4 639    23    11  

Tvist på arbeidsplassen

 2     rogaland     0
Hei. Vet ikke om dette er rette forumet å ta dette opp i, men prøver uansett :) 

Jeg har havnet i en litt kinkig situasjon på jobben som jeg gjerne skulle hatt noen innspill på. 
 
Jeg jobber ved et sykehus hvor det serveres mat. Vi har et matlager som er låst hvor det er tørrvarer og div matvarer i fryser og i kjøleskap. Alle ansatte har tilgang her. Jeg har vært ansatt nå i 2 år og på disse 2 årene har jeg kommet godt overens med alle på jobben. Vi har har lov å spise mat på jobben når man jobber med pasienter. Det har vært en holdning blant de ansatte at man kan ta seg mat når man er sulten og dette har sjefen ikke hatt noe i mot. Det har også vært episoder hvor mat har blitt kastet da det har vært laget for mye. 

For to uker siden ble det laget mat som ble frosset ned på en fredag. I løpet av helgen ble det sagt av en annen ansatt at hvis noen ville ha med seg en frosset ned middag hjem så var det bare å ta, da den ikke kom til å bli brukt. Jeg tok denne med meg.

På Torsdag etter helgen kom det en Epost fra sjefen om at det har vært tyveri av mat fra jobben i helgen og at dette ble sett veldig alvorlig på og skulle politianmeldes, eposten ble sendt til alle på jobben, som er ca 50 stk. 

Jeg tok kontakt med sjefen og forklarte situasjonen, jeg hadde jo ikke noe å skjule. Men fikk ikke aksept på dette og det ble kalt tyveri. Vi hadde en prat og ble enige om at dette ikke ble politianmeldt da jeg sa i fra og betalte 200 kr for det som var blitt tatt. Jeg tenkte at dette var ferdig. 

Fikk Epost fra sjefen i går om at hun kom til å fortelle alle på jobb hvem som har tilstått tyveriet. 

Jeg tok kontakt og forklarte at jeg ikke ville at hun skulle navngi meg da dette ville bli svært ubehagelig for meg fremover på arbeidsplassen. 

Men hun insisterer på at dette er noe som må gjøres for å gjøre opp for seg. 

Mitt spørsmål er da, har jeg mulighet å nekte på at hun skal navngi meg? 

Litt langt innlegg, men håper det er noen som kan hjelpe til her.


   #1
 3 231     Vestfold     2
Så lenge du har handlet i god tro, og samtidig fortalt sannheten til sjefen med en gang, kan jeg ikke se noen som helst grunn til at sjefen skal angi deg. Å angi noen for å være tyv uten at det er tilfelle, er minst like ille for din sjef. Da får hun bare informere alle om at det kun var en misforståelse.

Har den ansatte som sa du kunne gjøre så, verifisert det for sjefen? Eventuelt andre vitner til det?

Om historien stemmer, er det ille at sjefen gjør så mye ut av en "misforståelse". Men forteller hun alle dette uten håndfaste bevis, hadde jeg anmeldt henne for ærekrenkelse. Tyveri er ikke bra, men er det gjort i god tro med uforbeholden forklaring burde dette vært ute av verden allerede.
   #2
 1 499     Akershus     0
Kontakt fagforeningen din. Jeg kan ikke se at det skal være noen god grunn til å bekjenne sine synder når dette åpenbart bygger på en misforståelse..
   #3
 2 667     Vestlandet     0
Huff, for en håpløs sjef. (Forutsatt at du har gjengitt historien korrekt selvsagt.) Det er mulig fagforeningen kan snakke henne til fornuft og forklare alvoret av å sette noen i gapestokk slik. Jeg håper det kan få alvorlige konsekvenser for arbeidsgiver ihvertfall - og det har nok fagforeningen jurister som kan si noe om.
   #4
 486     1
Høres ut som en ukultur som har fått spredd seg litt for mye. Kan nesten virke som det lages for mye mat for å kunne spise selv/ta med hjem.

Har forståelse for at arbeidsgiver tar dette opp, og har lyst å få slutt på dette. Men her virker det som det brukes feil metode. I teorien så er det du har gjort ulovlig og tyveri, men siden det har vært kultur for dette og du kanskje ikke har signert en instruks som forbyr dette så kommer arbeidsgiver ingen vei juridisk med dette. Arbeidsgiver har også taushetsplikt i personalsaker, noe dette er. Avtal ett møte med arbeidsgiver der dere skriver referat som dere begge signerer for i ettertid. Snakk ut, legg deg flat, osv. Gjør arbeidsgiver oppmerksom på taushetsplikten hun/han har i personalsaker. Ikke involver noe fagforening eller lignende før du absolutt må.

Lykke til.
   #5
 5 503     1
Enig i at det virker som om en skikkelig ukultur har spredd seg. Det høres helt merkelig ut at ansatte skal få mat på den måten. Hjelper ikke at det "lages for mye".

Ser at rådene spriker litt ift bruk av fagforening, men det kan være greit å ha tillitsvalgt med på laget i slike saker. Det avhenger selvsagt litt av hvordan tillitsvalgt hos dere er.

Så høres det for meg ut som om du kanskje ikke er velsignet med verdens dyktigste leder over deg. For det første er det et dårlig tegn at en slik ukultur har fått spre seg på en arbeidsplass, for det andre syntes jeg det er et dårlig valg å ty til gapestokkprinsippet. Fryktbasert ledelse er aldri spesielt bærekraftig. Jeg har vært borti selskaper som drives slik, men ikke i Norge.

