11,241
12
3
Styrke på ventilator
1
Kongsberg
1
Nokon med formeining om kor sterk ein ventilator bør vere, i forhold til rommet den skal plasseres i? Skal montere kjøkken i eit allrom - rommet er på ca 50 kvm totalt - har det noko å si for styrken?
7x7x2.4 = 117,6
Så tar du 117,6 og ganger opp med 10, da får du svaret for hvor mange kubikk ventilatoren i teorien må dra.
Snakker dere om avtrekk over komfyren. Jeg har undret litt på dette. Jeg har ca 66 kvm rom og 3,5 meter under taket.
Mener du vifta skal dra 2.310 kubikkmeter?
Dette kan umulig stemme i praksis. Monteringssted betyr mye for hvor kraftig den må være: Vegg eller hjørnemontering krever mindre effekt, mens fritthengende stiller krav til mer effekt. Jeg ville tatt en telefon til en kjøkkenleverandør og sjekket. Aasg må jo i tilfelle ha en ventilator som ikke finnes...
Bruk av kjøkkenhette
En effektiv kjøkkenhette med vifte er viktig for å hindre at matos sprer seg i boligen. Den avsugde luftmengden kan være opptil 400 m3 pr. time. Av ventilasjonstekniske grunner bør kjøkkenhetten stå så lavt som mulig over komfyren. For å få gode arbeidsforhold bør underkanten av hetten ikke være lavere enn 500 mm over komfyren, se fig. 16.
For å få et effektivt avsug, bør man prøve å hindre at luftstrømmen opp fra komfyren forstyrres. Det kan man gjøre ved å:
- lukke vinduer og dører i kjøkkenet under matlagingen
- montere nedfellbare skjermer foran eller rundt hetten
- plassere komfyren i eller nær et hjørne i kjøkkenet
Det er også en fordel å plassere grytene på de komfyrplatene som er nærmest veggen.
Kjøkkenhetter er utstyrt med fettfilter for å samle opp fettet før det avsettes på viftehjul og i avtrekkskanal. Fettfilteret må kunne tas ut og rengjøres med vanlig såpevann. Rengjøringen bør foregå jevnlig (hver måned).
Det kan gjerne bli fint, men ikkje særlig funksjonelt når det gjeld å bli kvitt steikeos.
Den avtrekksventilatoren jeg har trekker maks 800 kubikk/time når den går på full guffe. Den kobler jeg opp mot ventilasjonsanlegget slik at når avtrekket går så stopper ventilasjonen.
Da spres ikke dampen så mye før den når den fritthengende avtrekksventilatoren.
På kjøkken med rundt 15 kvm stemmer det sikkert greit.
Jeg lurer på om det er andre forutsetninger hvis man har ventilator med kullfilter , sånne fancye fritthengende,jeg ser at de ikke har den helt store kapasiteten(fra 270M3/h-ca.400M3/h) mens jeg mener å ha sett noe om at man bør ha min. 6-800M3/h på max.Kanskje det ikke trengs så mye utskifting hvis luften/stekeosen "bare"skal renses igjennom ett kullfilter?Noen som vet ?Eller har erfaringer med disse "fancye" fritthengende, og om det er et min. krav for de?
Jeg bare spør litt