116    3    0  

Påføre finish selv – vitrineskap og skjenk

 2     0
Hei,

Kjøpte skjenk og vitrineskap i samme serie hos Skeidar for noen måneder siden.

Påføre finish selv – vitrineskap og skjenk - q7JLgRk.jpeg - Cinemarxism

Påføre finish selv – vitrineskap og skjenk - htiFB8m.jpeg - Cinemarxism

Begge er av eikefinér (hvitoljet), og under vedlikehold står det at man må olje treverket med “hvitpigmenterolje” minst hver sjette måned. Tenkte ikke noe særlig over det der og da, men har i ettertid tenkt at det høres vel styrete ut, spesielt når møblene begynner å bli fylt opp og de selv i tømt tilstand nærmer seg 100 kg hver. Har kanskje også valgt en vel knotete plassering, siden vitrineskapet står med den ene siden inn mot en vegg.

Så jeg har lurt på om jeg heller bare bør påføre en finish selv, og forhåpentligvis slippe å tenkte på vedlikehold på noen år.

Har kikket på Osmo Pigmentert Hardvoksolje Hvit 3040 (skulle gjerne hatt noe som gir så lite fargeendring fra dagens utseende som mulig, hvis noen har tips til mer egenede produkter så skrik ut).

Har ingen erfaring med dette, så har noen spørsmål:
1) Ser at det anbefales å pusse med sandpapir før man påfører finish. Er dette nødvendig/anbefalt også for helt nye møbler? Disse ble produsert i månedsskiftet januar/februar i år. Såvidt jeg skjønner beskrivelsen fra Skeidar er det ikke gjort annet med dem enn oljing fra produsentens side.
2) Hvor grovt/fint sandpapir bør brukes, og hvor mye skal man egentlig pusse?
3) Er det egentlig trygt å bruke sandpapir på eikfiner? Er det en risiko for at jeg ødelegger møblene, siden det ikke er heltre?
4) Til slutt, noen som vet om en butikk som tilbyr test-prøver for finish? Litt surt å måtte kjøpe en stor boks for å i det hele tatt kunne finne ut av om valgt finish passer produktet...

   #1
 916     Rogaland     0
Det står jo hva den er behandlet med hvorfor skulle du bytte?

Kjøp Guardian sin så kan de ikke klage om fineren ramler av.

Selv ville jeg ikke rørt de, så lenge du har normal luftfuktighet inne så skal de vare 25år + uten å oljes.

Guardian hvitpigmenterolje

Kjapp lesing av datablad til Guardian så er det et pretroleums produkt mao mineral olje 90% og ca resten farge. Husk å brenn filler eller pakk de i aluminiums folie etter bruk.

https://guardian.dk/wp-content/uploads/2020/12/White_pigmented_Oil-GB_en_GB-252338.pdf

fagmøbler skal ha 195,- for 400ml https://fagmobler.no/mobelpleie/tre/guardian-hvitpigmentert-olje

skeidar skal ha 249,- for samme burk https://www.skeidar.no/alle-produkter/all-mobelpleie-og--vedlikehold/vedlikeholdsprodukter/hvitpigmentert-olje/

Signatur
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Det står jo hva den er behandlet med hvorfor skulle du bytte?

Kjøp Guardian sin så kan de ikke klage om fineren ramler av.

Selv ville jeg ikke rørt de, så lenge du har normal luftfuktighet inne så skal de vare 25år + uten å oljes.Takk for svar!

Sikkert bare min uvitenhet som kommer til syne her. Når det står at det er "hvitoljet eik" har jeg forstått det som at "råverket" kun er oljet. Altså ikke noen finish/lakkering. Har noen spisebordsstoler fra Bolia som fargemessig er svært like, men som er spesifisert som "hvitpigmentert lakkert eik". De kjenner jeg ved berøring at er glatte fra lakken på en helt annen måte enn disse møblene fra Skeidar.

Har forstått det som at det å kun olje produktene ikke vil gi noen særlig god beskyttelse mot sollys (kommer inn en del fra glassdøren som kan skimtes på første bilde, treffer deler av møblene) og at man vil måtte olje relativt hyppig for beskytte mot fettflekker o.l.

Når det gjelder luftfuktigheten er den svært lav, særlig på vinterhalvåret - bor i nybygg med "balansert ventilasjon" - men pleier å ha en luftfukter gående i de verste månedene.

Hovedmålet mitt er altså å slippe noen som helst form for vedlikehold som innebærer flytting av møblene noe oftere enn en gang per 2. eller 3. år.
   #3
 2 577     Sørlandet     0
Kan anbefale matt gulvlakk fra trestjerner. De kan også blande litt ekstra hvit i den om du ønsker.

Bruk pensel og ikke rulle.

Har nettopp gjort dette på ett eikebord. Vinglet mellom osmo hardvoks eller lakk. Endte på lakk.

Jeg hadde slipt lett over med ett 180 - 240 papir. Bare lett!

Meeeeen hadde nok ikke giddet noenting selv:)