#11
 141     Oslo     0

Veaplan: 40-60% ved vasken? Har dere ikke oppvaskmaskin? Hehe


Hehe. Tallene er fra Franke, og de selger vasker vettu, de vil heller at du skal ha to kummer og ei vaskebalje enn en oppvaskmaskin Wink
Signatur

   #12
 1,019     Rogaland     0
Apropo to kummer, ikke undervurder nytten av to kummer, eller en pluss en halv. Et "must" på mitt kjøkken i alle fall...så klart i tillegg til oppvaskmaskin Smile Kjekt å ha en plass til vask og stell av grønsaker selv om det skulle befinne seg skitne greier i den andre kummen samt til avrenning av mat eller andre remedier.
Signatur
   #13
 28     Bergen     0
Hei, hadde latt kjøleskap og ovn/micro bytte plass. Kortere vei til disk når du skal smøre deg en brødskive:-)
   #14
 126     Nordland     0

Hei, hadde latt kjøleskap og ovn/micro bytte plass. Kortere vei til disk når du skal smøre deg en brødskive:-)

Men lengre vei når du skal løfte ut av stekovn/micro. Bør være kortest mulig, da det kan være varmt.
Signatur
   #15
 6     Rogaland     0
Hvor bred er benkeplaten på øyen? Ville absolutt sett på en panorama koketopp for å få mest mulig plass til de som skal sitte ved øyen. Syntes ellers at kjøkkenet så veldig flott og praktisk ut Wink
   #16
 3,387     0


Det største usikkerhetsmomentet er om vi skal ha koketopp og ventilator på øya. Hva er ca pris på takventilator?


En god, stillegående takhengt ventilator som er kraftig nok til å ta unna for en åpen løsning ligger etter min erfaring på 15 000,- og oppover, med hederlige unntak i kampanjeperioder på mellom 10 og 15. Så ja, det fordyrer kraftig.

Jeg er enig med folk her som sier at koketoppen bør holdes unna øya om den skal brukes som spiseplass. Man må stå med ryggen mot folk i de minuttene man aktivt arbeider ved koketoppen, men tall som Franke gikk ut med for en stund siden viser at bare 15-20% av tiden på kjøkkenet tilbringes foran koketoppen, mens du bruker 40-60% av tiden foran vasken.. og husk at en takhengt ventilator vil være en visuell sperre mellom deg og gjestene uansett.

Arrangerer du matkurs hjemme setter du koketoppen i øya og lar gjestene kose seg med kokkekunstene dine (samt nærkontakt med sprutende fett og stekeos) Hvis ikke, ta den et annet sted :)



Hvor du får en god takhengt ventilator med ekstern motor for 15 tusen lurer jeg jammen på. Bare det å byggeen skikkelig utvendig kapsling/hus tl den eksterne motoren koster minst 10 tusen. Så er det gjennomføringen gjennom taket som tar en del snekkertimer. Estimert til 5 tusen kroner. Det er en dag til å lage åpningen og en halv dag til å tette rundt. Så kommer selve ventilatoren og skal du ha en skikkelig en, med en fritthengende bør den dra minst 700 liter. Så skal det være elektrikerarbeid for vantilatoren trenger strøm til motoren som ligger på taket og strøm til lampene og styringen som ligger i selve enheten. Går fort noen timer der.

Så skal du vel ha luft inn i huset når du setter vifta på max, ellers er det ikke noe poeng med en vifte med stor effekt om den bare lager et vakum i huset og stanser opp. Hvordan skal du få luft inn? Trykkvakt på ventilasjonsanlegget som gir 150-200 liter er nesten bare en vits.
Da må du ha en elektrisk styrt dobbel ventil i veggen feks bak kjøleskapet. Det har bare godt av litt avkjølende luft av og til og så blir ikke lufta som kommer inn isende kall. En slik ventil må lages på bestilling. kr 6,500.- pr stk pluss elektriker 3 timer.

Dette høres ut som om jeg maler fanden på veggen, men dette problemet har jeg opplevd selv og har undersøkt og sett på hos flere som har problemer.


Angående det med fettsprut som enkelte er så opptatt av. Jeg la et papir utover benkeplata og freset/wooket kjøtt og grønnsaker med sterk varme/boost på koketoppen. Det at det nærmest spruter fett som ut av et maskingevær  ;D det er tull. Målt 20 cm fra koketoppen var det knapt at det var flekker etter at noe hadde truffet papiret.

Og med koketoppen på øya så kan en se mot gjestene og se under avtrekksvifta.  ;D

Om en legger opp koketoppen slik jeg har gort spruter det aldri fett bort til de to spiseplassene. I den ene enden av øya har jeg koketoppen med avtrekket over, så et felt med plate til arbeidsplass, så kommer kummen og rett overfor kummen er det to spiseplasser. Øya er ca 315 cm lang og 120 cm bred i ett stykke stein. Det er all benkeplassen vi har i kjøkkenet og det holder til å lage mat til opp til 30 personer av gangen har vi erfart.
   #17
 3,387     0
Jeg ville vurdert å lage en hel vegg av kjøkkenskap og kuttet ut benkeplate ved veggen og under vinduet.
Flyttet koketoppen og kummen ut på øyaog gjort øya litt kraftigere. Hatt avtrekket over øya. Men bryt mer med det kovensjonelle litt kjdelige oppsettet på hvordan en kjøkken "skal være".

Ta sjansen og våg å være litt moderne. Vi var det og jeg har aldri angret et sekund.

   #18
 141     Oslo     0


Hvor du får en god takhengt ventilator med ekstern motor for 15 tusen lurer jeg jammen på.



Jeg sa ingenting om ekstern motor.. jeg sa, derimot, at det var snakk om 15 000,- og -oppover- Smile Selvfølgelig er det systemet du beskriver det ideelle, men for de aller fleste blir det så dyrt at det blir nedprioritert.

Når det gjelder vifta og siktlinjer er det klart at om du skal henge ventilatoren så høyt at du kan se under den, så stiller det helt andre krav til den enn om den henger i standardhøyde 50 til 70cm, slik en "vanlig" vifteløsning vil kreve.

Interessant eksperiment med fettspruten, det skal jeg jammen teste neste gang jeg steker mine utsøkte hjemmelagde burgere! Wink
Signatur
   #19
 3,387     0



Hvor du får en god takhengt ventilator med ekstern motor for 15 tusen lurer jeg jammen på.



Jeg sa ingenting om ekstern motor.. jeg sa, derimot, at det var snakk om 15 000,- og -oppover- Smile Selvfølgelig er det systemet du beskriver det ideelle, men for de aller fleste blir det så dyrt at det blir nedprioritert.

Når det gjelder vifta og siktlinjer er det klart at om du skal henge ventilatoren så høyt at du kan se under den, så stiller det helt andre krav til den enn om den henger i standardhøyde 50 til 70cm, slik en "vanlig" vifteløsning vil kreve.

Interessant eksperiment med fettspruten, det skal jeg jammen teste neste gang jeg steker mine utsøkte hjemmelagde burgere! ;)


Du har selvsagt rett, beklager at jeg leste inn et ekstra ord der. Du skrev ingenting om ekstern motor.

Men poenget mitt er at en fritthengende ventilator blir ofte dyrt. Jeg syntes det var ufint rett og slett når jeg fant ut hva det ville koste for oss.

Ja legg ut matpapir, det er veldig avslørende.