9 544    12    0  

Finansiering av byggekostader kreditt/lån/sparte midler?

 84     Oppdal     0
Lurer litt på hvordan folket her inne løser moderate og større byggekostader ifm. oppusning, utbygging, garasje, graving/hage/planering osv.

Man skal jo i tillegg betale huslån, billån(evt.), strøm tv internet, kommunale ting og statlige skatter, noen har også studielån og kredittkort og ikke minst barn!! Dette er utgifter som tar store deler av den månedlige kaka.

Så hvis dere nå skal bygge på huset, bygge ny garasje, grave ut tomta eller lage nytt bad/kjøkken, hvordan finansierer dere dette?

-Oppretter dere byggekonto og tar kostnadene på avbetaling? Ser for meg store renter på dette alternativet som et forbrukslån!?

-Tar dere innkjøpene litt etter litt og sparer hver mnd. forså å bruke utrolig lang tid på dette?

-Tar dere opp ekstra boliglån(refinansierer huset) og finansierer prosjektet slik?

-Eller har dere spikket og spart over mange år og casher ut alt på engang, kanskje med litt hjelp fra nær familie?

Ser for meg den vanlige mann i gata med 25k utbetalt i snitt pr. mnd. (50k for par).

Selv tjener jeg litt over dette, men samboer er lærling så samlet ender vi på 40-45 netto. Men huslån, faste utgifter og billån ender på 25 pr. mnd. og mat 6 tusen. Andre utgifter og ting og tang gjør slik at det aldri blir noe spesielt til overs. (noe må det/kan det jo spares på) :p
Jeg har planer om ny garasje, grave og rette 1mål tomt og bad :p Hehe.. Hvordan vil man kunne løse dette med en grei slagplan/taktikk? Smile
Signatur

   #1
 470     Eide på Nordmøre     0
Da vi bygde på huset for 2-3 år siden tok vi opp ekstra lån på boligen med sikkerhet i mine foreldres bolig. Dermed fikk vi "byggelån" med rentesats på ca 3,6% (boliglån ung i Nordea).
Etter byggeprosjektet viste ny takst at vi hadde tilstrekkelig sikkerhet i egen bolig og sikkerheten i mine foreldres bolig kunne slettes. Enkelt og grei prosess hvis man har foreldre eller andre som kan og vil stille sikkerhet.

Å finansiere et byggeprosjekt på kr 100.000 ++++ via avbetaling/forbrukslån/kredittkort må være absolutt siste utvei, du får gjerne 20-25% effektiv rente på slik finansiering.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 84     Oppdal     0
Sikkerhet er nok ikke problem, mine foreldre kunne stille sin bolig i sikkerhet da jeg kjøpte mitt hus for litt over 1 år siden. Men siden jeg fikk startlån hos kommune i tillegg som egenkapital så ble ikke det nødvendig, heldigvis.

Men hvordan går regnestykket ditt opp da, altså, betaler du mye mer ekstra i lån pr. mnd.?
Regner med du tok opp mellom 0-500 000,- og har samboer med begge "gjennomsnittlige" jobber(slik at jeg kan se for meg ca. inn/ut cashmessig med "vanlige" hverdager over en viss tid.)!? Smile
Signatur
   #3
 470     Eide på Nordmøre     0
Vi hadde en takst på boligen i forkant på 1,5 mill og ca 1,2 i lån. Vi utvidet lånet med 750.000, totallån ble altså kr 1.950.000. Med dagens rente og 20 års løpetid betaler vi ca 9.600 pr måned i rente og avdrag.

Vi har som deg netto utbetalt ca 45.000 i måneden, ett barn i barnehage og en i 1. klasse og halv SFO, et billån som trekker ca kr 1.700 i måneden, ett studielån som trekker ca 4.500 i kvartalet. Ingen romslig økonomi, men det går rundt.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 84     Oppdal     0
Åja.

"problemet" mitt da, er at jeg allerede betaler rundt 9 i huslån, da jeg kjøpte huset for det du har lånt på + det du hadde fra før:p I tillegg har jeg 3000,- i billån, unge som kommer om 10 uker og store utgifter på mat ettersom jeg kjører langtransport og gjerne spiser mye ute fordi jeg ikke kan lage stort annet enn brødskive i trailern :p I tillegg betaler jeg 3000,- til arb.giver for kurs og førerkort i mnd. Men det er en utgift som bortfaller om en tid.

