249    20    0  

Gelender til svingtrapp

 29     0
Vi har akkurat kjøpt en hytte med en 180 graders svingtrapp mellom 1 og 2 etg. Det er ikke gelender på siden som ikke er inntil veggen. Jeg prøver å finne ut hvor man kan kjøpe overliggere med passende bue, uten å lykkes. Har dere noen tips til hvor man enten får kjøpt dette, evt. en annen løsning til å lage gelender?

Jeg lurer også på hvordan det er best å feste stolpene til vangen (de som skal holde overliggeren)?

   #1
 551     Akershus     0
Om du får sett Sinnasnekkeren episoden som gikk i går, så lagde han faktisk gelender selv i den episoden.
Lagde en pappmal av trappevangen for å få samme bue, og lagde gelender ut av tre lag kryssfiner som ble limt sammen. (mener det var kryssfiner).
   #2
 15 646     Akershus     0
Her er 180 trapp, åpning mellom vangene ca 33cm, håndlaget av dykrig tappesnekker. Håndrekke er på de rette strekningene sammenlimt av to bord på kant. I svingene er brukt stykker sammenlimt av 3-4 biter, fremstår som heltre.

Rettstykke og sving er øyensynlig hun buttlimt. I svingene buler håndrekka noe opp, mao ikke lik vangen som faller jevnt. Jfr trappesnekker er dette riktig for å få et mest mulig naturlig løp for hånda når du går..
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 29     0
Takk for svar begge to! Skal prøve å finne den episoden av sinnasnekkeren.

KjellG, i svingen, er det brukt buede bord? Eller er det brukt rette bord, så det blir en slags "kantete" sving?
   #4
 15 646     Akershus     0
Det er limt sammen en stor kloss. Av denne er det skåret ut en fin sving akkurat som de rette stykkene av gelenderet. Stykkene er trolig satt sammen slik at en får litt kryssfinervirkning. Det blir dermed litt tendenser til tverrved slik at stykket må sages, files og pusses med sandpapir, ikke høvles.
Signatur

   #8
 15 646     Akershus     0
Da har jeg målt litt. Kan se ut til at håndrekka står i samme høyde over vangen hele veien på de rette stykkene. I svingen løper håndrekka noenlunde rett inn i svingstykket, men går så litt opp for å komme «opp på håndrekka etter svingen. Legg merke til stolpene: den siste rett før svingen, den neste rett etter svingen. Ingen i selve svingen, vrien å tilpasse.

Er usikker på om trappesnekkerens utsagn er rett eller om det var en påstand ut fra hvordan han laget trapper.
Signatur
   #10
 15 646     Akershus     0
Utvilsomt en utfordring for en amatør. Ikke fordi det er veldig vanskelig, men et spørsmål om erfaring og ikke minst tilgang på egnet verktøy. Det er forskjell på å spikke en Crocketkule med tollekniv kontra å drei den i dreiebenk med kuleapparat.

Her et eksempel på kombinasjon av grov Gjedesag og koping:

Gelender til svingtrapp - 3924E2A2-BAD4-4701-B03E-D83067D7EE3F.jpeg - Lille
Signatur