#11
 3,216     0
Tusen takk for omfattende info.

Takk for tips med dialog-ovenen, virker jo vittig, men som du sier, er ikke det bare en glorifisert mikro/ovn kombo? Den har jo ikke kombidamp-funksjon ser det ut til og ser ut til å koste 50 000+(!)

Forresten, måtte du kjøpe en ekstramodul for å koble til miele@home eller følger det med ovnen?

KE
  (trådstarter)
   #12
 3,674     Hordaland     0
Dialogovnen er det vel ingen som har fått testet enda så vanskelig å si hva den kan brukes til, har forstått det slik at den skal kunne tilberede forskjellige ingredienser samtidig eller noe sånt, om den kan erstatte kombidamp er nok tvilsomt.
Wifi er en tilleggsmodul som kjøpes separat.
Har du fått sjekket vzug, de har jo en kombidamp+mikro, uten vanntilkobling desverre.
   #13
 3,216     0
Dialogovnen er det vel ingen som har fått testet enda så vanskelig å si hva den kan brukes til, har forstått det slik at den skal kunne tilberede forskjellige ingredienser samtidig eller noe sånt, om den kan erstatte kombidamp er nok tvilsomt.
Wifi er en tilleggsmodul som kjøpes separat.
Har du fått sjekket vzug, de har jo en kombidamp+mikro, uten vanntilkobling desverre.


Har ikke så mye direkte informasjon, har testet en enklere variant, i utgangspunktet virker v-zug til å ha litt bedre kontrollmuligheter, i den forstand at de faktisk har et skruhjul og direktevalg av knapper i tillegg til touch-screen, som i mine øyne er ganske sterkt å foretrekke, å bare ha touch er i mine øyne form over funksjon. (selv om selve menyoppsettet kanskje virker litt bedre på miele) I tillegg liker jeg også at man slipper å løfte opp fronten for å fylle vann. De har også et system for styring, som virker mer åpent enn mieles, men det virker ikke som du får det levert i norge. Bare i sveits. I tilegg er det bedre rammeverk rundt miele i norge. Miele har også større ovnsrom, men V-zug har mikro innebygd.

Ellers virker de ganske likeverdige egentlig, mye av de samme funksjonene, begge har et rykte for god kvalitet, vanskelig å finne direkte sammenlikner på nett, generelt veldig lite gode anmeldelser av kombidampere.
KE
  (trådstarter)
   #14
 3,674     Hordaland     0
En ting jeg iallefall ville sjekket er om vannet må byttes hver gang. På siemens pumpet den vannet som var kokt opp men ikke kommet inn i ovnsrommet, tilbake til tanken. Dermed kom det opp i displayet at den ville at du byttet vannet før neste bruk. Siemens har heller ikke drenering slik at man må tørke opp før bruk, kan jo ikke tørke etter bruk for da er vannet for varmt. Den motoriserte luken til siemens trengte hjelp for å åpne helt opp, får litt plastfølelse når man tar tak i luken og man lurer på om dette vil vare lenge.
Miele pumper dreneringsvann til en tank nummer to slik at man aldri har skittent vann i påfyllingstanken, det gjør at man kan bruke ovnen flere ganger uten å bytte vannet. Tanken på siemens var også ganske liten og det var lett å søle vann på gulvet. Med vanntilkobling er disse momentene helt borte.

Vzug hadde en ganske basic meny den gang jeg testet de men så de hadde kommet med bedre meny nå som vi skulle kjøpe. Jeg har ikke testet den nye menyen siden ingen forhandlere hadde den nye utstillt. Miele sin meny er enkel og greit, de viser ikke bilde av kjøttkaker slik siemens gjør. Jeg liker også rattbetjening, menyen til Miele fungerer bra, særlig at man kan sy sammen hovedmeny selv liker jeg, da får jeg ofte brukte egenlagte programmer frem med en gang den slås på. Displayet kan vise farger men Miele bruker høykontrast sort/hvit stort sett og det virker bra. Touch responsen fungerer hver gang tross mine tørre fingre. Det motorisete displayet går helt opp og man trenger ikke å hjelpe det som hos siemens. En annen ting jeg setter pris på er at døren kan stå med 5cm åpning etter bruk, dette kunne faktisk ikke siemens. Man tar det som en selvfølge når man er vandt til det fra før. Miele har også samme høyde på panelet på 60cm og 45 cm, så hvis man eksempelvis skal ha 60cm kombidamp+45cm kombimicro+vakuumskuff så vil begge panelene være like høye. Ulempen med dette er at det går på bekostning av ovnsrommet på 45cm ovnen. Personlig er jeg glad i symmetri.
   #15
 4     0
Heia,
er ivrig (kombi)-damper, men på et litt annet budsjett enn toppmodell Miele/Vzug; vil bare kaste inn dette som et budsjettalternativ; KULINARISK fra... IKEA!

Fantes i både 60 og 45, men er nå (som ordentlig kombidamp) kun i 45 cm. Jeg har den oppå vanlig (pyrolyse)-ovn i 60cm. Vil si den lille kombidampen brukes 3-5 ganger så mye som stekovnen under. Flyttet inn til eksisterende kjøkken, og bare byttet ut en innebygd micro med kombidamper.

