473    20    1  

Hvordan fikse spikerhull på "tømmervegg"

 266     0
Hvordan fikse spikerhull på "tømmervegg"  - 22448619_10155637427811425_8616862971655760868_n.jpg - Raimoon

Jeg fikk meg en overraskelse når jeg begynte oppussingen av leiligheten - forventet reisverk og møtte på solid plankebygg i stede. I grunn en hyggelig overraskelse. På dette har det vært spikret porøsplater tidligere, og det var tydeligvis salg på spiker den dagen dette ble montert. Jeg har lyst til å beholde disse veggene på et par av sidene, men jeg syntes det er vel mange spikerhull i dem. Ikke sikkert det egentlig er et problem, men for å være proaktiv: er det en god måle å tette disse spikerhullene på uten sparkel, siden jeg ikke skal male veggene? Jeg mener å ha hørt noe trefarget harpiks, men har aldri sett det. Er det noe som man kunne bare dyppet i spikerhullene? Finns det noe annet? 
Signatur

HSt
   #1
 16 757     Sørum     0
Er det etterisolert ute ? De porøse platene du har fjernet er del av isolasjon/vindtetting av konstruksjonen, vi hadde slike vegger på hus fra '33 når jeg bodde i Trondheim.

Er det isolert ute får du nå mye større luftlekkasjer utover i veggen med større risiko for kondens. Er det ikke tillegsisolert så har du redusert isolasjonsverdien i veggen en del. Det var de originale veggene der jeg bodde, det var selvfølgelig ikke dagens isolasjonsstandard, men det var overraskende hvor mye isolasjonsverdi det var i slike vegger.

Ved påforing inne duskuteres det om en ikke skal ha dampsperre når en gjør en slik jobb.
   #2
 289     0
Kan bruke tre "på tube". Selges på Obs bygg. De MDF-platene du har fjernet ble regnet som etterisolering fra 50-tallet. har revet en hel del av dette i mitt eget hus og et fra 20-tallet. Tømmerveggen som du har der er 36mm tykk. Solide saker, men ulempen er at man ikke får lagt skjult el-anlegg.
  (trådstarter)
   #3
 266     0
Jeg kjøpte denne leiligheten av en verge i 2009 grunnet helsetilstanden til eier, men det ble nevnt i en bisetning at huset skulle ha blitt etterisolert utvendig når bordkledning og vinduer ble skiftet en gang, jeg gjetter for 10-15 år siden. Ser jeg opp langs grunnmuren så er det lektet ut, og jeg syntes jeg skimter slike gipsplater som dem bruker på moderne bygg som vindsperre helt innerst. Leiligheten er 68 kvm og vi holder varmen året rundt med en 2 kw oljeovn, så det er på ingen måte en kald leilighet i det minste. (1 etg, kald kjeller under, leire i gulv, 3/4 vegger ut, i Bodø)

Tømmerveggen jeg har er er minimum 8 cm tykk, da møter jeg på innfestningen til vinduet og får ikke målt lengre, men ut i fra at vinduet er festet der så må den jo enten være flere lag eller enda tykkere.

Vi skal ta å lekte ut og kle den ene langveggen som ikke vender ut med gips (rommet er 4x8m), også grublet vi på å beholde de tre andre, hvor den ene kortveggen blir 90% dekket med moderne kjøkkeninredning. Mulig det blir litt for mye hyttefølelse, der ligger usikkerheten - men vi har dårlig råd, og sånn sett er det mye begeistring både at vi har vegger vi kan bruke uten å legge nytt utenpå, og at vi ikke skal legge skjult anlegg likevel. Pluss vi liker det litt vintage - men vi vil ikke det skal se hytte ut.
Signatur
   #4
 5 130     Tromsø     0
Jeg fikk meg en overraskelse når jeg begynte oppussingen av leiligheten - forventet reisverk og møtte på solid plankebygg i stede.

Eller forventet du bindingsverk og fant reisverk? Smile
Reisverk er egentlig en ganske massiv vegg av tjukk plank reist på høykant, selv om betegnelsen ofte feilaktig brukes om stenderverk/bindingsverk.

Samtidig er jeg ikke overbevist om at det vi ser er massivt tømmer, bindingsverk før 1950 og Selvaags ideer om å spare på materialene hadde gjerne to lag krysslagt rupanel på innsiden med tett papp mellom, bildet (i alle fall på telefonen min) er ikke godt nok til å si om det vi ser er plank i stenderverk, eller innerste lag med rupanel.
Signatur
   #5
 787     Sørvikmark     0
Det du kan vurdere, er jo å ta ned disse, med omhu, for å ta vare på de som er i best stand og riktig antall for å få dekt veggen du ønsker dekt. Lekte inn 48mm og etterisolere 5cm f.eks. Så kan du legge på den veggen du ønsker og de platene du øvrig skal ha på innlektet vegg.
   #6
 5 130     Tromsø     0
Det du kan vurdere, er jo å ta ned disse, med omhu,

Hvis det er reisverk vi ser, massivt tømmer på høykant, kan han ikke ta det ned, for da er det disse som bærer selve huset. Smile
Hvis det vi ser er rupanel, kan det selvsagt resirkuleres, som du foreslår.
Signatur
   #7
 787     Sørvikmark     0
Det du kan vurdere, er jo å ta ned disse, med omhu,

Hvis det er reisverk vi ser, massivt tømmer på høykant, kan han ikke ta det ned, for da er det disse som bærer selve huset. Smile
Hvis det vi ser er rupanel, kan det selvsagt resirkuleres, som du foreslår.


Jeg synes nå strengt tatt jeg ser avslutning horisontalt i overkant og tenkte automagisk rupanel..

Men ja, ta høyde for det KjellTS sier!