3 695    4    2  

Rosetter og lister av polyuretan istedenfor gips, er det kurant?

 20     Akershus     0
Hei sann,

Er det kosmetiske forskjeller mellom gipsrosetter og polyuretanrosetter til tak? I så fall, hva er de synlige forskjellene som kan forventes når rosetten henger i stua? Jeg har studert fotografier, og jeg kan ikke se noen, men jeg har ikke sammenlignet noen side om side i et stuetak noen gang.

Jeg prøver å avgjøre om gipsrosetter er verdt tre ganger så mye som de av gips.

Setter pris på konkret tilbakemelding.

Takk for deres tid.

Mvh,
Marius

   #1
 6 690     Akershus     0
Jeg vil nok anta at en rosett i polyuretan har et glattere/mer polert utseende enn en rosett i gips, men det kan hende jeg tar feil. Jeg har stort sett bare erfaring med å bo i leiligheter med originale gipsrosetter overmalt en rekke ganger.

Valget avhenger selvsagt av lommebokens størrelse, men også litt av formålet med å kjøpe en rosett. Om du rehabiliterer og ønsker å følge tradisjonene synes jeg du skal velge gips. Ser for øvrig at Molo på Frogner har gipsrosetter fra ca. 1600 og oppover. Da kan du få rosetter helt oppi 75 cm. i diameter. Synes ikke det er så gale priser.

Sånn ellers er det nok en utbredt oppfatning at rosetter kun har en utseendemessig funksjon. Det er bare delvis riktig. Opprinnelig brukte man rosetter av gips for å hindre at stearinlysene i lysekroner skulle sette fyr på taket. Det behovet er nok ikke så fremtredende hos deg Smile
Signatur
   #2
 785     Vestfold     0
Malermester Bratfos i Oslo har eget gipsmakeri som lager rosetter. De har fra 550 til 6500 (150 cm diameter..):
http://www.gipsmakeriet.no/products.aspx?mid=1063&cat=1163

Hvis du ikke finner noe som passer deg så lager de en for deg.

Polyuretan er fake, og selv om de som kommer på besøk synes den er fin så vet du selv at det er juks. Det funker ikke for meg ihvertfall, jeg ville tenkt på det hver gang jeg så på den.
   #3
 5 333     Tromsø     2
En gipsrosett er vel også fake. En støpt etterligning av noe en steinhugger kunne ha hogd ut av marmor eller kalkstein ...
Signatur
   #4
 41     Larvik     0
I og med at vi er en leverandør av rostter og listverk i bla. annet Polyuretane håper jeg det er greit å få komme med noen kommentarer og tips.

Vi har hatt eksempler på butikker som har hatt både våre rosetter og gipsrosetter utstilt. Når kundene har blitt bedt om å gjette hvem som er hva, har så å si de aller fleste hatt problem med å gjette riktig. Selv de med et trent øye kan ta feil her. Dette skyldes at våre rosetter er belagt med en folie og primer på topp som gjør dem til det nærmeste man kommer gips i utseende.

Når man derimot løfter på dem og kjenner vekten blir det lett å skille dem fra hverandre. I mange tilfeller vil rosettene også være malt når det er montert og da vil det være finishen på malingen du faktisk ser, og den kan jo være ganske ulik med tanke på glans, farge etc.

Går man for en PU rosett vil man både prismessig og ved montering komme svært godt ut. Eksempelvis har vår rosette R11 med 66 cm diameter en veiledende pris på kr 932 ink mva. Det er langt rimeligere enn gips rosetter. I tillegg er de ikke like skjøre som gips og montering er veldig mye enklere. Dette er også greit å tenke på ved frakt.

Det finnes også rosetter på markedet som produseres i EPS. Dette er noe vi ikke liker å anbefale, da de har små synlige isoporkuler i overflaten som gjør at de krever langt mer etterbehandling. Vi har selv noen av disse i vår katalog fra NMC. Alle disse begynner med C slik som eks. C27. Velger du derimot en Rosett i Arstyl serien som begynner på R, så får du svært mye for pengene.

Tips til behandling. Det er mulig å montere dem uten å male over, men den matte og litt ru overflaten kan trekke til seg merker om man gnir på dem. Ved å benytte en spraymaling på boks før montering, så er det mye enklere enn å gå over med penselen. Da kan du også få nøyaktig den farge og glans du ønsker.

Våre rosetter finner dere her: http://www.decosystems.no/rosetter.aspx
 
Signatur