19,471
29
1
Spørsmål om kjelestørrelse og koketid på induksjonstopp
345
Rett utenfor Oslo
0
Hei.
Vi har i det siste reagert på at det tar lang tid å koke opp vann på den største sonen på komfyrtoppen. Etter dialog med forhandler kom en servicemann fra Miele på besøk, men han mener koketoppen er i skjønneste orden, og at den lange koketiden skyldes at vi bruker en kjele som er mindre en kokesonen. Vi håper derfor kvalifiserte sjeler i BB-panelet kan gi oss litt innsikt:
Vi har følgende koketopp: http://www.miele.no/no/husholdning/produkter/9712_km_5954_utgatt_produkt-22460.htm?highlight=km%205954. De to sonene vi har brukt til å teste har følgende data:
Venstre foran
- Kjelestørrelse: 180-280 mm Ø
- Effekt på 9: 2400 watt
- Effekt på Booster 1: 3000 watt
- Effekt på Booster 2: 3700 watt
Høyre foran
- Kjelestørrelse: 140-200 mm Ø
- Effekt på 9: 1850 watt
- Effekt på Booster 1: 2900 watt
Kjelen som er brukt i testen er en Høyang Polaris Party 6 liter beregnet for induksjon (http://www.hoyangpolaris.no/web/hoyangpolariswww.nsf/no/kok_&_stek_party_sortiment_kasserolle_60_l). Denne har diameter på 21cm i bunn.
Vi har testet hvor lang tid det tok å koke opp 2 liter vann på de to platene på hhv nivå 9 og høyeste boosternivå. Resultatet var følgende (tilgjengelig makseffekt i parantes):
Tallene taler for seg selv. Dobler jeg effekten (fra 1850 til 3700 watt) tar det 2,5 ganger lenger tid å koke opp vannet...
Er det virkelig sånn at så mye effekt forsvinner når man ikke dekker hele sonen? Kjelen vi bruker er godt innenfor størrelsen sonen er beregnet på/spesifisert for (210mm mot minimum 180mm).
Om jeg forutsetter at tilgjengelig effekt er distribuert likt utover arealet på sonen, kan jeg regne ut reell effekt kjelen klarer å utnytte:
Også her er det noe som ikke stemmer. Noen med kvalifisert innsikt å dele? Vi har som sagt ikke reagert på dette tidligere - og vi har brukt samme kjele hele veien - men det er vanskelig å argumentere med.
/r
Vi har i det siste reagert på at det tar lang tid å koke opp vann på den største sonen på komfyrtoppen. Etter dialog med forhandler kom en servicemann fra Miele på besøk, men han mener koketoppen er i skjønneste orden, og at den lange koketiden skyldes at vi bruker en kjele som er mindre en kokesonen. Vi håper derfor kvalifiserte sjeler i BB-panelet kan gi oss litt innsikt:
Vi har følgende koketopp: http://www.miele.no/no/husholdning/produkter/9712_km_5954_utgatt_produkt-22460.htm?highlight=km%205954. De to sonene vi har brukt til å teste har følgende data:
Venstre foran
- Kjelestørrelse: 180-280 mm Ø
- Effekt på 9: 2400 watt
- Effekt på Booster 1: 3000 watt
- Effekt på Booster 2: 3700 watt
Høyre foran
- Kjelestørrelse: 140-200 mm Ø
- Effekt på 9: 1850 watt
- Effekt på Booster 1: 2900 watt
Kjelen som er brukt i testen er en Høyang Polaris Party 6 liter beregnet for induksjon (http://www.hoyangpolaris.no/web/hoyangpolariswww.nsf/no/kok_&_stek_party_sortiment_kasserolle_60_l). Denne har diameter på 21cm i bunn.
Vi har testet hvor lang tid det tok å koke opp 2 liter vann på de to platene på hhv nivå 9 og høyeste boosternivå. Resultatet var følgende (tilgjengelig makseffekt i parantes):
Nivå 9 | Booster | |
Stor sone | 25 min (2400w) | 23 min (3700w) |
Liten sone | 9 min (1850w) | 5 min (2900w) |
Tallene taler for seg selv. Dobler jeg effekten (fra 1850 til 3700 watt) tar det 2,5 ganger lenger tid å koke opp vannet...
