1,446    25    1  

Vakuumeringsmaskin/skuff erfaringer

KE
 3,673     Hordaland     0
Vurderer en vakuumeringskuff og er på jakt etter tips om bruken av slike. Har begrenset erfaring med dette selv.
Ønsker også anbefalling av tilbehør, som bokser og poser. Gjerne butikker som selger.

Såvidt jeg har fått med meg kan man gjøre følgende:
-vakuumere poser for lang holdbarhet
-vakuumere "syltetøyglass" med orginalt lokk i metall
-vakuumere matvarer i sin orginale pose, eksempelvis en chipspose
-forsegle malingspensler i pose
-dele opp matvarer og vakuumere i mindre porsjoner
-lage sauser etter skippertaksmetoden og vakuumere porsjoner
-sous vide
-vakumere flasker som er åpnet

Men hva med salat, kan man lage salat i større skala og vakuumere i beholder for å forlenge holdbarheten, tenker da både til hverdags og i forbindelse med tilbereding av større middag dagen før dagen.

Er det best med lange ruller eller ferdigoppdelte poser? Hvor handler man og hvordan vet man om posene tåler koking?

   #1
 627     Bærum     0
Jeg har brukt vakuummaskin stort sett for å tilberede sous vide, og synes det er best med rull. Da kan du alltid lage den størrelsen som passer, og det er ikke noe stort offer å forsegle i to ender framfor en!
Har kjøpt ruller på CO, Jernia og Elkjøp. Har vært en type hvor forseglingen har vært litt skranten, og som har medført lekkasjer, men det kan jo være at jeg også har vært litt slurvete og fått litt søl der forseglingen skal være.
   #2
 367     Tromsø     0
Jeg bruker min vakuumeringsmaskin mye. Jeg kjøper mye rund fisk som jeg porsjonspakker, kjøttstykker som jeg lager kjøttdeig og andre produkter av som skal fryses, og lager en del pålegg som posjonspakkes og fryses. En slik maskin er helt supert for å forlenge levetiden på maten, men min maskin fra OBH nordica er jeg ikke fornøyd med. Den bruker for lang tid, kan miste vakuum og overopphetes for lett. Når du skal pakke 20 pakker kjøtt så blir du ganske lei av å stå og vente på at maskinen skal kjøle seg ned. Jeg anbefaler å bruke poser. Jeg brukte mye rull før, men det tar for mye tid, og resultatet blir bedre med poser siden du forsegler selv på bare en side. I tillegg tror jeg poser er billigere enn å bruke rull. Jeg har rull liggende til helt spesielle ting som lammelår ol. Men det er jaggu ikke ofte jeg får bruk for den. Har ikke sett sånn vakuumskuff før, det såg snedig ut. Uansett hva du velger så anbefaler jeg å kjøpe en maskin med god forsegling, enten veldig brei forsegling eller dobbelt forsegling. i tillegg vil jeg anbefale en maskin hvor du bare trenger å legge lokket på uten å måtte trykke lokket i lås.
KE
  (trådstarter)
   #3
 3,673     Hordaland     0
EIDart:
Hvordan gjør du det med ruller i praksis, klipper til ønsket lengde og limer ene enden med det samme? Er det vakuumskuff du bruker eller bordmaskin? Er det med lokk du har?

Paulus:
Så du bruker bare rull der posene blir for små da?
Jeg mener man bare legger lokket nedpå også forsegler den seg selv når den vakuumerer.

Har dere prøvd å vakuumere i beholdere, da må den jo pumpe ut luften via slange men er vel kanskje greit til salat og annen mat som ikke liker å presses sammen.
   #4
 117     0
Det finnes to hovedtyper av vakuumeringsmaskiner, edge vacuum sealers er disse man får kjøpt på jernia,elkjøp etc,gjerne for under en tusenlapp.

Den andre typen er kammervakuumpakkere. Vakuumskuffer er en variant av kammervakuumpakkere.

