen pling-plong for å fortelle at har stekerommet falt ned på romtemperatur. Yeah, det er det helt nødvendig for meg å få vite...). På min gamle, separate mikro har jeg fire forhånds-innstilte knapper for ulike valg: Jeg setter inn maten, trykker A, B, C eller D og Start; det er det hele.

På samme måte som grill-funksjonen bare egner seg til visse typer mat, egner mikro seg bare til visse typer mat. Steking av brød er ikke en av dem. Men f.eks. koking av grønnsaker er den flott til. Alt av "suppe-type" likeså. Varme drikker. Først og fremst det som har et betydelig væske-innhold. (Når du koker grønnsaker: Ha litt vann i bunnen av bollen med grønnsaker, og legg en plastfolie over for å holde dampen inne!)

Jeg fikk min første mikro i 1985 - da var det relativt nytt og spennende, og det kom masse spesial-kokebøker for mikro. Jeg har en håndfull av dem; du ser langt færre av dem i dag. Når jeg nå blar i dem, ser jeg mange interessante andre matretter enn de vanlige. Vi har redusert mikroen til oppvarming/tining fordi vi ønsket å lage "tradisjonelle" matretter i den, og der er den ikke bestandig like godt egnet. Men du kan lage andre, nye retter som "må" (eller bør) tilberedes i mikro.

Hvis du alvorlig mener å ha et kjøkken med én kombiovn med damp, én kombiovn muligens med mikro, og én separat mikro, da høres du ut som en gourmet som absolutt burde være interessert i å prøve nye retter. Så få tak i en skikkelig mikro-kokebok for å oppdage nye retter! Smile