Ikke annen kunnskap enn det jeg har fått med meg på et par arbeidsplasser jeg har vært på / arbeidet på. På skolen jeg er ansatt på idag fikk vi anmerkning av kommunens egne "inspektører" da kantinekjøkkenet ble pusset opp og oppvaskmaskinen vi hadde (som var en "vanlig" maskin som gikk til 85) ble erstattet med en som bare gikk til rundt 60. Husker fyren sa at dette var et krav av/for arbeidstilsynet og han mente (altså ikke 100% sikker) at det gjaldt alle arbeidsplasser, ikke bare offentlige. Noen venner av meg driver en håndverksbedrift, og fikk et (arkitekt?)firma til å stå for innredning/møblering, og de leverte kun 85-maskiner til alle sine kunder. Så det må jo være en regel for dette, men hvor en finner den....
Eg og trudde dette vart ein krav, men mattilsynet skriver angåene barnehager og SFO:
Når det brukes oppvaskmaskin, må den sikre effektiv vask, fjerning av alle matrester og god hygienisk kvalitet. En vanlig husholdningsmaskin med arbeidstemperatur på 60-65◦C vil som regel dekke et normalt oppvaskbehov.
Kravet til minimumstemperaturer i oppvaskmaskiner er et av de forhold som ved ny hygieneforskrift fra november 1997 ikke ble ført videre fra tidligere hygieneforskrift.
Jøss. Så 60 er regnet som nok i en barnehage? Det var veldig lavt. I ungene sin bhg har de en sånn proff-maskin som står under benk (som tar par-tre minutter), og den bhg-en er bygget i 2008. I.f.m. svineinfluensaen sa kommunelegen her at alle bhg-er i kommunen skal ha minimum en 85-maskin, så de kan "sterilisere" ting som en ellers ikke vasker så ofte (tro om det var leker han mente, husker ikke).
Jeg vet iallfall med meg selv at jeg ville vært skeptisk til å bruke felles kaffekopper som ble vasket på kun 30 ::)
Forøvrig ganske forklarende og interessant den siste artikkelen du lenket til, oblygre
Mao. så kan du trygt gå til innkjøp av ei "normal maskin" med et hurtigprogram. Jeg vil også tro - som nevnt over - at et hurtigprogram på 15-20 min er litt i knappeste laget i forhold til å få temperaturen opp på minst 65 grader (noe den bør under en skyllefase).
Jeg vet iallfall med meg selv at jeg ville vært skeptisk til å bruke felles kaffekopper som ble vasket på kun 30 ::)
Ja, 30 er altfor lavt. Alle maskiner solgt til private skal gå opp til minst 65 grader under skyllefasen på et normalprogram (en fra BSH sa en gang på ei messe at dette var et krav), men på hurtigprogram virker det som om at dette kravet ikke gjelder. BSH kjører riktig nok temperaturen opp til minst 65 på alle sine program, men på et 15 min program vil jeg neppe tro at dette blir gjort.
oblygre, det der ser ut til å være to gode og pålitelige kilder.
Jeg har googlet litt, og finner flere "profesjonelle" maskiner hvor leverandøren henviser til krav fra Mattilsynet om 85 grader. Flere av maskinene ser ut akkurat som vanlige husholdningsmaskiner på utsiden, men har vesentlig høyere prislapp. Når da Mattilsynet selv skriver at 60 - 65 grader er nok for barnehager og SFO er det et tegn på at noe ikke stemmer.
Den andre referansen din er fra BFSN, som er Bransjeforeningen for Storkjøkkenleverandører i Norge. De bure vite hva de snakker om. Hvis noen skulle ha interesse av å spre kunnskap om høye krav til spesialutstyr, må det jo være dem. Så når de går ut i massemedia på bred front med informason om at kravet om 85 grader ble fjernet i 1997, er det sterk grunn til å tro at det er sant.
Signatur
Først var nicket mitt her Misfornøyd, men nå har jeg fått sagt det jeg ville si om FolloHus
vi kjøpte en Bosch SMV55T20EU som vi er veldig glad for! Støyer praktisk talt ikke, vasker veldig rent og har lavt strømforbruk. Vi fant den til en billig pris her: <URL for egenreklame fjernet>
Siste redigering: Friday, October 25, 2013 12:37:01 PM av Jafo
vi kjøpte en Bosch SMV55T20EU som vi er veldig glad for! Støyer praktisk talt ikke, vasker veldig rent og har lavt strømforbruk. Vi fant den til en billig pris her: <URL for egenreklame fjernet>
Dette innlegget ser ut til å være skrevet av en med falske hensikter - jobber i et dansk reklame/mediebyrå...
