(trådstarter)
   #31
 190     0
Takk for hyggelig svar :)

KLvelden har gått med på å borre seg gjennom gipsen. Traff heldigvis ikke stendere (score!)... Det hadde forsåvidt ikke vært et direkte problem; men lettere å bare grave ut isolasjonen :)

Utlektingen var forsåvidt ikke mer enn 6.5cm, noe som vil si at selve stålet vil gå 2 cm. lenger inn i betongen enn tenkt... Forhåpentligvis går den ikke langt nok inn i isolasjonen til å lage en kuldebro fra utsiden....

Litt dokumentasjon:


Laserkontroll for å se at alt er på linje:



Hull gjennom gipsen. Dampsperren synes på baksiden:



For å være minst mulig inngripende ovenfor dampsperren har jeg fylt godt opp med akryl mellom gipsen og dampsperren rundt hullet.



Neste skritt blir å kutte dampsperren langs kanten av hullet og fjerne isolasjonen... Smile

   #32
 869     0
Har du regnet på hva totalprisen på dette kommer til å bli?
Signatur
  (trådstarter)
   #33
 190     0
Mariana:

Prisoverslaget ser slik ut:
Produksjon og leveranse av bordplate: 5300.-
Produksjon og leveranse av stål: ca. 1800.-

Kjerneborring: Who knows Smile..... Firmaet gjør det "mest på gøy", og dersom vi skulle brukt deres ordinære priser hadde det kommet på et "par hundre kroner" pga. det kun er 50cm totalt som skal kjerneborres... Vi har blitt enige om at de får "greit betalt", og egentlig bare betalt dersom resultatet blir bra... Ryker det borr må vi dog dekke dem selv (pga. det borres tørt og ikke med vann som de selv ønsker....)

Så rett i underkant av 10.000 vil jeg tro.... De dyre elementene er jo iMacene som skal henge over (2 stk 27") :)

   #34
 869     0
Det var ikke så ille.  Trodde det kom til å bli sykt dyrt pga kjerneborringa. Får bare krysse fingrene for at borra holder.
Signatur
   #35
 3,412     Akershus     0
Spenningen stiger! 

Vi regnet på bøyemomentet på stålet, og det skal gå bra. 

Men har noen regnet på hullkanttrykket i betongen? 

Tipper at når det legges vekt på platen vil det gå av et skår av betongen under hver stålstang der de går inn i veggen.  Jeg tror det er lurt å følge med på akkurat dette punktet; hvis disse skårene blir store er det et dårlig tegn. 
Signatur
   #36
 2,264     0
Antar firmaet som borrer tenker på dette, men borlevetiden øker betraktelig hvis de dypper borret i vann med jevne mellomrom. Varme dreper boret, og denne nedkjølingen hjelper mye på levetiden. Vannet vil fordampe med en gang, da boret er varmt, men du senker temperaturen betraktelig med ett dypp i vannet.
  (trådstarter)
   #37
 190     0
Hei igjen, og takk for gode tilbakemeldinger!

Dagen har gått med til videre forberedelser.... Kjerneborringsfirmaet skulle vært her før 11, men ringte nettop og sa de blir forsinket... I verste fall får de bare kommet innom og kikket men må la arbeidet vente til over helga (dette blir litt minikrise, da stuen står "på hodet" mens jeg venter på å få montert, og vi får overnattingsbesøk fra mandag av... Så håper det er på plass til da...

Jeg var først en tur hos Motek for å skaffe passende lim. Dette var mye dyrere enn jeg hadde forventet (1150.- for tre stk Hilti tuber). I tillegg måtte jeg ha spesiallimpistol (Hiliti HDM 330)... Sistnevnte fikk jeg dog lov til å låne med hjem gratis av Motek (Utrolig god service(!!!)) slik at jeg slapp den store investeringen kun for en halvtimes jobb.



Jeg har også forberedt selve stålet ved å ripe det godt opp og rense med Aceton for at heften skal bli så god som mulig:



En utfordring som faktisk var større enn forventet var å få merket "senter" for hvert stål i selve betongen. Det er vanskelig å komme til murveggen for å "tegne rundt" når stålet er på plass bak gipsen, og jeg ville ikke gjør "ett og ett stål" i tilfelle jeg sideforskyver de uforvarende. Det skal borres med 35mm og siden stålet er 30mm bredt så tilsier det at senter maksimalt kan være 2,5mm "off".


