202    7    1  

Kjøkkenvifte og matos på ville veier

 21     0
Hei, ønsker gjerne erfaringer og tips angående ventilator og steking på høy varme.

Har åpen stue og kjøkken, med steketopp og takhengt ventilator (ned til ca 80 cm eller noe ovenfor steketoppen) på kjøkkenøy mellom stuen og kjøkkenet.
- Ventilatoren er byttet ut nylig, og virker å være god, og har kraftig boost funksjon osv hvis det er behov.

Det jeg har merket er at det er utrolig vanskelig å få matosen når jeg steker på høy varme til å bli sugd opp i ventilatoren. Spesielt på den største stekeplaten virker det å være umulig å få osen til å gå opp i "suget", det vil heller alle andre steder virker det som.

Jeg har så klart forsøkt å stenge alle ventiler i stue og kjøkken, og kun ha ventil i andre rom åpent, forsøkt å sette den på 10-15 min før jeg begynner å steke osv.

Inntrykket mitt er nesten at jo sterkere kraft jeg setter viften på, jo vanskeligere er det å få osen til å bli sugd opp. Hvis jeg setter på svakeste virker det som matosen nesten går inn, men da er det også tydelig at det blir for mye os, slik at selv om sugeretningen er korrekt, får den ikke med seg all osen på denne lave styrken.
- Det er nesten som om viftens sug skaper for mye bevegelse i luften rundt steketoppen, og "ødelegger" for matosens retning.

Det er såpass at jeg vurderer drastiske grep for å lukke kjøkkenet, flytte på steketoppen inn i et hjørne osv (som visstnok er best ifølge litt artikler osv). 

Jeg har også fundert på om muligens steketopp med integrert vifte kan fungere bedre, men finner lite hvor de tester matos fra steking, kun funnet test med damp, som blir litt annerledes enn matos (dampen går enklere inn i dragsuget på viften virker det som enn matos).

Er det noen som har tips, eventuelt erfaringer med kjøkkenøyer, kanskje også med steketopper med integrert vifte?

   #1
 38     0
Du sier du har stengt ventiler i stue/kjøkken. Det er viktig å ha nok tilluft til rommet. Kjøkkenventilatoren klarer ikke trekke ut mer luft enn det den får tilført🙂
  (trådstarter)
   #2
 21     0
Forsøkte nettopp med åpen ventil i første og tredje etasje, samt 2 ventiler i hver ende av 2.etasje, døren til stuen/kjøkken åpen ut til resten av huset. Kort fortalt, matos på gulvet i kjøkkenet og delvis i stuen nå, man kjenner fettet på sokkene -_-

Kanskje jeg skal vurdere å sette opp et vindu også i andre enden av huset neste gang, for å teste mer...
   #3
 1 835     klippdalen     0
ventilerer den UT eller er det kullfilter?

får jeg kjøpte huset jeg nå bor i så leide jeg ei sokkelleilighet, ventilatoren der hadde en feil som gjorde at matosen sev igjennom motoren og ut av kjøleribben på motoren på toppen av ventilator.

selvsagt ikke helt likt slik du har det mtp takheng over kjøkkenøy, men tenker mer i de baner om at noe ikke er så tett som det skal være?
  (trådstarter)
   #4
 21     1
Går ut via rør i taket, har sjekket røret for knekk osv på kryploft, virker som fin flyt der, heller ingen lukt i området ved matlaging, så virker som det er relativt tett.

Selve ventilatoren funker ganske bra hvis man bruker et par av de andre kokeplatene enn den største, er derfor jeg mistenker så sterkt at dette har med øyplassering og vind som skapes av viften i seg selv.
   #5
 342     Hordaland     0
Hvilke type avtrekk har du?. Noen merker har for trang åpning under avtrekksvifte og lite areal på filteret. En modell jeg vurderte hadde bare 6dm2 filter og 2dm2 inntak til avtrekksvifte. Da greier den ikke å suge opp osen godt nok fra stekingen. Ser at både Siemens og Ikea leverer avtrekk med stort areal, 12 dm2 på inntaket som gjør at de fungerer meget bra. Kanal lengde og diameter spiller også en rolle.
HSt
   #6
 35 438     Lillestrøm kommune     0
Hvis all tilluft må komme fra dør så skaper det kanskje tilluft som går uønsket vei. I tillegg til rett avsug beskrevet av andre så kan TS justere på hvor tilluften kommer fra, i utganspunkt vil jeg tro at jo mer som stenges jo mer trøbbel får en, den trenger masse luft. Kanskje et vindu på gløtt på riktig sted i huset mens det verste pågår ?
  (trådstarter)
   #7
 21     0
Da har jeg omsider bekreftet at stekeplate på kjøkkenøy er årsaken til problemene. Viften suger til seg luft som dytter bort stekeosen.

Jeg har midlertidig en fleksiglassplate som jeg bare setter opp bak kjøkkenventilatoren når jeg steker som blokkere for luft fra den siden, som om det var en ventilator som hadde vegg bak seg. Dette funker helt perfekt, til jeg får renovert kjøkkenet og flyttet stekeplaten fra øyen.

Kort oppsummert: ikke ha stekeplate og kjøkkenvifte på en kjøkkenøy.