Medlemmet er utestengt og vi har fjernet linken som han håpet ville bidra til å øke page rank for kunden sin - slitsomt med slike....
For å gå litt mer på detaljer, hva er grunnen til at ingen av produsentene ønsker bilder tatt med åpen dør i front? Jeg vil veldig gjerne se hvordan det ser ut inni der før et kjøp, ettersom AEG med flere har mye sånn jalla plastgreier som er helt idiotisk ift stabling av glass mm.
Vi skal ha et Sigdal-kjøkken, og nå så jeg en lapp i går om at det er kampanje på alle Siemens hvitevarer ved kjøp av Sigdal-kjøkken. Hadde egentlig bestemt meg for ASKO, men...
Den nye tørke-saken til Bosch og Siemens virker spennende. Men er det noen av dere som har en av disse hjemme og som kunne tatt et bilde eller to for å vise hvordan skuffene er bygd opp?
Fra: http://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/matservering/barnehage_sfo/hvilke_krav_stiller_mattilsynet_til_oppvaskmaskiner_i_barnehager_og_paa_sfo.3434
Også så finner eg dette:
Fra: https://www.bfsn.no/media/2145/2009.03.pdf
Det var veldig lavt.
I ungene sin bhg har de en sånn proff-maskin som står under benk (som tar par-tre minutter), og den bhg-en er bygget i 2008. I.f.m. svineinfluensaen sa kommunelegen her at alle bhg-er i kommunen skal ha minimum en 85-maskin, så de kan "sterilisere" ting som en ellers ikke vasker så ofte (tro om det var leker han mente, husker ikke).
Jeg vet iallfall med meg selv at jeg ville vært skeptisk til å bruke felles kaffekopper som ble vasket på kun 30 ::)
Forøvrig ganske forklarende og interessant den siste artikkelen du lenket til, oblygre
Jeg vil også tro - som nevnt over - at et hurtigprogram på 15-20 min er litt i knappeste laget i forhold til å få temperaturen opp på minst 65 grader (noe den bør under en skyllefase).
Ja, 30 er altfor lavt. Alle maskiner solgt til private skal gå opp til minst 65 grader under skyllefasen på et normalprogram (en fra BSH sa en gang på ei messe at dette var et krav), men på hurtigprogram virker det som om at dette kravet ikke gjelder. BSH kjører riktig nok temperaturen opp til minst 65 på alle sine program, men på et 15 min program vil jeg neppe tro at dette blir gjort.
Jeg har googlet litt, og finner flere "profesjonelle" maskiner hvor leverandøren henviser til krav fra Mattilsynet om 85 grader. Flere av maskinene ser ut akkurat som vanlige husholdningsmaskiner på utsiden, men har vesentlig høyere prislapp. Når da Mattilsynet selv skriver at 60 - 65 grader er nok for barnehager og SFO er det et tegn på at noe ikke stemmer.
Den andre referansen din er fra BFSN, som er Bransjeforeningen for Storkjøkkenleverandører i Norge. De bure vite hva de snakker om. Hvis noen skulle ha interesse av å spre kunnskap om høye krav til spesialutstyr, må det jo være dem. Så når de går ut i massemedia på bred front med informason om at kravet om 85 grader ble fjernet i 1997, er det sterk grunn til å tro at det er sant.
Vi fant den til en billig pris her: <URL for egenreklame fjernet>
Dette innlegget ser ut til å være skrevet av en med falske hensikter - jobber i et dansk reklame/mediebyrå...
Medlemmet er utestengt og vi har fjernet linken som han håpet ville bidra til å øke page rank for kunden sin - slitsomt med slike....
Administratoren på ByggeBolig.no
Vi skal ha et Sigdal-kjøkken, og nå så jeg en lapp i går om at det er kampanje på alle Siemens hvitevarer ved kjøp av Sigdal-kjøkken. Hadde egentlig bestemt meg for ASKO, men...
Den nye tørke-saken til Bosch og Siemens virker spennende. Men er det noen av dere som har en av disse hjemme og som kunne tatt et bilde eller to for å vise hvordan skuffene er bygd opp?
http://www.bosch-home.no/produkter/oppvaskmaskiner/60-cm/60-cm/SBV68M30EU.html?source=browse
http://www.siemens-home.no/produkter/oppvaskmaskiner/helintegrerte-oppvaskmaskiner/SX68T156EU.html?source=browse
http://www.siemens-home.no/produkter/oppvaskmaskiner/helintegrerte-oppvaskmaskiner/SX65M033EU.html?source=browse