(trådstarter)
   #491
 3,083     Gol     0
Signatur

TSt
   #492
 14,969     0
Det med micro er vel kanskje at en kjører denne litt hardt når det begynner å bli tørt (skal jo ikke kjøres uten noe inne i denne) og skulle det ta fyr så er jeg ikke sikker på om alle er like fornøyd etterpå...
   #494
 3,042     Akershus     0
Garvesyren utvinnes fra nøttene, ikke fra treverket.

Mye mulig, men det brukes likevel eikefat i lagring av whisky og noe øl. Man kan jukse i ølproduksjon med spon av eik som man har i vørteren.

Fatene gir ikke bare smak fordi de er eik, men fordi man har laget vin eller brennevin på dem før – https://en.wikipedia.org/wiki/Single_malt_whisky#Reused_casks
   #495
 3,593     0
Mye mulig, men det brukes likevel eikefat i lagring av whisky og noe øl.

Det var nettopp det jeg ville ha fram: At det ikke havner masse garvesyre i drikken selv om den lagres på eikefat.
(Garvesyren i rødvin kommer fra druene selv, primært fra skallet.)

I min studenttid ble det populært å lage "Aqua Ultra" - NTH-utgaven av linjeakevitt. Man kunne jo ikke sende HB-en ut på eikefat for å skvulpe fram og tilbake til ekvator og hjem igjen, så en eikeplank ble høvlet opp og stappet ned på flaskene, som så ble gitt litt ultra-rask skvulping i et ultralyd-bad. De med sans for den slags drikke hevdet at ultra-skvulpingen hadde klart merkbar og positiv effekt på smaken Smile

Er forøvrig ikke vant med at folk ønsker smak/aroma av eik (per se) på ølet. Mistenker at det ikke egentlig er det, heller: Mange ønsker en svak røkt aroma, som du kan få fra eikefat som har vært brukt til en del runder sterkt røkt whisky. Men det er ikke akkurat fat du kjøper hvorsomhelst!  ... Lager du ølet helt fra grunnen av, er det mye enklere å røste det spirede kornet over åpen ild, litt hardere/lengre enn du ellers ville gjort. Men luksus-dyr synes nok det bare er en dårlig fattigmanns-måte å få inn røyk-aromaen på Smile
   #496
 3,042     Akershus     0
Den røkte aromaen du nevner er absolutt vanligst å gjøre med maltet - https://no.wikipedia.org/wiki/Malt#R%C3%B8ykmalt

Nå det er sagt så har oppsvinget av håndverksøl og mikrobrygg fått bryggmestere til å se seg rundt etter spennende smakstilsetninger. Gamle portvin- eller whiskeytønner som er utslitte kan godt tjene en siste sving som smakstilsetninger i høvlet form. Det er klart det er luksus, men alt slikt øl er jo det. Det er nok kun de særeste hipsterne som krever at røyksmak komme fra gamle eikefat, gitt våre gamle tradisjoner for røkt malt.
   #497
 836     Østfold     0
Av eller annen grunn har jeg nå fått lyst til å lage litt diverse med utskjæringer osv. Begynner smått og enkelt:)Ting vi lager selv:) -  - Montér Byggeservice
Signatur

  (trådstarter)
   #499
 3,083     Gol     0
Ting vi lager selv:) -  - Montér Byggeservice
Ting vi lager selv:) -  - Montér Byggeservice
Skulle dreie 60 års gave til fattern , bolle med kant på. Stod og målte at den skulle bli tynn nok men så skulle jeg bare ta litt til, uuuuupppps så vart det hull gitt. Måtte til på en ny en men nå har jeg lært.. Smile jeg får lage et stett eller no i bunn av den det ble hull i. Fristet mest og kaste den i peisen men greide la være Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #500
 3,083     Gol     1
Ting vi lager selv:) -  - Montér Byggeservice

Innlegg 500!! Helt utrolig hvordan denne tråden har blitt til på mange år. Smile fortsatt send inn ting du lager selv.
Legger ved et skilt til Montér. Har selv lagd ramma og opphenget til den Smile
Signatur