Og vi lånte maxbeløp.. Så økonomien er forholdsvis trang. Men skal nok klare på et par tusen til i mnd. Spørsmålet er jo om jeg får lånt på litt til. Og hvis jeg tar en ny takst med nytt bad vil kanskje verdien på huset stige litt? Får da 2 bad å 1 do, mot 1 av hver idag..

Kan man regne mye verdistigning ca.?
Signatur
   #5
 827     Kongsberg     0
Dersom du ikke får refinansiert boliglånet er det nok lurt å utsette prosjektet en liten stund. Det er ikke lurt å pådra seg gjeld med høy rente (forbrukslån eller byggekonto). Da blir prosjektet plutselig veldig dyrt og risikabelt.

Hva med å utsette frem til du er ferdig med å betale arbeidsgiver 3000 pr mnd? Kandidat et være et alternativ?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 84     Oppdal     0
Ja, det tenker jeg å.. Er nok det beste å utsette garasjen i hvertfall til da, for da har jeg i det minste 3k jeg vet jeg kan bidra med ekstra i mnd. Er vel ferdig om et års tid med det så.. Har nå et prosjekt til neste år også da :)

Men slik som mindre prosjekter er det kanskje greit med byggekonto. For der har man som med et kredittkort, mulighet til å betale over fler mnd.

Tenker som så, at, sett at jeg handler alt til vegg(plater, panel, materiell) i en smell på byggekonto(med byggekonto får man gjerne litt rabatter, i tillegg til at man enklere får rabatt ved større kjøp), så betaler jeg ned det på 1-3mnd, siden man ikke handler veldig dyrt, men samtidig handler såppass stort at det er greit i forhold til resten av livet utenom oppusningen å ta det over et par mnd. forså å ta gulv/tak eller innredning etterhvert.
Dette vil jo selvsagt ta lengre tid, men slipper å ta opp dyre lån eller spare i lange tider for å ta alt på engang. Får jo også en viss progresjon å kan etterhvert se slutten da! Selvom det blir litt nå, litt da. For det vil jo ikke rente seg så altfor mye på et par mnd. Litt dyrere, jo, men det går vel opp i opp med rabattene man får kanskje :p

Men er også litt intr. i å lese hvordan andre løser disse utfordringene på fler forskjellige måter Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 84     Oppdal     0
Glemte jo å nevne at det snart er tid for feriepenger. Dette er jo også en variabel mange nok tar med. Istedet for å late seg i syden, så regner jeg med at mange bruker disse pengene som egenkapital eller innskudd i oppussings sammenheng Smile Og det er jo somregel en bra slump man kommer langt med! I hvertfall for mind del :p
Signatur

   #8
 6 561     Akershus     0
Mange på forumet er racere på Finn.no og andre kanaler. Ofte er det snakk om spell nye ting som selges billig av diverse årsaker. Pr. nå ligger det 5471 annonser i kategorien "Byggevarer og oppussing" på Finn-torget. Mye av det er nye varer som selges fra forhandler, men mye er også fra privatpersoner som eksempelvis har kjøpt for mye og har behov for å kvitte seg med overskuddsmaterialene. Så dersom man er villig til å bruke litt tid på å lete (og kjøre litt for å hente) kan man spare mye penger på det.

Les for eksempel tråden til ADAV (Fra rønne til hus), det er imponerende hva han har klart å få tak i via Finn.
Signatur
   #9
 58     Vest Agder     0
Her i gården er det oppussing med kun sparte midler. Jeg skal ikke ha mer gjeld. Er 29 og har 1.300.000 i gjeld. Håper å være gjeldsfri til jeg er 45. Sittet med hus i 8 år og lånte den gangen 1.500.000, så det har gått litt tregt med nedbataling, men jeg prøver å spare endel. Vi har hatt snekkerarbeid til røft regnet 300.000 (nytt undertak+ny gesims) Alt i oppsparte midler. Jeg tar det ikke så tungt om jeg bruker noen få ekstra år på å betale ned, jeg prioriterer å spare noe penger og så pusser jeg nå opp 1 og 1 rom om gangen.

Greit å ha litt ekstra på koto i tilfelle  Wink
   #10
 54     0

Tenker som så, at, sett at jeg handler alt til vegg(plater, panel, materiell) i en smell på byggekonto(med byggekonto får man gjerne litt rabatter, i tillegg til at man enklere får rabatt ved større kjøp).


Pass på å ha kontroll på hva du bestiller/handler, for disse summene har en tendens til å øke rimelig fort når man først begynner.