Enden på visa ble at jeg først festet møbelknotter i senter av hvert stål:
,

hvorpå jeg etterpå presset på plass en tegnestift hvor hodet var påført superlim. Jeg skjøv deretter bordplaten inn mot veggen slik at alle stålene og tegnestifthodene kom i kontakt med betongen samtidig. Når jeg fjernet bordplaten igjen så satt alle tegnestiftene igjen og definerte senter for hvert enkelt stål... Forhåpentligvis Smile..... Amatørmessig? Absolutt, men forhåpentligvis fungerte det greit!


Angående hullkanttrykk så visste jeg ikke at dette var et uttrykk en gang  ::) ...



Kan det være en løsning at jeg fester flate spikerblikk rundt selve hullene med tokomponentlim for å forhindre oppsprekk og bevegelse? Jeg har denne typen liggende fra før:



Ellers skal jeg nevne det å dyppe boret i vann for borrefolkene når de kommer - takk for tipset!


   #38
 3,412     Akershus     0

Angående hullkanttrykk så visste jeg ikke at dette var et uttrykk en gang  ::) ...

Maskiningeniører bryr seg om hullkanttrykk ved nagleforbindelser og noen skrudde forbindelser.  Jeg har noen fjerne minner om noen forelesninger om slikt...  Jeg vet ikke hvordan betongfolket tenker, så kanskje dette ikke er riktig ord på riktig sted, men jeg fant ikke noe bedre.  Ihvertfall har jeg sett at betong kan gå i stykker på kanten av hull.  Jeg liker ikke at ting går i stykker :-)



Kan det være en løsning at jeg fester flate spikerblikk rundt selve hullene med tokomponentlim for å forhindre oppsprekk og bevegelse?

Det høres ut som en god ide.  En mulig effekt er at betongen forsterkes slik at det ikke går av noe skår; det oppnår du ved å feste bllikket et par millimeter under stålakselen.  En annen mulig effekt er at akselen blir liggende i kontakt med spikerblikket, slik at det i større grad blir spikerblikket som faktisk bærer akselen - i så fall vil det sterkeste være å bruke et ganske stort blikk og feste det med skruer. 
Signatur
  (trådstarter)
   #39
 190     0
Hei igjen,

jeg skal høre med borrefolkene hva de anbefaler ift spikerblikket Smile...


Ellers ringte jeg og purret på dem kl 15:00 i ettermiddag, etter at de skulle vært her et sted mellom "9 og 11".... (De ringte forsåvidt kl 11:30 og sa at de ble forsinket, men allikevel"....

Borrefolket: "Eeeh.. ja.. Jo.... På mandag da kanskje?

Jeg: "Nei, da er jeg på jobb."

Borrefolket: "Ja uti neste uke da en annen dag...."

Jeg: "Det funker egentlig ganske dårlig da jeg har lånt verktøy til den videre jobben og stua er full av verktøy, støv & gulvbeskyttelse... Og vi får besøk i neste uke. Avtalen var i dag."...

Borrefoket: "Eeh. Ja vi får snakkes på søndag kveld...."...


AAarg. Muppets....!

Jeg hadde et svært negativt inntrykk av "håndverkere og tidsbegrep" før jeg bygget hus, og det har blitt kraftig forverret siden jeg har vært gjennom husbyggeprosessen..... Og det sier litt med tanke på hvordan utgangspunktet var....

Jaja, god helg alle sammen!

  (trådstarter)
   #40
 190     0
Ellers har jeg begynt å få litt kalde føtter rundt dette med dampsperren....


Konsekvensne blir såpass stor dersom det blir kondens i veggen, at jeg føler behov for å ihvertfall prøve å tette igjen så godt jeg kan ....

Er det noen som kan anbefale meg en god fremgangsmåte for å oppnå dette? Bør jeg forsøke å dekke f.eks. halvparten av hullet med teip (festet mot baksiden av dampsperren) før jeg setter inn stålet, slik at teipen vil "hvile" mot stålet...? Og at jeg deretter kan fuge mellom teipen og stålet med f.eks. Tec-7 (er denne damptett?)...

Eller skal jeg bare fylle opp med byggeskum i hullet og legge Tec-7 eller noe annet utenpå?

Alle forslag mottas med (stor) takk! Smile