392
5
2
Kjøkken i u-form med 4,2m bredde
190
Oslo
0
Jeg bor i et relativt kompakt rekkehus og skal nå bygge ut litt i andre etasje for å få bedre plass til kjøkken. Tilgjengelig areal er begrenset av trapp ca midt på gulvet, en kanal for avløp på venstre vegg samt en stolpe (90x90) til høyre som støtter en drager i taket. Slik er arealet:
Foreløpig skisse av kjøkken. Høyskap med ovn til venstre, 2x integrerte kjøleskap til høyre. Takintegrert ventilator over stekeplaten på kjøkkenøyen. 75cm dyp benkeplate mot vinduene.
Setter pris på alle innspill :) Hjørnet ved kjøleskapene er foreløpig litt problematisk, og så lurer jeg på om det blir for massivt med overskap «over alt».
Foreløpig skisse av kjøkken. Høyskap med ovn til venstre, 2x integrerte kjøleskap til høyre. Takintegrert ventilator over stekeplaten på kjøkkenøyen. 75cm dyp benkeplate mot vinduene.
Setter pris på alle innspill :) Hjørnet ved kjøleskapene er foreløpig litt problematisk, og så lurer jeg på om det blir for massivt med overskap «over alt».
Avstand til kjøkkenøy er anbefalt 120 cm. Alt mellom 90-120 cm går, men 140 cm er maks så 174 cm blir ekstremt.
Hvis det er passasje på nedsiden av trappen hva med å lukke siden mot kjøkkenet? Da kan du flytte kjøl/frys bort til avløpet, snu kjøkkenøyen 90 grader og så heller ha et L-kjøkken?
Jeg har vært opptatt av avstander mellom vask/kjøleskap/stekeplate, men har ikke tenkt på at 174cm kan være for langt mellom vask og benkeplate. Tenker at en halvmeter ekstra ikke har så voldsomt mye å si? Har i dag nesten fem meter mellom arbeidssone og kjøleskap …
Jeg har absolutt behov for lagring i overskap, og har vel lyst til å maksimere lagringsplass på tilgjengelig areal.
Ser ut som du har lært at nye kjøkken skal ha skuffer, det er ekstremt mye større plassutnyttelse i et skuffeskap enn gamle skapdør skap
Hvis du i tillegg snur kjøkkenøyen 90 grader slik at du ser rett på spisestuen når du står ved platetoppen kan du ha optimal avstand mellom kjøleskapet og kjøkkenøya. Du kan ha enda litt dypere kjøkkenøy, hvis du ønsker det, med f.eks. 60-skap på hver side slik at du kan ha barkrakker på motsatt side eller få utnyttet plassen til lagring (nå har du et dødområde mellom platetoppen og rekkverket). I tillegg kan du forlenge kjøkkenøyen mot vasken.
Dette med avstander har vært forsket på i flere tiår så det er gode grunner for at de er som de er. Bare google kjøkken og arbeidstrekant så skjønner du hvorfor. At du har en dårlig løsning i dag betyr jo ikke at du trenger å fortsette med det nå Dette er typisk ting folk ikke tenker på men irriterer seg veldig over når de flytter inn i nytt hus som f.eks. store bad med mye dødt areal midt i rommet eller for store avstander på kjøkkenet.