IKEA KULINARISK er jo egentlig bare whitelabel Electrolux, men til hyggeligere pris. Man kan se langt etter vanntilkobling og drenering, og funker også annerledes enn Siemens; her er det mer en slags vannkoker i bunnen, og man heller vann (via et påfyllingshull foran på ovnen). Den lager damp etter behov (ved å koke opp i bunnen). Uten å ha mye erfaring med andre dampovner er både jeg og fruen utrolig fornøyd (damp kommer garantert til å være en viktig del av nytt kjøkken!)

Fordeler
* svært prisgunstig (ift. alternativene jeg har sett) - knappe 6500 kr i skrivende stund (for ordentlig kombidamp, ikke lekedamp)
* kjapt varm, og utrolig fleksibel: 100% damp til grønt, fisk, koke ris osv - 50% til oppvarming - 25% til steking - 0% i bruk som vanlig ovn
* enkel rengjøring (greit å tørke av, lite som setter seg fast; men se kommentar om vanntømming under)

Minus
* liten vanntank (er jo egentlig ikke en tank, bare en stor "tallerken" i bunnen) - tipper det er vann til 30+ min på 100% damp (med et par gangers åpning av ovnen), og vesentlig lenger på 25%. Likevel irriterende når den maser om vann.
* ingen drenering, ikke engang utpumping som beskrevet av Siemens-testerene over; man må vente til det er kaldt og så bruke en svamp(!) for å få ut restvannet. (Denne følger med, men må til alt overmål *fuktes* før den funker skikkelig). Det er et ganske stort irritasjonsmoment, men...:
* Vi rekker ikke så ofte å få tømt; ovnen er på mange ganger om dagen, og man må jo vente til den er kald. Tar en sjau innimellom og tømmer det vannet som har blitt ekstra kalkholdig/"kokt ned"

Generelt om kombidamp
* Føler det er mindre styr å koke gulrøtter på en tallerken (som går rett i oppvaskmaskin etterpå) enn i kjele som vaskes for hånd/tar stor plass i oppvaskmaskinen
* Kokekar/redskaper fra dampovn er mye enklere å vaske enn ting som har vært i stekovn
* Mye av hverdagsmiddager kan dumpes rett i ovnen (ris i kjele først, fylle på med litt grønt og fisk litt uti koketid); den store fordelen da er at ting ikke står i en gryte som må passes, røres, justeres opp/ned, tørke overkok osv.
* Egendefinerte programmer (jeg har f.eks. brød over natten; dumper inn grøtkonsistens-deig med 1/2 ts tørrgjær på kvelden - 3-4 min forberedelsestid inkl. oppvask - velger ferdigtid og hopper i seng! Dvs så lite friksjon at jeg baker 3-4 ggr/uke)
* En del ting er ikke så veldig tidskritisk; står det 20 eller 40 min er det helt OK (såklart ikke fisk, broccoli osv, men gulrøtter, ris, pasta osv); gir uansett litt mer fleks på tid for bespisning
* Før jeg kjøpte sous-vide-sirkulator brukte jeg kjele m vann i dampovnen; funket sånn ca, men for langtidskok ble det mye vannfylling.

Så damp er genialt, og fra IKEA kan man få en særdeles prisgunstig inngangsbillett Smile
KE
  (trådstarter)
   #17
 3,674     Hordaland     0
Høres bra ut henrikb!
Ser du nevner det å koke flere ting samtidig og putte de inn i dampovnen etterhvert.
I den forbindelse vil jeg bare nevne at Miele har en slik funksjon, der du tilbereder flere retter. Du forteller ovnen hva du vil koke. For eksempel poteter, gullrøtter og blomkål. Du velger også størrelse på produktene og hvor godt kokt du foretrekker det. Deretter forteller ovnen hvilken rett du skal sette inn i ovnen, hvilken posisjon i ovnen den skal stå i og hvor lenge det er til neste rett skal inn. Den varseler så når neste rett skal inn og du bekrefter ved å åpne og lukke døren. Alt blir på denne måten ferdig samtidig uten at du trenger noe kunnskap om koketider. Selv om du skulle kjenne koketiden vil det å få en påminnelse fra ovnen når den er klar for neste rett være smart.

   #18
 49     Sunnmøre     0
Henrik, vi har også en Kulinarisk damp som ovn nr 2, men ikke tatt den skikkelig i bruk enda 😅
Kunne du gitt meg alle detaljer i brødbakingen din, det hørtes jo heilt genialt ut 👌
   #19
 4     0
@KE: Ah, høres jo kult ut. Er inntastingen gjort fornuftig og grei er det jo bra. Ellers føler jeg det ofte funker greit å ta dette litt ca; vet at ris tar lengre tid enn brokkoli osv - eventuelt drar jeg i gang en enkel timer på Bosch-ovnen under (den er kjapp å stille inn), eventuelt spør jeg Siri Wink

Programvaren på KULINARISK/Electorlux nok er ikke laget av noen som jobber på et kjøkken i det daglige; er f.eks. veldig håpløst å stille inn tider som er langt frem i tid. Timeren bruker jeg aldri der fordi det krever maaange trykk (f.eks. trykk-og-hold for å øke tiden krever det jeg føler er evigheter for å komme fra kvelden til neste dag kl. 7). Bosch (aka Siemens)-timeren er en lykke i forhold; hurtigvalg med "timer og +" = 10 min, "timer og -" = 5 min. Og så går det relativt kjapt over fra sekunder til minutter til 10-minuttere når man trykker og holder.