Jeg er usikker på det juridiske, men for meg høres det ulovlig ut. Ja, det du har gjort er nok i prinsippet også ulovlig, men det rettferdiggjør ikke hva sjefen din har tenkt å gjøre. Igjen, dette er nok et argument for å involvere tillitsvalgt. Han/hun har jo et støtteapparat i ryggen, som du betaler for (her antar jeg at du er medlem i en fagforening, selvsagt).

Jeg lurer litt på hvorfor det er så ille å bli navngitt i en epost dersom det er allment akseptert at man kan ta med seg mat hjem, men uavhengig av det tror jeg ikke at det vil være "innafor" for sjefen din å gjøre det han/hun truer med. Dårlig ledelse er det uansett, men det hjelper jo ikke deg.
   #6
 2 667     Vestlandet     1
Det stemmer sikkert at det ikke er produktiv å involvere fagforeningen direkte med sjefen. Men jeg ville benyttet meg av kompetansen deres i forkant av møtet med sjefen.
  (trådstarter)
   #7
 2     rogaland     1
Takker for svar.

Jeg har snakket med sjefen ved to anledninger etter at dette skjedde. Jeg tok kontakt med en gang jeg fikk epost om at det var skjedd tyveri på jobb og forklarte situasjonen.
Personen som sa at det var greit vil ikke stå frem og sjefen tror at jeg prøver å gi fra meg skylden. Skikkelig dårlig gjort av min kollega. Men som jeg sier til sjefen er jo at jeg har jo ikke noe å skjule og det er derfor jeg tok kontakt med en gang jeg fikk eposten, og hvis jeg gikk inn for å stjele noe fra jobben hadde jeg mest sannsynlig ikke innrømmet dette med det første heller.

I første møte ville hun ikke høre på hva jeg sa, men være veldig tydelig over hvor alvorlig dette var og påpeke at dette var tyveri. I møte nr 2, som var i dag, fikk jeg mer gehør for at ting har sklidd veldig ut, at det har blitt veldig mange gråsoner på arbeidsplassen.

I eposten jeg fikk i forkant av møtet i dag fikk jeg beskjed om at flere ansatte lurer på hvem som har stjålet og veldig mange er sinte. Jeg hadde ikke hatt noe problem med å bli navngitt, da dette er basert på en bagatell, men når denne saken har blitt så stor og at det har blitt frontet med at det er en tyv på jobb vil jeg ikke at alle skal vite at det er jeg som er "tyven", da dette kan bli ubehagelig for meg hvis jeg skal jobbe der videre. Sjefen står på sitt og mener at jeg må "gjøre opp" for meg, og at jeg har innrømmet det og betalt en sum ikke er nok. Hun mener at ved å fortelle alle på jobben at det er meg det er snakk om, vil legge saken død. Noe jeg ikke er så gira på.


Jeg er helt enig at det burde være helt krystallklare regler på slike ting, men alle de ansatte, mange av de vært ansatt i haugevis av år, gjør diverse ting som de sier er greit. Da ingenting er presisert skriftlig eller ingenting er skrevet under på, har jeg trodd at de som har jobbet så lenge vet hva som er greit og ikke greit.


Tenker jeg skal kontakte fagforbundet uansett bare for å prate med de, å høre hva de har å si.


litt langt svar, kanskje litt rotete, men mye på hjertet Smile
takker igjen for gode svar i en litt vanskelig periode

   #8
 706     1
Høres ut som om sjefen din har fått et behov for å vise makt. Dårlige ledere (som lar feks det oppstå ukultur) tyr gjerne til slike grep fordi de er usikker på egen stilling.

Et alternativ er at du selv sender en mail til samtlige (inkludert din sjef) hvor du innrømmer feilen og beklager misforståelsen har du forklart situasjonen slik du har oppfattet den og fratatt sjefens mulighet for å sverte deg.

Spør hvertfall sjefen om h*n kan gå med på at du sender mailen. Hvis ikke (eller uansett) ville jeg sett etter en ny jobb..
   #9
 535     Horten     0
hva med å sende ut en fellesmail hvor du redegjør for de faktiske forhold?

ellers virker dette som meget dårlig personalpolitikk, dette er rett og slett ikke greit av din leder.
   #10
 2 731     0
hva med å sende ut en fellesmail hvor du redegjør for de faktiske forhold?

Det vil jo være å offentliggjøre hvem som er "tyven" - men risikoen for at det kommer fram før eller siden er vel ganske stor uansett, og da er det like godt å være litt frampå.

Jeg tror dette er en god ide. Men pass vel på å ikke prøve å "forskjønne" på noen som helst måte. Fortell om alt du tok med av mat, og hvis du tidligere har tatt med "ett og annet", fortell om det også.

Det kommer til å bli en diskusjon om "faktiske forhold". Hvis du hevder at har redegjort for "alt", og så gripes i en ørliten, ubetydelig utelatelse, har du et stort forklaringsproblem. Da kan det reises tvil om forklaringen din er til å stole på i det hele tatt.

Men for å være ærlig: På meg virker det helt usannsynlig at noen sjef vil lage så mye bråk, true med politianmeldelse, for mat verd 200 kroner, om det er et engangstilfelle. Er det ting som ikke har kommet fram? Hvor mange middagsporsjoner får man for 200 kr?