Edge maskinene er mye billigere,men funker hovedsaklig på noenlunde tørr mat. Hvis man vil pakke supper, sauser,kjøtt med marinade etc må man ha en kammervakuumpakker.

Vakuumskuffene er gjerne litt dyrere enn bordmodellene av kammervakuumpakkere,men er samtidig litt dårligere egentlig. Fordelen med en vakuumskuffe er at den alltid er der lett tilgjengelig. Ulempen med vakuumskuffer er at de har færre innstillinger og ikke gir like høyt vakuum. For sous vide trenger man ikke høyere vakuum enn det man får med en vakuumskuff. Eksempel på ting som ikke funker med vakuumskuffe er komprimert vannmelon eller komprimert agurk,her trenger man kraftigere vakuum.
   #5
 367     Tromsø     0
Paulus:
Så du bruker bare rull der posene blir for små da?
Jeg mener man bare legger lokket nedpå også forsegler den seg selv når den vakuumerer.



Ja, bruker kun rull hvis posene er for små eller jeg er fri for poser. Det er sjelden de minste posene til OBH blir for små ved normal bruk. Du får sikkert 2 kg kjøtt i de små posene om ikke mer. Fordelen med rull er at man kan være mer "miljøbevisst" siden du kun bruker den mengden plast du har behov for. På ferdige poser bruker jeg å kutte bort en god del plast som er overflødig på hver pose. Men jeg er usikker på hva som er verst. Resirkulering av litt plast eller den ekstra strømmen man bruker for å forsegle posen to ganger ekstra.
   #6
 627     Bærum     0
EIDart:
Hvordan gjør du det med ruller i praksis, klipper til ønsket lengde og limer ene enden med det samme? Er det vakuumskuff du bruker eller bordmaskin? Er det med lokk du har?

Bruker bordmaskin (OBH). Ja, bare klipper til ønsket lengde når jeg skal bruke den. Maskinen skal også kunne brukes på beholdere/flasker, men det har jeg ikke testet.
KE
  (trådstarter)
   #7
 3,673     Hordaland     0
Forstår det slik at poser til vakuumskuffer er betydelig rimeligere enn poser for slik uten kammer.

   #8
 367     Tromsø     0
Forstår det slik at poser til vakuumskuffer er betydelig rimeligere enn poser for slik uten kammer.


Det stemmer sikkert det. Men hvis man vurderer en vakuumskuff til 20-30k så er det ikke prisen på posene som er avgjørende.
KE
  (trådstarter)
   #9
 3,673     Hordaland     0
Vet ikke hva slike poser koster bare så en youtubevideo der prisforskjellen ble fremhevet. Det er litt dumt om hver pose koster en femmer, bedre med 10 øre.
Jeg tror også det blir enklere å ta i bruk en vakuumskuff til en enkel oppgave fremfor å dra frem en bordmodell fra skapet. Sånn sett vil man kanskje bruke det oftere?

Hadde vert morro med matboks som fungerer i vakuumskuff, helst uten bruk av slange.
   #10
 117     0
Fordelen med vakuumskuffer er at de er optimalisert for daglig pakking, er praktisk og enkle og bruke og ser fine ut. De er dog en del dyrere enn bordmodeller. Vakuumskuffer bør kjøpes når det er salg, messetilbud etc, da er det gjerne 25-30% rabatt.

Fordel med bordmodeller (av kammervakuumpakkere) er at man kan komprimere mat og ikke bare pakke den (muligens ikke med enkelte av de billigste modellene) og de er en del billigere en vakuumskuffer. Hvis man ikke har plass til å ha den på kjøkkenbenken hele tida så er det jo litt mer upraktisk og bruke den til pakking av mat i hverdagen.

De posene koster vel en krone eller to og ofte kan man bruke de flere ganger.

Hvis man er bekymret for poseprisene er det alltids mulig å bestille et tonn med poser fra alibaba, koster vel rundt det samme som kanskje 50-100 pakker poser fra butikk Grin