75    4    0  

Hyllesystem - gipsvegg

 14     0
Hei. 

Vi skal sette opp hyllesystem på vegg i et rom med hvit gipsvegg. Det er et noenlunde solid system, hver hylle uten knekt veier i overkant av 3 kg. 
Hyllene er 90 cm brede, så vi treffer bare 1 stender per hylleside. Selvom plateanker skal holde endel, er jeg litt skeptisk til å ikke ha stender/ekstra forsterkning på ene hyllesiden. Noen som har festet slik?

I og med at ikke rommet brukes til stort annet enn oppbevaring er jeg ikke så gira på å åpne hele veggen for å legge inn ekstra stendere. 

Billig = Utenpåliggende horisontal lekt festet i stendere, i tillegg til feste i gips mellom stendere. Deretter veggskinne festet i lekt. 
Penere = Horisontale hvite lister

Andre løsninger? 


   #1
 255     Nord-Jæren     0
Momentet, som er det viktige her, avhenger av dybden på hyllene og hvor mye du skal ha oppå dem (samt egenvekten). Så har det også like mye å si hvor store knekter du bruker.

Om du uansett ikke bryr deg om hvordan det ser ut, kan du bare feste en OSB-plate utenpå gipsen (skru i stenderne), så kan du feste ting akkurat hvordan du vil i den Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 14     0
Hyllene er 90 cm lange og 40 cm dype.
Hver hylle vil henge på 1 veggskinne som er festet i stender, og 1 veggskinne som kun er festet i gips.
Hver hylle har plass til ca 6 kg klær.
Det blir 5 hyller fra gulv til tak.

  • Veggskinne x 1 stk = 2 kg

  • Hylle x 5 stk = 15 kg / 2 veggskinner = 7,5 kg

  • Knekt x 5 stk = 2 kg

  • Klær x 5 hyller = 30 kg / 2 veggskinner = 15 kg


  • Hver veggskinne som kun henger i gips blir derfor belastet med rundt 27 kg. Noe mer om en tar med momentet i beregningen, men det blir vanskelig(?) da klærne ligger fordelt fra nærmest veggen og ut mot kanten til hyllen. Gipsplaten får en ganske jevn fordeling av vekt vertikalt.

    Et enkelt plateanker for enkel gips skal i teorien kunne holde opp til 30 kg, og vi vil ha 4-5 plateanker vertikalt.