Er det virkelig sånn at så mye effekt forsvinner når man ikke dekker hele sonen? Kjelen vi bruker er godt innenfor størrelsen sonen er beregnet på/spesifisert for (210mm mot minimum 180mm).
Om jeg forutsetter at tilgjengelig effekt er distribuert likt utover arealet på sonen, kan jeg regne ut reell effekt kjelen klarer å utnytte:
Nivå 9 | Booster | |
Stor sone | 25 min (1350w) | 23 min (2100w) |
Liten sone | 9 min (1850w) | 5 min (2900w) |
Også her er det noe som ikke stemmer. Noen med kvalifisert innsikt å dele? Vi har som sagt ikke reagert på dette tidligere - og vi har brukt samme kjele hele veien - men det er vanskelig å argumentere med.
/r
Kokte 2 liter vann i en 20 cm kjele på det største feltet. Feltet er 21 cm og har størrelsebegrensning på 210-180 cm. 3600 w på boost.
Brukte rett over 5 minutter til det begynte å boble, 7,5 min til det fosskokte.
Skal teste en 16cm kjele på samme plata nå. Brukte ca 6,5 min til denne fosskokte.
Men i utgangspunktet tror jeg den råtassen som startet tråden har all den kvalifiserte innsikt han trenger til å konkludere med at han har rett, og servicemannen har feil!
Det er noe galt med den sonen.
Hilsen en som ikke har annen innsikt en et par semester med termodynamikk...
Dette kan jo bli en fornøyelig tråd om flere enn deg begynner å teste :-)
/r
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
Har man ikke det rett fra krana nå for tiden?
MEN 25 minutter for å koke opp en kjele med vann på induksjon må åpenbart være alt for lenge.
Til sammenligning pleide vi å varme litt vann i en liten smørsmelter når vi laget grøt til småtten tidligere. Det tok mindre enn et minutt å fosskoke et par dl med vann. Grunnen til at jeg nevner det er at smørsmelteren er betraktelig mindre enn kokesonen. Men det har åpenbart ingen betydning. Dette er den minste kokesonen på vår ovn.
Så, et annet sammentreff (?). Vår største kokesone (booster) bruker vi omtrent ikke. Det tar betraktelig lengre tid å koke opp vann på den sammenlignet med de mellomstore. Jeg pleier å koke opp på de mellomstore eller den minste - så flytte over på den største dersom det skal putre en stund. Den største er lengst inne fra kanten, enklest å gjemme bort ting som skal koke en stund.. Men å koke opp på den - glem det.
Vi har induksjonstopp fra ASKO.
Bosch koketoppp
Ikea 365+ kasserolle 5l, ø 18cm, 2,2l (ikke spør hvorfor), 2stk identiske kasseroller.
Største kokesone ø21cm, 5,5-6minutter.
Minste kokesone ø15cm, 8-8,5minutter.
Effekt må jeg evt sjekke, boost på begge.
Be Miele om å suge seg!
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
Hvis jeg av dette tolker at effekten kun er tilgjengelig i den ytterste ringen på plata (altså mellom 18 og 28 cm) så vil den delen av 21cm-kjelen som ligger innenfor effektbeltet dekke 25% av "effektarealet", og det tilsvarer en nettoeffekt på 950 watt. Drar vi den ett hakk lenger og sier at den ytterste centimeteren av kjelen ikke er magnetisk er vi nede i 600 effektive watt...
Jeg har derfor gjort en test til. Vi har en pinnekjøttkjele som er 25 cm i diameter. Fyller jeg denne med 2 liter vann og setter den på booster på den store sonen tar det 3,43 minutter å koke opp vannet! Den samme kjelen på den lille plata bruker 4,53.
Det virker rett og slett som om antagelsen over er korrekt, og at det er særs viktig å "fylle ut" sonen. Spørsmålet da er hvem som gidder å kjøpe en koketopp med 28cm sone - det eneste den kan brukes til er stekepanna og absurd store kjelenr, og etter resultatene å dømme går det akkurat like fort å koke opp stor kjele på en for liten sone.
Dette endrer heller ikke det faktum at jeg mener ting har endret seg over tid. Nå må jeg tenke litt her...
Det må være slik at det er full effekt på arealet ut til 18cm, og deretter fordeles noe av effekten utenfor avhengig av hvor stor kjele som står på. Nå er det noe galt med den innerste delen av sonen slik at det ikke slippes til noe effekt her.
/r