--

@Belisa: Dette blir strengt tatt litt off-topic; det krever nemlig ikke kombidamp (funker like greit i vanlig stekeovn). Skorpen blir kanskje noe bedre i kombidamp.

Eltefritt brød er supert; trikset er lite gjær og lang hevetid. Og for meg viktigst; utrolig lite forberedelsestid/innsats. Det som skjer på kvelden tar noen minutter. Så må du jo stå opp når ovnen piper (det er kanskje det tyngste her. Det hender det blir stående i ovnen en halvtime ekstra her; ingen krise, bare litt mer skorpe...). Formen vaskes for hånd (1 min), så totalt investert for nydelig duft i huset og deilig brød der du VET hva som er oppi... 10 min eller noe sånt!

Jeg har ingen 100% oppskrift (måler ingen ting), men mer en slags "metode". Med litt innkjøring blir det bra;
* rør sammen tørt i en bolle; jeg vet ca. hvor langt opp i bollen jeg må for en brødform. Jeg rører bare dette sammen med en skje så tørrgjær fordeles godt.
* rør inn vann; konsistens skal bli litt tykk havregrøt (heller rett fra springen, et par ganger med røring mellom - for å finne rett konsistens; blir det for tynt er det bare å helle i en dæsj mel)
* smør form og hell oppi (trenger ikke forme det noe, det fikser seg selv). Jeg bruker øko-brødform fra IKEA. Min erfaring er at det funker best med formfett - det inneholder egentlig bare rapsolje, men bruker jeg vanlig rapsolje sitter brødet fast... Med formfett funker det som fjell, med unntak av veldig rug-basert brød; da er det lurt med litt bakepapir i formen også)
* sette på 45-50 min steketid, ferdigtid når du vil stå opp (kan lønne seg å sette formen på et bakepapir på rist; innimellom hever det litt over sine bredder, og da blir det signifikant lettere å rydde opp hvis det som renner ut lander på papiret og ikke nede i ovnsbunnen). Tøm ut av form, avkjøl på rist. Lurt å vente 20-30 min før man skjærer opp, men er det stress med matpakke går det med 10 min også!

Utvalg av tørt:
* mel; sats på ca halvparten vanlig siktet hvetemel i starten; gir kurrant heving nesten uansett. Tar du halvparten sammalt hvete er det garantert godt. Prøv så med rug isteden (det blir klissete; som sagt lurt med litt bakepapir i formen), emmer (litt mer knot å få tak i) eller annet du får tak i. Jeg blander gjerne det som er av rester i skuffen den dagen.
* gjær; ca 1/2 ts. Er du sent på hugget (så brødet får lite hevetid) - øk litt. Er det veldig mye hvetemel (mer enn halvparten) - litt mindre. Er det ekstra mye grovt - øk litt.
* salt; ca 1/2 ss
* en god dæsj (2-3 ss?) chiafrø gjør at brødet holder bedre fuktighet; det synes jeg blir veldig bra. Tar med hvis jeg har, men ikke så viktig at jeg orker å gå til kjellerboden hvis det er tomt.
* havregryn er også fint (0-10% av totalt tørt eller noe sånt)
* solsikkefrø, linfrø, gresskarkjerner osv - etter ønske

Tror det skal dekke det meste. Bare å spørre om noe er uklart!
KE
  (trådstarter)
   #20
 3,674     Hordaland     0
@KE: Ah, høres jo kult ut. Er inntastingen gjort fornuftig og grei er det jo bra. Ellers føler jeg det ofte funker greit å ta dette litt ca; vet at ris tar lengre tid enn brokkoli osv - eventuelt drar jeg i gang en enkel timer på Bosch-ovnen under

Tror det skal dekke det meste. Bare å spørre om noe er uklart!

Inntastingen er enkel og grei, man kan velge fra undermenyer og finner frem ingrediensene eller gjøre ett søk. Alt skjer via touchscreen på de dyreste modellene, eller med piltaster ved siden av på de rimeligere modellene. Jeg har desverre ikke funnet at man kan lagre slike program med flere retter, det synes jeg er dumt. Kan lagre andre egendefinerte program men ikke legge inn egendefinerte påminnelser underveis (på ønskelisten).

Ellers ser jeg du skriver mye om baking, har du noen erfaring med baking av glutenfritt brød/rundstykker, gjerne med damp. Jeg ønsker meg ett program der jeg legger inn deigen i form og hever over natten og steker på morgenkvisten.
På Miele kan man endre programstegene underveis slik at man kan se om maten er blitt slik man ønsker før neste skritt tas, også lagrer man endringer til neste gang.